Son Dakika
Nisan ayı enflasyonu yapılan tahminlerin üstünde gelerek %3 olarak açıklandı.
Nisan ayı enflasyonu tahminlerin üstünde gelerek %3 olarak açıklandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayınlayarak aylık enflasyonu %3, yıllık enflasyonu ise % 37 olarak açıkladı. Piyasa analistleri Nisan ayı enflasyonunun aylık %2,5 civarında beklendiğini, piyasadan gelen %3 enflasyon verisinin sürpriz olduğunu ifade ettiler.
TÜİK’in yayınladığı verilere göre aylık TÜFE %3, aylık ÜFE ise % 2,76 oldu. Bu durumda Nisan ayında tüketici fiyatları aylık olarak yüzde 3 artış kaydedilirken tüketici fiyatlarında yıllık artış aynı dönemde yüzde 37,86 olarak kamuoyuna duyuruldu.
TÜİK verilerine göre aynı dönemde yıllık çekirdek enflasyon yüzde 37,12 seviyesine yükseldiği bildirildi.
Yıllık olarak TÜİK verilerine göre en büyük artış yüzde 79,20 ile eğitimde olurken, eğitimi yüzde 74,07 ile konut ve yüzde 41,99 ile sağlık grubu takip etti.
Nisan ayında yıllık bazda en yüksek katkı 9,98 puan ile konut grubundan geldi. Konut grubunu 9,21 puan ile gıda ve alkolsüz içecekler; 3,84 puan ile ulaştırma takip etti.
Enflasyonda en büyük artış yüzde 6,50 ile giyim ve ayakkabı grubunda olurken, bu grubu yüzde 4,66 ile konut ve yüzde 3,80 ile ulaştırma izledi.
TÜİK endeksinde 143 temel başlıktan Nisan ayı itibarıyla, 18 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 4 temel başlığın endeksinde değişim olmazken 121 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleştiği ifade edildi.
Öte yandan gayrimenkul sektöründe aylık kira artış oranı 12 aylık enflasyon ortalaması olan yüzde 48,73 olarak açıklandı. Bu durumda gayrimenkul sahipleri, Mayıs ayında yenilenecek kontratlarda en yüksek yüzde 48,73 oranında kira zammı yapabilecek.
Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) Pazartesi günü piyasa verilerinden elde ettiği verilere göre Nisan ayı enflasyonunun %4,46, yıllık enflasyonun ise % 73,8 olduğu açıklandı. ENAG’ın raporunda enflasyon artış eyleminin devam edeceği ifade edildi.
Ali SEZGİN – VATANDAŞ
BENZER HABERLER