logo

Daha önce Vezirköprü Semaverine patent alan Vezirköprü Belediyesi, 2 ürün için daha patent aldı. Vezirköprü Susuz Bezi ve Tahtaköprü Kilimi de tescillendi..

Daha önce Vezirköprü Semaverine patent alan Vezirköprü Belediyesi, 2 ürün için daha patent aldı. Vezirköprü Susuz Bezi ve  Tahtaköprü Kilimi de tescillendi..

Vezirköprü Belediyesi tarafından yapılan başvuruyu değerlendiren
Türk Patent ve Marka Kurumu Susuz Bezi ve Tahtaköprü Kilimi’ni de coğrafi işaret olarak değerlendirdi.

İlçemizde daha önce alınan Vezirköprü Semaveri tescilinden sonra Susuz Bezi ve Tahtaköprü Kilimi de geçtiğimiz hafta tescil aldı.
Vezirköprü Belediyesi’nin 2018 yılında yaptığı başvuruyu değerlendiren Türk Patent ve Marka Kurumu yaptığı incelemelerden sonra, Vezirköprü’nün coğrafi işaretlerine, yöresel ürün olarak değerlendirdiği Susuz Bezi ve Tahtaköprü Kilimini de kattı.
Vezirköprü Tescilli Ürün anlamında önemli bir işe daha imza attı.
Vezirköprü Belediyesi tarafından girişimi yapılan Susuz Bezi ve Tahtaköprü Kilimi de Vezirköprü Semaveri gibi patent aldı.
Susuz Bezi
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından hazırlan raporda, Vezirköprü Susuz Bezi’nin yöre adı ile özdeşlemiş bir ürün olduğu belirtildi. Pamuk ipliği ile düz dokuma tekniği ile yapılan dokumanın günümüzde halen çember, peşkir, çeşitli örtü ve iç çamaşırının kumaşı olarak üretildiği ve ürünlerde mühür, tarak dişi, koyun gözü, yarım ay, zincir, baygun ve şeker desenleri taşıdığı belirtildi.
Raporda; Yöre insanının kültür ve emeği ile şekillenerek günümüze kadar ulaşan Vezirköprü Susuz Bezi, ustalık gerektiren üretim yöntemi aracılığıyla Vezirköprü’ye ün bağıya bağlıdır ibaresi yer aldı.
Tahtaköprü Kilimi
Yörenin dokumacılık alanındaki kültürel birikimiyle oluşan bir el sanatı olan Tahtaköprü Kilimi de tescil alan bir başka ürün oldu.
Yapımında yün ip kullanıldığı ve iki temel desen üzerinde durulduğu; bunlardan birinin çoğunlukla boynuz ve çengel deseni, diğerinin ise Türkmen kilimlerinde bulunan eli belinde, boynuz ve saç örgüsü desenleri ile bezeli olduğu belirtildi.
Her iki ürünün de belirtilen coğrafi sınırlar içerisinde yer alması gerektiği kaydedildi.
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Vezirköprü Belediye Başkanı Sadık Edis:

Belediye olarak Vezirköprü’nün bu özel ürünleri ile ilgili olarak yaptığımız girişimlerin sonuca ulaşmasından memnunuz. Daha önce de semaverin patentini almıştık. Vezirköprü artık 3 farklı ürüne tescil almış durumda.
Belediye olarak bu ürünlerimizin ticari olarak gelişimini ve ilçe ekonomisine katkı sağlamasını sağlamak amacıyla yardımcı olacağız. İlçemizin kaybolmak üzere olan bu değerlerine sahip çıkmaktan ötürü ayrıca sevinçliyiz. Bundan sonra bu değerleri canlandırmak için çalışmalarımız sürecektir. Dedi.

Share
405 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+5 = ?