logo

Kendir’in başkenti Vezirköprü mü, Kastamonu mu?


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

İlçede sadece belirli kesimin konuştuğu ancak kesin çözüm üretemediği konu “N’olacak Vezirköprü’nün hali?” gerçekte ciddi bir alan oluşturmuyor.
Sadece hamasi konuşmalarla geçen günlerde ilçe adına hiçbir gelişme kaydedemiyoruz. Yapılacağı söylenen ama neredeyse hiçbiri bitmeyen yatırımlar ya da hizmetler beklenmeye devam ediyor.
“Bu nereden çıktı?” diye sorarsanız; KENDİR’den çıktı.
Bu yıl kendir (kenevir) ekenlerimizin önemli kısmı, elde ettikleri gelirden hoşnut görünüyor. Böyle olunca da özellikle önümüzdeki yıl kendir ekenlerin sayısında ve ekilen alan miktarında önemli bir artış olması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Samsun’da Vezirköprü’nün kendirin başkenti olacağını açıkladığı zaman İlçe’de oluşan coşku zamanla azalsa da, ekicinin bu işten biraz kazanacağı dışında endüstrisi için konuşan bile kalmadı.
Vali Osman Kaymak ve AKP Samsun İl Başkanı Ersan Aksu’nun kendir hasadında konuştukları pek inandırıcı olmuşa benzemiyor. O gün “Cumhurbaşkanımızın açıklamalarının ardından artık kenevir Türkiye gündemine girdi ve Türkiye’de de Samsun Vezirköprü merkez olarak kabul edildi. Bu çok önemli bir karar ve milattır.” Denmişti.
Daha sonra özellikle Yaygın basında kenevir işi için önemli dillendirme Kastamonu’dan geldi.
Kastamonu’da düzenlenen 2. Kastamonu İş Dünyası zirvesinde düzenlene panelin ismi ile yeterli: “Kendirin başkenti Kastamonu”.
Daha önce de Kastamonu’da düzenlenen festivaller başta olmak üzere kenevire sahip çıkmaya çalışan il Kastamonu oldu.
Samsun İl olarak başta olmak üzere Vezirköprü’nün de burada KENEVİR’i elinden kaçırmamak için mücadele etmesi gerekiyor.
Kastamonu’nun yaptığı çalışmalarla keneviri kendilerine mal etme çalışmaları sonuç vermeye başladığında çok geç olur.
Bir fikir olarak
Vezirköprü Belediyesi başta olmak üzere düzenlenmesinde ciddi emek harcanan ve bölgede çok ses getiren Kunduz Festivalleri’nde KENEVİR konu olarak işlenemez mi?
Festival olarak genellikle bahsi geçen GÜREŞ ağırlığının yanında, diğer yöresel ürünlerle birlikte KENEVİR işlense ve bu Vezirköprü reklamında öne çıkarılsa ilçe adına iyi olmaz mı?
Burada ele alınacak olursa KENEVİR’in başkenti Vezirköprü olarak hafızalarda yer tutar.

Share
375 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • BEKLENTİLER KARŞILANIR MI?

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bilindiği gibi her yenilik ve her değişiklikte insanların beklentilerinin hemen hemen tersi olur. Hayalindeki beklentileri gerçekleşemez. Böylece hayaller kırılır, umutlar söner. Vezirköprü belediyecilik hizmetleri 1930'lardan bu tarafa tahlil edersek ilginç sonuçlar çıkar ortaya. Derici Abdullah Efendi o zaman ki çok kısıtlı olanaklar ile ilçeye bir şeyler yapmaya çalışmış, en azından şehrin merkezine bir büyük park yaptırmıştır. 1940'lı yıllarda Mahmut TEKER belediye başkanlığı görevine gelmiş, o günden bugüne kadar en ileri hizmetlerini h...
  • Vezirköprü’nün bekleyen çok işi var.

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bu kadar ilerledikten sonra, altyapısı tamamlanıp, yolları açılıp tahsis sürecine geçtikten sonra Karma OSB'nin yerinin değişmesi kolay olmayacaktır. Üstelik işin adında Vezirköprü varsa, olacak işlerin bile olmadığını görmeye alıştığımız sistemde hiç olmayacaktır. Vezirköprü'nün seçimden sonra normalleşme sürecine girdiğini söyleyebiliriz. Bu normalleşme umudumuz odur ki, sakinleşme ve alışmayla beraber olmasın. Çünkü Vezirköprü'nün bekleyen çok işi var. İlçenin çiçeği burnunda Belediye Başkanı Murat Gül'den beklentileri de bu yüzden daha...
  • Ayıp olmasın!

    27 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Psikolojide birey kavramını çokça kullanıyoruz. Birey olmak hayatımızın kontrolüne sahip olmak ve dünyaya hani potansiyelle geldiysek onu gerçekleştirme uğraşlarımızı içeriyor. Bu kitabi tanım her zaman gerçekleri yansıtmıyor. Çünkü biz dünyaya bazen ailemiz yalnız kalmasın diye bazen ebeveynlerimizin çocuk sahibi olma yaşı geldiği için de gelebiliyoruz. Her zaman değil ama çoğu zaman kendi isteklerimizden çok topluma uyum sağlamış olmayı tercih ediyoruz. Çünkü uyum sağlamak yaşamı kolaylaştırıyor bizi diğer insanlara yakınlaştırıyor. Diğer ...
  • Çok vaktimiz olmasa da, fırsat vermeliyiz!

    24 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    “23 Nisan, Türkiye için milli tarihin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır.”                                                                                                                         M. Kemal Atatürk.. İlçede siyaset hemen her gün yeni bir gündemle çalkalanırken günlük olayların etkisi uzun sürmüyor. Geçtiğimiz günlerde yaşana fırtına olsun, Tokat merkezli depremin ilçede hissedilmesi olsun, ya da Vezirköprü'de rastlanmayan molotoflu saldırı olsun etkisini kısa sürede kaybetti. İnsanların asıl konuştukları ya da konuşmayı...