logo

20 Yıl Önce – 4 Ocak 1998

20 Yıl Önce – 4 Ocak 1998

DSİ Vezirköprü’de iki büyük baraj yapıyor. Vezirköprü ve duruçay barajları…

İlçemiz topraklarına bereket getirecek, tarımsal anlamda bir trilyon üçyüz milyar ek katkı sağlayacak Vezirköprü barajına iki defa gitmiştik. Yoğun bir çalışma vardı. Teknoloji adeta dağlarla güreşiyordu. Ancak ödeneksizlik barajların bitirilmesine en büyük engeldi.

Vezirköprü barajı 04.11.1993 tarihinde ayrıca yaklaşık 10.000 hektar araziyi sulayacak, sulama inşaatı da 22.11.1996’da ihale edilmişti. Yaptığımız incelemeden öğrendiğimize göre:

Vezirköprü barajının revize iş programına göre: iş bitim tarihi 19 Ekim 1999 olara saptanmış, ancak o günkü verilen ödenek durumlarına göre bu tarihte bitirilmesi olanaksız görülmektedir. 1997 yılında baraj için verilen 290 milyar lira ödenek yetersiz kalmış tekrar talep edilen 350 milyar lira ek ödenek getirilememiştir.

Barajın 2000 yılında bitirilmesi ise geride kalan 2,5 trilyon civarındaki ödenek ihtiyacının 1999-2000 yıllarında dengeli şekilde sağlanmasına bağlıdır.

Projenin diğer ana ünitesi olan Vezirköprü Ovası sulamasının da iş programında iş tarihi olarak gösterilen 30.09.1999 bitirilmesinin de olasılığının olmadığı belirtiliyor. Zira 1998 için ihtiyaç duyulan 2,7 trilyon ödeneğe karşılık; 50 milyarı bütçeden 130 milyarı da özelleştirmeden olmak üzere sağlanabilen ödenek miktarı 180 milyardır ki bu da işin bitirilmesi için yeterli görülmemektedir. Temennimiz siyasilerimizin Vezirköprü’nün 10 bin dönüm toprağına canlılık getirecek bu projenin gerçekleşmesi için yardımcı olmalarıdır.

Duruçay barajını ise önce yerinde inceledik.

Yolları yapılıyordu. Ayakları atımlaştır. Onun duşunda bir gelişme yoktu.

Duruçay köyüne yapılmakta olan temelden 28metre yükseklikte 275 bin metreküp doğusuna sahip bir gölet ve 25.8 km ana kanal inşaatı 1229 hektar alanına sulama suyu sağlayacaktır.

Bu güne kadar yol kazıları ve sanat yapıları yapılmıştır. Bu yıl gövde dolgusu ve sulama kanallarına başlanacaktır.

1997 yılı ödeneği önerge ile sağlanan 29 milyon lira dahil 78 milyardır.

Bu barajda ilgi bekliyor.

Muhtarlar derneği kongresi

Vezirköprü muhtarlar derneği için kongre istemiyle yeterli aza toplanarak belediyenin düğün salonunda, divan başkanlığına yukarı narlı muhtarı Ramazan Yanar’ın getirilmesinden sonra yapıldı.

Kongrede seçimler şöyle olmuştu

Ahmet Dursun (54) Fazıl Kabuklu Türkmen (52), Emrullah Demirbilek (51) oy alarak doğrudan seçildiler.

49’ar oy alan A. Berat Ünver (Pazarcı), Ahmet Şahiner (Karanar Eski Başkan), Abidin Yılmaz (İncesu), Enver Tunç (Kovalı), Muhittin Ak (Alan) arasında çekilen kurada Ahmet Şahin ile Enver Tunç asile, A. Berat Ünver’de birinci diğerleri de yedek üyeliklerde girdiler. Kargucak muhtarı Günay Demir ile Karadoruk Muhtarı Cavit Yaman 48’er oy aldılar.

Aslan Berat Ünver, gazetemize bıraktığı yazılı açıklamada özetle:

-Vezirköprü köylerine ve köylüsüne hizmet aşkı ile çalışan bizlere siyasilerden beklenen destek yerine köstek bulmanız üzücü oldu bu da Vezirköprü köylerine geri bırakan zihniyetin tipik örneğidir.

Aşevinden 140 kişiye 30 milyona yemek

Mübarek ramazan ayına girmiş bulunuyoruz. Yardımlar, Sosyal Yardım Vakfı’na yapılırsa, hayrın zayi olmadığı tam yerine gittiği belirtiliyor. İlçemiz Kaymakam’ı Tayyar Şaşmaz bu konuyu başarılı bir şekilde organize etmiş, yersizlikten sokakta yatanlara da ilgi gösterdiği gibi “AŞEVİ” de hergün 140 yoksul yurttaşa sıcak yemek veren bir sistemi çalıştırmaya başlamıştır.

İlçemiz Kaymakamlığının aşevi ile ilgili duyurusu şöyledir:

-VEZİRKÖPRÜ KAYMAKAMLIĞI’NDAN

Vakfımız tarafından aşevinde günde 140 fakir kişiye yemek verilmektedir. Ramazan ayında da bu uygulamaya devam edilecektir. İlçemizde hayırsever kişi ve kuruluşlar adına bedeli ödenmesi durumunda yemek verilecektir.

Vakfımız tarafından istekliler için gün belirlenmekte olup istediğiniz takdirde o günün iftar yemeği adınıza fakir vatandaşlarıma verilecektir.

Ayrıca kendi personel ve misafirleriniz için de aynı şekilde iftar yemeği verilmesi için düzenleme yatırabilirsiniz.

İsteklilerin fazla olması nedeniyle karışıklığa meydan verilmesini önlemek amacıyla vakıf müdürlüğümüzün numaralarını arayarak yapılmasını, bir akşam 140 kişilik iftar yemeği 30 milyon lira olup menüsü aşağı çıkarılmıştır.

Share
722 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+5 = ?