logo

OSB gerekli mi?


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Vezirköprü olarak etrafta gördüklerimizin kötü taklitlerini yapmaktan, aynılarını talep etmekten ileri gidemiyoruz.
İlçedeki Vezirköprü için kafa yoran projesi olan insanlarla bir araya gelerek neler yapılabileceğinin konuşulması ve bu işin düzenli aralıklarla yapılması gerektiği görüşümüzü daha önce de dile getirmiştik.
Bu olmadığı gibi, genel taleplerimiz de doğal olarak ya yol gibi sıkıntılarımızdan ya da işsizlik ve ekonominin kötü gidişinden kaynaklanıyor.
İlçenin gelişmesi için 20 yıl öncesinde Organize Sanayi Bölgesi talebini ortaya atmıştık. O zamanlarda ilçe idarecileri ya işlerine gelmediğinden ya da bu kadar uzun soluklu bir yatırımın tamamlanmasına görev süreleri yetmeyeceğinden sıcak bakmadılar ve gerekli girişimler yapılmadı. (Bir dönem eski kaymakamlarımızdan Adem Arslan’ın çalışmalarını unutmamak gerek)
Aradan geçen zaman zarfında Merzifon’a (2), Suluova’ya, Kavak ve Havza’ya Organize Sanayi Bölgeleri yapıldı. Kavak ve Havza henüz yatırımcı bulmakta zorlanıyor.
İşe yaramadı mı? derseniz, bugün Kavak ve Ladik’e Samsun’dan işçi geliş gidişi yapıldığını duyuyoruz. Bu ilçelerde işsizlik sorunu yok artık.
Ancak bugün Vezirköprü’de halen 20 yıl önceki talep ile ısrar etmek ne kadar mantıklı?
Hammaddeye ve pazara uzak olan, ulaşımındaki sıkıntıların bitmeyeceği bir ilçeye yatırım yapmak için teşvik de yoksa yatırımcı niye gelsin?
Samsun’a bağlı olduğu için KALKINMIŞ görünen ve hemen yanındaki KALKINMAMIŞ Merzifon’dan daha ileri durumdaki (!) Vezirköprü’ye hangi yatırımcı hangi iş için gelsin?
Size soralım, bir iş yeri açacak olsanız;
Karayolu, havayolu ve demiryoluna yakın olan bir yerde mi iş yeri açmak istersiniz Vezirköprü’de mi?
Alacağınız makinelerde KDV ödemeden alma imkanı olan yerlerde mi iş yeri açmak istersiniz Vezirköprü’de mi?
10 kişiye 3 bin lira SGK ödeyeceğiniz bir yer de mi açmak istersiniz Vezirköprü’de mi?
Elektrik başta olmak üzere diğer vergilerde indirim olanağınız olan bir yerde mi açmak istersiniz Vezirköprü’de mi?
Gelmeyecek yatırımcı için Vezirköprü’de Organize Sanayi kurmak adına mücadele etmenin kime ne yararı olacak? Bu iş için harcanacak (harcanan diyemiyorum) enerjinin başka alanlara kaydırılması daha yerinde olmaz mı?
İlçenin gelişebileceği alanların tespit edilerek çalışmaların ve enerjinin bu yönlere aktarılması doğru olacaktır? Eğer bu işin içinde SANAYİ olacaksa, gelin öncelikli olarak SAMSUN’dan ayrılarak KALKINMAMIŞ olacağımız bir şekle bürünelim. Bunu yapmayan siyasetçilere de KALKINMIŞ Vezirköprü’nün yerini soralım..

Share
378 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • BEKLENTİLER KARŞILANIR MI?

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bilindiği gibi her yenilik ve her değişiklikte insanların beklentilerinin hemen hemen tersi olur. Hayalindeki beklentileri gerçekleşemez. Böylece hayaller kırılır, umutlar söner. Vezirköprü belediyecilik hizmetleri 1930'lardan bu tarafa tahlil edersek ilginç sonuçlar çıkar ortaya. Derici Abdullah Efendi o zaman ki çok kısıtlı olanaklar ile ilçeye bir şeyler yapmaya çalışmış, en azından şehrin merkezine bir büyük park yaptırmıştır. 1940'lı yıllarda Mahmut TEKER belediye başkanlığı görevine gelmiş, o günden bugüne kadar en ileri hizmetlerini h...
  • Vezirköprü’nün bekleyen çok işi var.

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bu kadar ilerledikten sonra, altyapısı tamamlanıp, yolları açılıp tahsis sürecine geçtikten sonra Karma OSB'nin yerinin değişmesi kolay olmayacaktır. Üstelik işin adında Vezirköprü varsa, olacak işlerin bile olmadığını görmeye alıştığımız sistemde hiç olmayacaktır. Vezirköprü'nün seçimden sonra normalleşme sürecine girdiğini söyleyebiliriz. Bu normalleşme umudumuz odur ki, sakinleşme ve alışmayla beraber olmasın. Çünkü Vezirköprü'nün bekleyen çok işi var. İlçenin çiçeği burnunda Belediye Başkanı Murat Gül'den beklentileri de bu yüzden daha...
  • Ayıp olmasın!

    27 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Psikolojide birey kavramını çokça kullanıyoruz. Birey olmak hayatımızın kontrolüne sahip olmak ve dünyaya hani potansiyelle geldiysek onu gerçekleştirme uğraşlarımızı içeriyor. Bu kitabi tanım her zaman gerçekleri yansıtmıyor. Çünkü biz dünyaya bazen ailemiz yalnız kalmasın diye bazen ebeveynlerimizin çocuk sahibi olma yaşı geldiği için de gelebiliyoruz. Her zaman değil ama çoğu zaman kendi isteklerimizden çok topluma uyum sağlamış olmayı tercih ediyoruz. Çünkü uyum sağlamak yaşamı kolaylaştırıyor bizi diğer insanlara yakınlaştırıyor. Diğer ...
  • Çok vaktimiz olmasa da, fırsat vermeliyiz!

    24 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    “23 Nisan, Türkiye için milli tarihin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır.”                                                                                                                         M. Kemal Atatürk.. İlçede siyaset hemen her gün yeni bir gündemle çalkalanırken günlük olayların etkisi uzun sürmüyor. Geçtiğimiz günlerde yaşana fırtına olsun, Tokat merkezli depremin ilçede hissedilmesi olsun, ya da Vezirköprü'de rastlanmayan molotoflu saldırı olsun etkisini kısa sürede kaybetti. İnsanların asıl konuştukları ya da konuşmayı...