logo

Eğitimciler isyan etti: “Yeter artık!”

Eğitimciler isyan etti: “Yeter artık!”

Eğitimciler isyan etti: “Yeter artık!”

Türk Eğitim-Sen Samsun 2 Nolu Şube Başkanlığı tarafından Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’da gerçekleştirilen silahlı saldırı olaylarına karşı yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde Ahmet Koyuncu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hemen ardından Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesindeki Aysel Çalık Ortaokulu’nda gerçekleştirilen silahlı saldırı olayları ile ilgili yurt genelinde tepkiler sürüyor. İki ayrı saldırıda 9 kişinin yaşamını kaybetmesi ve 29 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan saldırı sonrası tepki açıklamaları yapılarak katliamlar sert bir dille kınandı.
Bu kapsamda Türk Eğitim-Sen Samsun 2 Nolu Şube Başkanlığı tarafından Vezirköprü’de yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı.  Sendika binası önünde toplanan eğitimciler Belediye Binası karşısında bulunan Köprülü Mehmet Paşa Parkı önüne kadar yürüyerek burada basın açıklaması düzenlediler.
Her okula güvenlik görevlisi tahsis edilmelidir
Okulların öğrencilere bilgi kazandıran, onları geleceğe hazırlayan toplumsal değerlerin yaşatıldığı kurumlar olduğunu ifade eden Türk Eğitim-Sen Samsun 2 Nolu Şube Başkanı Bünyamin Kamçi, yaptığı açıklamada: “Bu noktada şiddetin önlenmesine yönelik güvenlik tedbirlerinin eksiksiz biçimde hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır. Okulların kamera sistemleriyle donatılması, her okula güvenlik görevlisi ya da kolluk desteği sağlanması, giriş-çıkış kontrollerinin düzenli şekilde yapılması ve okul yönetimlerinin bu konuda daha güçlü biçimde desteklenmesi hayati öneme sahiptir.” dedi.
Okullarda yapılan saldırılar ve katliamlar için protesto gösterisi ve basın açıklaması yapıldı. Bazı sendikalar ise derse girmeyeceklerini açıkladılar.
Şiddetin önlenmesine yönelik yasal tedbirler güçlendirilmeli
Açıklamasında, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda düzenleme yapılmasının şart olduğunu vurgulayan Kamçi şunları söyledi: “Tabii ki bu noktada en önemli tedbirlerin başında yasal düzenlemeler gelmektedir. Türk Eğitim-Sen olarak, okullarda şiddetin önlenmesine yönelik 2019 ve 2023 yıllarında iki kez kanun teklifi hazırlayarak, milletvekilleri aracılığıyla TBMM’ye ilettik. Bunun yanı sıra, caydırıcı tedbirlerin alınması amacıyla Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda düzenleme yapılması için yoğun girişimlerde bulunduk ve bu sürecin hayata geçirilmesini sağladık.
Eğitim çalışanlarına yönelik şiddet olaylarıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a mektup gönderdik, iş bırakma eylemleri gerçekleştirdik ve çok sayıda basın açıklaması düzenledik. Ancak bugün gelinen noktada, şiddete yönelik alınan tedbirlerin ve mevcut uygulamaların yeterli olmadığı açıkça görülmektedir. Eğitim kurumlarımızda görev yapan her bir öğretmenimizin, eğitim çalışanımızın ve eğitim gören her öğrencimizin hayatı ve güvenliği en kıymetli öncelik olmalıdır.
Bu nedenle okulların güvenliğinin sağlanması, şiddetin önlenmesine yönelik yasal tedbirlerin daha da güçlendirilmesi bir zorunluluktur. Öte yandan ülkemizde eğitim kurumlarında şiddete karşı kapsamlı bir “Güvenlik Zirvesi” düzenlenerek, konuyla ilgili tüm kurum, kuruluş ve paydaşların bir araya gelmesi sağlanmalı; zirvede sorun tüm yönleriyle etraflıca ele alınmalı, adeta bir seferberlik anlayışıyla kapsamlı bir değerlendirme yapılmalıdır.”
Şiddeti sıradanlaştıran yapımlar engellenmelidir
Açıklamasında sosyal medyanın çocuklar üzerinde oluşturduğu olumsuzluklar ve şiddet eğilimi konusuna da değinen Bünyamin Kamçi; “Toplumumuzda çocuklarımıza kötü örnek teşkil edecek her türlü dizi, film ve yayın içerikleri durdurulmalıdır. Yayınlar düzenli olarak titizlikle denetlenmelidir. Çocuklarımızın oynadığı oyunlar, youtube, tiktok gibi platformlardaki içerikler ile sanal medya da bu kapsamda değerlendirilmelidir. Çeteleşmeyi özendiren, mafyavari oluşumları teşvik eden ve şiddeti sıradanlaştıran yapımların önüne geçilmelidir. Şayet eğitimcilerimizi ve öğrencilerimizi şiddet sarmalından uzak tutamazsak, okullarımız güvenli alanlar olmaktan çıkar ve adeta Teksas’a döner; böylece geleceğimiz de ciddi şekilde tehdit altına girer. Öğretmenler ve öğrenciler, okullarında kendilerini güvende hissetmeli; eğitim kurumlarında huzur içinde eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürebilmelidir. Okullar güvenli alanlar olana dek mücadelemiz sürecek.” şeklinde konuştu.
Eğitimciler isyan etti
Öte yandan düzenlenen saldırılar sonrası 3 gün iş bırakma kararı aldıklarını ifade eden Bünyamin Kamçi; “Sendika olarak ‘İş Bırakma’ kararımızı hafta sonuna kadar uzattık. Yeter Artık! Kamu idaresi, medya yöneticileri, aileler.., tüm toplum; hepimiz sorumluyuz! Bu büyük acı, aklımızı başımıza getirsin artık; MEB ülke genelinde ‘YAS’ ilan etmelidir.” dedi.
Ali SEZGİN-VATANDAŞ

Share
439 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+6 = ?