logo

Bu döngü kırılmalıdır..


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

İki memur arkadaşla sohbet ediyoruz. Her ikisi de Vezirköprü’ye geleli kısa zaman olmamış.
Hemen her devlet dairesindeki arkadaşlar gibi öncelikli olarak personel eksikliğinin yarattığı çalışma şartlarının ağırlığından bahsediyorlar.
Açıkça görüyoruz ki, bizim tahmin ettiğimizden daha ağır koşullarda çalışıyorlar; bu ağırlığın asıl sebebi ise iş yükü falan değil; Bu kadar büyük bir ilçede bu kadar az çalışanla iş yapmaya ve yetiştirmeye çalışmak.
Diğer ilçelerle mukayese bile edilemeyecek kadar az personel olmasının birkaç sebebi var. Bunlardan biri, Samsun’dan atama yapılacaksa, Vezirköprü’nün sürgün yeri olarak kabul edilmesi. Başka deyişle atanan personelin Vezirköprü’yü istememesi, daha görmeden başka yere (adam bularak) tayin yaptırması. Vezirköprü’nün adı çıkmış ama anlatılanlara bakılırsa sadece adı çıktığı için değil gelinmek istenmemesinin sebebi.
Tayini çıkan buradaki daireyi arıyor; “Vezirköprü nasıl yer?” diye soruyor.
Aynı soruyu biz de arkadaşlara sorduk: Vezirköprü sizce nasıl bir yer?
Aslında ilk cevap Vezirköprülülerin yüzüne tokat gibi çarpması gereken bir cevap oldu: “Sizce nasıl bir yer?”,
Ve cevap uzadı:

Biz de sizin gibi, doktor ihtiyacımız için Samsun ya da Merzifon gibi (hatta Havza gibi) yerlere gitmek, sonucu çevrede çözmek zorunda kalıyoruz. Biz de çocuklarımızın eğitimleri için Vezirköprü dışındaki okulları tercih ediyor ve onların geleceği için tayin istiyoruz. Biz de Vezirköprü’de sizinle aynı sosyal ortamlardan ve olanaklardan(!) yararlanıyoruz.
Hal böyle olunca, yani bu gerçekleri düşününce ikinci sebep kendiliğinden ortaya çıktı; burada göreve başlayanlar da tayinlerini isteyerek gitmek için ellerinden geleni yapıyorlar.
Bu durumda ortaya bir kısır döngü çıkıyor. Personel gelmiyor, gelen kalmıyor, çalışan sayısı az iş yükü çok hale dönüşüyor, gelen yine gidiyor.
Bunlar genel olarak devlet dairelerinin ve çalışanların sıkıntıları hanesine yazılıyor.
Vezirköprü ise bu döngüyü kırmak için çaresiz kalıyor.
Eğitimde çıtayı yükseltemiyor; üniversite sınavı olsun, lise sınavı olsun başarı sayısı oldukça düşük kalıyor.
Sağlıkta çıtayı yükseltemiyor; uzman doktor açığı (kısa sürelerle giderilse de) genellikle sürüyor. Hastaneden yeterli sağlık hizmeti alınamıyor. Hastanenin en çok ambulansları çalışıyor dersek yanılmış olmayız. Çünkü genellikle hastalar sevk ediliyor.
Bununla birlikte, beyin cerrahı olan bir ilçede göz, kardiyoloji, kadın doğum gibi branşlarda uzman eksikliği yaşanıyorsa hem kaynak israfı var demektir hem de bir yerlerde beceriksizlik. Sizin elinizde olmayan bu doktorlar diğer ilçelerde fazla fazla bulunuyorsa burada başka bir gerçek var demektir.
Sonuç olarak, Vezirköprü’de uzman doktor açığı bir an önce giderilmelidir.

Share
301 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Toplumsal Cinsiyet Rolleri

    04 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Kadın ve erkek cinsiyetinin sahip olduğu özellikler doğuştan bellidir. Cinsiyet özelliklerimizi 3-5 yaş arasında fark ederiz ve bir yaşam boyunca bu özellikleri taşıyacağımızı biliriz. Çocuk da kendi cinsiyet özelliklerinin ondan beklentilerini öğrenmeye başlar çünkü kadın ve erkek cinsiyet özelliklerinin yanında toplumun kadına ve erkeğe atadığı cinsiyet rolleri vardır. Öyle ki kız ve erkek çocuklarının oynadığı oyuncaklar farklılık göstermeye başlar. Cinsiyet özelliklerimiz doğaldır ama toplumsal cinsiyet rolleri insan icadıdır. Kadına ve erk...
  • BEKLENTİLER KARŞILANIR MI?

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bilindiği gibi her yenilik ve her değişiklikte insanların beklentilerinin hemen hemen tersi olur. Hayalindeki beklentileri gerçekleşemez. Böylece hayaller kırılır, umutlar söner. Vezirköprü belediyecilik hizmetleri 1930'lardan bu tarafa tahlil edersek ilginç sonuçlar çıkar ortaya. Derici Abdullah Efendi o zaman ki çok kısıtlı olanaklar ile ilçeye bir şeyler yapmaya çalışmış, en azından şehrin merkezine bir büyük park yaptırmıştır. 1940'lı yıllarda Mahmut TEKER belediye başkanlığı görevine gelmiş, o günden bugüne kadar en ileri hizmetlerini h...
  • Vezirköprü’nün bekleyen çok işi var.

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bu kadar ilerledikten sonra, altyapısı tamamlanıp, yolları açılıp tahsis sürecine geçtikten sonra Karma OSB'nin yerinin değişmesi kolay olmayacaktır. Üstelik işin adında Vezirköprü varsa, olacak işlerin bile olmadığını görmeye alıştığımız sistemde hiç olmayacaktır. Vezirköprü'nün seçimden sonra normalleşme sürecine girdiğini söyleyebiliriz. Bu normalleşme umudumuz odur ki, sakinleşme ve alışmayla beraber olmasın. Çünkü Vezirköprü'nün bekleyen çok işi var. İlçenin çiçeği burnunda Belediye Başkanı Murat Gül'den beklentileri de bu yüzden daha...
  • Ayıp olmasın!

    27 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Psikolojide birey kavramını çokça kullanıyoruz. Birey olmak hayatımızın kontrolüne sahip olmak ve dünyaya hani potansiyelle geldiysek onu gerçekleştirme uğraşlarımızı içeriyor. Bu kitabi tanım her zaman gerçekleri yansıtmıyor. Çünkü biz dünyaya bazen ailemiz yalnız kalmasın diye bazen ebeveynlerimizin çocuk sahibi olma yaşı geldiği için de gelebiliyoruz. Her zaman değil ama çoğu zaman kendi isteklerimizden çok topluma uyum sağlamış olmayı tercih ediyoruz. Çünkü uyum sağlamak yaşamı kolaylaştırıyor bizi diğer insanlara yakınlaştırıyor. Diğer ...