logo

Siz de merak ediyor musunuz?


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Bu hafta sonu Ramazan Bayramını kutlayacağız.
Her bayram öncesinde biraz daha mutlu olabileceğimiz konular arar, bulamayınca da fıkralarla okurlarımızın içini karartmamayı isterdim.
Bu bayram haftasında maalesef Sanayi Bakanlığı’nın Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı rapordaki (yüzümüze çarpan) gerçekleri yazmazsak olmaz.
Belki her bayram Vezirköprü’ye gelen, kalbi Vezirköprülü kalanların, ilçelerinin durumunu öğrenmeleri açısından faydası olur.
Vezirköprü kalkınmışlık bakımından 5. Seviye ilçeler arasında.
Açıklanan raporda hem sosyal işler var, hem de ekonomik bakımdan değerlendirmeler.
Aslında yıllardır Vezirköprü’de iyi gitmiyor dediklerimizin, yazdıklarımızın, anlatmaya çalıştıklarımızın resmi ağızdan bir değerlendirmesi olmuş bu rapor.
Merak ediyorum?
Yıllardır “Vezirköprü’de eğitim iyi gitmiyor, bu yüzden Vezirköprü’yü terk etmek zorunda kalan birçok aile var, bunların önemli kısmı da memur” dediğimizde “eğitimin kalitesini ve başarısını artırmamız gerek” dediğimizde, “Vezirköprü’deki öğrencilerin de diğer emsalleri gibi buna hakkı var” dediğimizde kulaklarını tıkayanlar bu sonuçları nasıl değerlendirecekler?
“İlçemizde doktorlar başta olmak üzere sağlık personeli eksikliği var” derken, “Samsun’a en uzak ilçesi ve en uzak köyleri olan ilçede bu eksiklikler sıkıntı yaratıyor” uyarısı yaparken, doktorların neredeyse tamamının geliş gidiş yaptıkları Samsun’dan bu yolculuklarının hem kendileri hem de özellikle kışın hastaları açısından sorunlar doğurduğunu aktarırken ciddiye almayanların bu raporu nasıl değerlendireceklerini merak ediyorum?
OSB yapılamadığı için ilçenin üretimden geri kaldığını, özellikle yol sorunu çözülmeden ilçede yapılan üretimin maliyetinin yükseleceğini iddia ettiğimizde uyarıları sadece siyasi olarak yorumlayanların Bakanlık raporuna ne diyeceklerini merak ediyorum?
İnsanların geçinemediğini, iş alanı yaratılamadığını bu yüzden Vezirköprü’nün uzun yıllardır GÖÇ verdiğini yazdığımızda, “göç her zaman kötü değildir” diyen aklın bu araştırmada göç sebebinin nasıl değerlendirildiğini okuduğunda yorumu hakkındaki düşüncelerini merak ediyorum?
Hemen her yıl kademe kademe aşağılara düştüğünü gördüğümüz Vezirköprü için uyarılarımızı dinlemeyen ve sadece 5 yılda 93 basamak birden aşağılara düşen ilçenin geleceği hakkında iyimser olunup olunmadığını da merak ediyorum?
Komşu ilçelerimiz “kalkınmamış” Merzifon ve “kalkınmamış” Suluova” ile yanı başımızdaki gelişen Havza’ya baktıklarında ilçeleri hakkında neleri yapmadıklarını/yapamadıklarını düşünen var mı merak ediyorum?
Yıllardır aynı Bakanlık tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre geride kalmışlığı rakamlarla netleşmiş olan Vezirköprü ve benzeri ilçelerin gelişmesi için Sanayi Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaları merak ediyorum?
Siyasetçilerimizi ve koltuk sahiplerimizi konuyla ilgili ne yapabileceklerini merak ediyorum?

Tüm bunların olumsuzluklarının yanı sıra geçtiğimiz 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı, Kadir Gecesini ve Ramazan Bayramınızı kutluyorum.

Share
289 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çok vaktimiz olmasa da, fırsat vermeliyiz!

    24 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    “23 Nisan, Türkiye için milli tarihin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır.”                                                                                                                         M. Kemal Atatürk.. İlçede siyaset hemen her gün yeni bir gündemle çalkalanırken günlük olayların etkisi uzun sürmüyor. Geçtiğimiz günlerde yaşana fırtına olsun, Tokat merkezli depremin ilçede hissedilmesi olsun, ya da Vezirköprü'de rastlanmayan molotoflu saldırı olsun etkisini kısa sürede kaybetti. İnsanların asıl konuştukları ya da konuşmayı...
  • Ergenlik Dönemini Anlamak

    20 Nisan 2024 Köşe Yazıları

      “Ergen” kelimesi sanki biraz olumsuz çağrışımlar taşıyormuş gibi dursa da büyüme anlamına gelir ve çocukluktan çıkışı, yetişkinliğe atılan adımı temsil eder. Kızlarda 10-11 yaş itibariyle erkelerde ise 11-12 yaş itibariyle ergenliğe adım atılır. Kişiden kişiye daha erken ya da geç olabilir. Çocukta biyolojik değişikliklerle birlikte duygusal değişiklikler de görülmeye başlar. Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olduğundan birey ne tam çocuk olabilir ne de tam bir yetişkin. Bireyin kendini anlamaya, dış dünyaya karşı duruşunu belirlemeye ba...
  • BAZI PARTİLER UZATMALARI MI OYNUYOR?

    17 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Bir Filozof şöyle söylüyor; “Güneş batarken gölgeler uzar” Son yerel seçimlerin bize bazı hatırlatmaları oldu. Geçmişte de önü alınamaz partiler vardı. Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi, Ecevit'in DSP'si gibi. Anavatan Partisi bir yerel seçimde Türkiye'de birçok belediyeyi kaybetti. Hatırladığıma göre Karadeniz'de sadece Vezirköprü  (rahmetli Bekir Hoca) kalmıştı. Yine sağın en güçlü partilerinden rahmetli Demirel partisinin başına ne yediği belirsiz Tansu Çiller gibi biri getirildi. Bu hanım partiyi de, ülkeyi de hatta siyaseti de kirle...
  • Psikolojik Zorlukları Azaltacak Durumlar

    13 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Günlük hayatta fark etmeden karşılaştığımız durumları kendi hayatımıza katarız ve seçimlerimizi, kararlarımızı buna yönelik yaparız. Bu durumlarsa psikolojik sağlamlığımızı azaltabilir. Maddeler halinde bakalım. - Diğerlerinin hayat tecrübelerine bakarak çok fazla önlem almak, hayatımızı kısıtlamak.  Örneğin yakınımızdan birinin sosyal medyada zorbalığa uğradığını görüp çocuğumuza sosyal medyayı yasaklarız. Çünkü böyle bir durumla karşılaşmak istemeyiz. İnsan başka insanlardan da öğrenen bir varlıktır ama bu korku kültürüne dönüşürse bizi etki...