logo

13 Ağustos 2025

Ayçiçeğine 27-28 TL

Ayçiçeğine 27-28 TL

Bu yıl Vezirköprü’deki Ayçiçeği hasadının diğer yörelere göre verimli bir geçmesi bekleniyor.

Ülkemizde ayçiçeği hasadı 2-3 haftaya kadar başlayacak. Ayçiçeği hasadının Vezirköprü’de bu yıl diğer yörelere göre verimli bir şekilde geçeceği tahmin ediliyor. Konya, Trakya ve Adana dolaylarında ayçiçeği veriminin kuraklık nedeniyle düşük olacağı bildiriliyor.  Bu yörelerin ayçiçeği üretici birlikleri kuraklık yüzünden dönüm başına 100-150 kilo ayçiçeği beklediklerini ifade ettiler.
Bu hafta içerisinde Çukobirlik ayçiçek taban fiyatını 24 TL, Trakyabirlik ise 28 TL ayçiçeği taban fiyatını açıkladı. Açıklanan bu fiyatlara ise çeşitli kesimlerden tepkiler gelirken ayçiçeği taban fiyatının en azından 34-35 TL olması gerektiğini belirttiler.  Öte yandan hükümetin dış ülkelerden şirketlere 1 milyon ton ayçiçek tohumu ve 400 ton ayçiçeği yağı ithal etme serbestisi yolunu açtığı kaydedildi.
Vezirköprü’de ise ayçiçeği veriminin Türkiye’deki diğer bölgelere göre yağışlardan dolayı biraz daha yüksek olduğu belirtiliyor.
Vezirköprü’de dönüm başına ayçiçeği veriminin yerine göre 150 ile 250 kilo arasında olacağı iddia ediliyor. Orta Karadeniz’de piyasalarda yeni bir fiyatlandırma olmazken Karadeniz Birlik bir fiyat açıklamadı ancak birlikten ayçiçeğine en azından 27-28 TL taban fiyatı vermesi beklentisinin olduğu bildirildi.
Geçtiğimiz yıl ilçemizde 15 bin tonun üzerinde ayçiçeği üretimi gerçekleşirken bu yıl geçtiğimiz yılki rekoltenin aşılacağı hesaplanıyor.
Ali SEZGİN – VATANDAŞ

Share
802 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+9 = ?