logo

İkinci ürün için açıklanan sertifikalı tohum desteğinden iç bölgelerdeki ilçelerin yararlanamayacağı iddia ediliyor.. Bakanlığın tohum desteğinden sadece çeltik mi yararlanacak?

İkinci ürün için açıklanan sertifikalı tohum desteğinden iç bölgelerdeki ilçelerin yararlanamayacağı iddia ediliyor.. Bakanlığın tohum desteğinden sadece çeltik mi yararlanacak?

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, öncelikli olarak ekilişinin yapılması gereken ürünlerin tohumlarının üreticilere dağıtımına başlandığı ile ilgili açıklamasında “Uygulamayı 21 ilde başlattık. Ekimi yapılacak ürünler ise buğday, arpa, kuru fasulye, mercimek, mısır, ayçiçeği ve çeltik olarak belirlendi” demişti.
Pakdemirli, “Uygulama ile bu alanlarda tohum bedelinin % 75’i hibe, % 25’i ise çiftçi katkısı ile karşılanacak” açıklamasını yapmıştı. Bakan Pakdemirli’nin açıklamasında belirtilen 21 il arasında bulunan Samsun’da ilçelerinden Vezirköprü dağıtılacak bu tohumlardan ne kadar yararlanacak?

Edinilen bilgiye göre, sadece yazlık ekim olarak değerlendirilen uygulamada, ikinci ürün olarak ekimi yapılması beklenen ürünler için bu tohum desteği verilecek.
Vezirköprü’de buğday, arpa gibi ürünleri ekecek olanların zaten ektiği, mercimeğin ikinci ürün olarak ekilmediği, ayçiçeğinin ise ikinci üründe istenen verimin alınmadığı gerekçesiyle ekilmediği belirtiliyor. Mısır için eğer danelik ise ekimin çok az olacağı ama silajlık mısırda ekimin yüksek olabileceği kaydediliyor.
Başka deyişle Bakanlığın tohum desteğinden Samsun’un özellikle iç kesimlerindeki çiftçinin yararlanması pek olası değil.
Arslan Kaya: Sadece çeltik için..
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya ise Vezirköprü’nün bu tohumlardan yararlanamayacağını söyledi. Kaya:

Konuyla ilgili görüşmelerimizde Samsun’da sadece 5 bin dönüm çeltik ekiminde dağıtılacak tohumlardan yararlanabilineceğini, çeltik ekimi olmayan ilçelerde ise herhangi bir tohum alınmasının mümkün olmayacağını öğrendik. Konuyla ilgili olarak görüşmelerimiz sürüyor. Dedi.

Share
279 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+6 = ?