logo

2020 Yılı Kurban Tebliği Yayınlandı

2020 Yılı Kurban Tebliği Yayınlandı

2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yıl tebliğde kurban satış ve kesim yerlerinde alınacak tedbirler ile ülkemizde ve tüm dünyada görülen COVİD 19 ‘a yönelik tedbirler de belirlenmiştir.
İstanbul iline Anadolu yakası dahil 16 Temmuz 2020 tarihinden itibaren, diğer illere ise 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren kurbanlık hayvan girişlerine izin verilecektir.
İller arası sevk edilecek kurbanlık hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenmeden önce usulüne uygun bastırılmayan, silinti ve okunaksız olan pasaportlar ve nakil belgeleri işleme konulmayacaktır. Küpelenerek tanımlanmamış, veri tabanına kaydedilmemiş, yanlarında pasaportları veya nakil belgeleri bulunmayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sevklerine izin verilmeyecektir.
Bu arada kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanarak kullanıma açılan ”HaySag” isimli mobil uygulama üzerinden küpe numarası girilerek sorgulanabilecektir. Kesimlerin daha düzenli yapılması, zaman kaybının ve karmaşanın önlenmesi ile Covid-19 bulaşma riskini en aza indirmek için kesim yerlerinde randevu sistemi uygulanacaktır.
Covid-19 tedbirleri kapsamında hayvan satış ve kesim alanlarında en az 1,5 metre (3-4 adım) olacak şekilde fiziki mesafenin korunmasına dikkat edilecek, ağız ve burnu kapatacak şekilde maske takmak zorunlu olacaktır.
Hayvan pazarları ve kesim yerlerinin girişlerinde ve belirli mesafelerde (özellikle her para ödemesinden sonra) el dezenfektanı kullanılacaktır. Satıcı ve vatandaşların ateşi ölçülecek, ateşi 38 derecenin üzerinde olanlar ile solunum sıkıntısı olanların girişlerine izin verilmeyecek ve sağlık kuruluşlarına yönlendirilmeleri sağlanacaktır.
Hayvan satış alanında 8 metrekareye bir kişi olacak şekilde (müşteri ve satıcı beraber) kontrollü insan giriş ve çıkışı sağlanacaktır. Satıcılar ve müşteriler arasında ”el teması” olmayacak ve bu nedenle kurban pazarlık esnasında gelenekleşen ”tokalaşma” yapılmayacaktır.

Share
247 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+10 = ?