Kültür Yolu Festivalinde Vezirköprü’yü Gururla Temsil Ediyorlar
Kültür Yolu Festivalinde Vezirköprü’yü Gururla Temsil Ediyorlar
Kültür Yolu Festivali kapsamında Aslı Acar ‘Susuz Bezi’ni, Sümeyye Naçar ise Sarıdibek Dokumacılığı’nın tanıtımını yaparak Vezirköprü’yü temsil ediyorlar.
Türkiye Kültür Yolu Festivali, coşkulu bir başlangıçla Samsun’da üçüncü kez sanatseverlerle buluştu.
Kent genelinde 9 gün boyunca sürecek olan festival, 18 farklı noktada düzenlenen 225 etkinlikle tam bir kültür sanat şöleni sunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından organize edilen Samsun Kültür Yolu Festivali, 20-28 Haziran tarihleri arasında kapılarını açık tutacak.
Festival kapsamında konserlerden sergilere, söyleşilerden sahne performanslarına, çocuk etkinliklerinden atölyelere kadar yüzlerce farklı program her yaştan ziyaretçiyi ağırlayacak.
Festivalin en dikkat çeken bölümlerinden biri de Samsun’un tarihi ve kültürel dokusunu yansıtan geleneksel el sanatları stantları oldu. Bakanlık tarafından yalnızca “Kültürel Miras Taşıyıcısı” kartına sahip özel zanaatkârların davet edildiği etkinlikte, Vezirköprü ilçesini temsilen Aslı Acar ve Sümeyye Naçar yer alıyor.
Birçok farklı dalda üretim yapan ve “Yaşayan Kültürel Miras Taşıyıcısı” ünvanıyla ilçenin yöresel el işlerini gelen ziyaretçilere aktaran Aslı Acar, festivaldeki çalışmaları hakkında şunları söyledi:
“Samsun’un köklü tarihi kültürünü ve geleneklerini buradaki ziyaretçilere en doğru şekilde anlatmaya çalışıyoruz. Özellikle Vezirköprü ilçemize özgü olan, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş coğrafi işaretli el dokuması kumaş türümüz ‘Susuz Bezi’ni tanıtıyoruz. Üretimde kullandığımız iplikleri, kumaşın üzerindeki motifleri, bu desenlerin köklü hikâyelerini aktararak kültürel mirasımıza sahip çıkıyoruz.” dedi
Sarıdibek Mahallesi’nde 2019 yılında coğrafi işaret alarak tescillenen Tahtaköprü kilimi, usta öğretici Sümeyye Naçar ise: “Geçmişten günümüze kadar ulaşan ve yöremizin tarihi, kültürel yapısını bozmadan olduğu gibi yaşatma amacı ile bu işe gönül verdik. Her bir dokumada geleneksel motiflere bağlı kalarak üretim yapıyoruz. Bu kültürü olduğu gibi yaşatmak ve yarınlara taşımak istiyoruz.” dedi
Samsun Kültür Yolu Festivali, zengin etkinlik takvimi ve geleneksel mirası geleceğe taşıyan özel sergileriyle 28 Haziran’a kadar ziyaret edilebilecek.
“Kültür, bir milletin en güçlü hafızasıdır.”
Samsun’da düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, “Bizler inanıyoruz ki; kültür, bir milletin en güçlü hafızasıdır. Bu hafızayı korumak, geliştirmek ve dünyaya anlatmak bizim en önemli sorumluluğumuzdur” dedi.
Programın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, “Bizler inanıyoruz ki; kültür, bir milletin en güçlü hafızasıdır. Bu hafızayı korumak, geliştirmek ve dünyaya anlatmak bizim en önemli sorumluluğumuzdur. Türkiye Yüzyılı vizyonumuz doğrultusunda; kültürümüzü daha görünür kılmaya, sanatçılarımızı desteklemeye ve şehirlerimizi kültürle büyütmeye devam edeceğiz. Samsun Kültür Yolu Festivali de bu vizyonun en güçlü adımlarından biridir. Bugünden itibaren festival boyunca; şehrin sahip olduğu kültür-sanat altyapısı sanatseverlere ev sahipliği yapacak; yerli ve yabancı ziyaretçilerin Samsun’umuzun kültürel ve turistik zenginliğiyle buluşmasına imkân tanıyacaktır.” dedi.
Ali SEZGİN-VATANDAŞ