Haziran ayı enflasyonu 0,99 olarak açıklandı
Haziran ayı enflasyonu 0,99 olarak açıklandı
TÜİK haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre haziranda enflasyon yıllık yüzde 32.11, aylık olarak ise yüzde 0.99 oldu. 12 aylık ortalama ise yüzde 32.03 olarak hesaplandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Haziranda aylık enflasyon yüzde 0.99, yıllık enflasyon ise yüzde 32.11 oldu.
Haziran verisiyle beraber TÜFE’ deki 6 aylık artış yüzde 17.76’ya ulaştı. Nisan ve mayıs aylarında yükselen yıllık enflasyon haziran ayında yönünü yeniden aşağıya çevirdi. TÜİK verilerine göre haziranda en yüksek ağırlığa sahip üç ana harcama grubunun yıllık değişimleri; gıda ve alkolsüz içecekler, ulaştırma, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda artış olarak gerçekleşti.
TÜİK haziran enflasyonunu %32,11; ENAG %51,49 olarak açıkladı
TÜİK mayıs ayı enflasyon verilerini aylık %1,71 ve yıllık %32,61 olarak açıklamıştı. ENAG ise Tüketici Fiyat Endeksi’nin (E-TÜFE) mayıs 2026 döneminde %2,16 oranında artış gösterdiğini açıkladı, son 12 aylık artış oranı ise %53,13 olarak hesaplandı.
En düşük emekli maaşına zam!
Haziran ayı enflasyonu yüzde 0,99 olarak gerçekleşti. Buna göre emekli zammı ise yüzde 17,76 oldu. Memur zammı yüzde 13,52, en düşük memur maaşı da 66 bin 188 lira oldu. Memur ve memur emeklileri, toplu sözleşmeden doğan haklarının üzerine bu 6 aylık verinin yansımasıyla oluşacak enflasyon farkını alacak. Memurlardan farklı olarak SSK ve Bağ-Kur emeklileri, toplu sözleşme hükümlerine tabi olmadıkları için doğrudan 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alacaklar. TBMM’de verilen önerge ile en düşük emekli maaşı 23 bin 500 lira olarak düzenlendi.
Vezirköprü, Emekliler, Çözüm
İlçemizde emekli maaşları ile hayatını idame ettiren birçok insan yaşamaktadır. Vatandaşın aldığı emekli maaşları köylerde yeter iken ilçe merkezinde ki insanımıza zar zor yetmektedir. Bu nedenle özellikle EYT sonrası emekli olan birçok hemşerimiz ikinci bir işte çalışmak durumunda kalmaktadır. Öte yandan ev sahibi olamayıp kirada oturan vatandaşlarda hanelerine iki yönlü gelir girse de ay sonlarını zor getirebilmektedir.
EYT sonrası emekli olan esnafın bir kısmı değil; büyük bölümü işlerini devam ettirmektedir. Köylerde ise çoğu haneye emekli maaşı girmektedir. Köylerde yaşayan vatandaşlarımız tarım ve hayvancılıktan elde edilen gelir sayesinde biraz daha rahat yaşam sürebilmektedirler. Vezirköprü’de konut sahibi olunsa dahi sadece bir emekli maaşıyla geçinilmeyeceği, toplumsal kesimler tarafından dile getiriliyor. Bu nedenle devletin emekli maaşlarına bir düzenleme yapması talep ediliyor toplumun çeşitli katmanlarından.
Yapılan bir toplumsal araştırmada bu maaşların rehabilite edilmesinin gerektiğini ortaya koyuyor. DİSK’in ülkemiz genelinde yaptığı araştırma, emeklilerin durumunu göz önüne seriyor. Araştırma sonuçlarında asgari ücretin ve emekli maaşlarının düşük olduğu vurgulanırken, Türkiye’nin asgari ücretliler ülkesi haline geldiği iddia ediliyor. Asgari ücret ve yetersiz olan emekli maaşlarının yoksulluk sınırının altında olduğunun altı çiziliyor. DİSK araştırmasının hesaplamalarına göre asgari ücretli ve emekliler 2005 yılından bu yana 23 Cumhuriyet Altını tutarında alım gücü kaybetti. Türkiye’de çalışanların yüzde ellisi asgari ücret veya altında maaş alıyor. Emekli kesiminde ise daha dikkat çekici veriler olduğu gözlemlendi. Ortalama emekli aylığının asgari ücrete oranı 2002’de %122 iken 2025’de %85’e düştüğü ifade ediliyor.
Emeklilerin aldığı pay 2002’de %46 iken 2025’de %32’ye düşmüş durumda. Araştırmaya göre emekliler içinde çalışan veya iş arayanların oranı %60’ı aşmış durumda. Yukarıda yazılan sosyo-ekonomik veriler ile ilçemizin çalışma ve ticaret hayatı paralellik göstermektedir. Verilerden yola çıkılarak görülen toplumsal sıkıntıların çözümü, Devletin emekli maaşlarına büyük oranda zam yaparak iyileştirme yapmasından geçtiği birçok toplumsal kesim tarafından ortak fikir olarak aktarılıyor.
Ali SEZGİN-VATANDAŞ