logo

2017 Buğday Taban Fiyatı Açıklandı

2017 Buğday Taban Fiyatı Açıklandı

2017 buğday taban fiyatları açıklandı. Ancak açıklanan rakam çiftçiyi tam anlamıyla hüsrana uğrattı. Makarnalık buğdayda hiçbir artış yapılmazken, ekmeklik buğ3 dayda ise yüzde 3.2 gibi komik bir artış yapılarak 940 lira olarak açıklandı.
Yıllık enflasyon yüzde 12 seviyelerinde bulunurken, buğday fiyatlarına yüzde 3,2 gibi komik bir artış yapıldı.
Çiftçi, bin lira ile bin 100 lira arasında bir taban fiyat beklerken, açıklanan rakam çiftçinin beklentisinin çok gerisinde kaldı.
Geçtiğimiz yıl buğday taban fiyatları Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanırken, bu yıl Bakan Çelik tarafından açıklandı. Taban fiyatının geçtiğimiz yıl olduğu gibi Başbakan tarafından açıklanmaması rakamların düşüklüğüne bağlanıyor.
2016 yılı makarnalık buğday 1000 lira, ekmeklik buğday 910 lira olarak açıklanmıştı.
2017 taban fiyatlarında makarnalık buğdayda hiç bir artış yapılmazken, ekmeklik buğday ise 910 liradan 940 liraya çıkarıldı.
Geçtiğimiz yıl açıklanan rakama ilaveten kaliteye göre yüzde 7’ye kadar pirim verilirken bu yıl bu oran yüzde 5’e düşürüldü. Bakan Çelik, 940 lira tarolarak açıklanan fiyatlara kaliteye göre yüzde 5’e kadar da ilave artış uygulanacağını söyledi. Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz yıl bu oranı yüzde 7 olarak açıklamıştı.
Bu yıl çiftçinin tek tesellisi TMO’nun üreticiden aldığı boşaltma ücretinde oldu. Bakan Çelik, TMO’nun ürün alımlarında üreticiden ton başına kestiği 6,5 liralık boşaltma ücretinin bundan sonra alınmayacağını açıkladı.
Açıklanan taban fiyatını savunan Bakan Çelik, açıklanan fiyat ile üretici maliyetine göre prim ve destekler dahil yüzde 55’lik bir artış sağlandığını iddia etti.
Diğer yandan arpa fiyatlarının üreticiyi memnun edecek seviyede işlem gördüğüne dikkat çeken Çelik, böyle bir eşik taban fiyatı açıklamaya gerek görmediklerini söyledi.

Share
1067 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+1 = ?