logo

Evden çıkmayın..


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Vezirköprü’de en önemli gündem konusu bu hafta da korona virüs ve beraberinde getirdikleri oldu.
Hafta sonu uygulanan ve önümüzdeki hafta sonu da uygulanacak olan sokağa çıkma yasağı Vezirköprü’de en fazla uyulan yasak oldu.
Aynı tarihte uygulamaya konan karantina uygulaması vatandaşın işini de görebilmesi açısından bırakılan gevşek kısımları sebebiyle özellikle pazartesi günü etkili olmadı.
Vatandaşın bize sorduğu, bizim ise cevabını bulamadığımız soru aynıydı: “Neden sadece Vezirköprü?”
Aradan birkaç gün geçip ilçede fısıltı kaynaklı vaka sayısının artışını görünce kendimce karantinanın gerekli olduğuna ikna oldum.
Önümüzdeki günlerde daha fazla artış olup olmayacağını birlikte göreceğiz. Ancak bu güne kadar olan durum özellikle önümüzdeki günlerde artışın süreceğini gösteriyor gibi.
Vezirköprü’de işin ciddiyetini gören ve ona göre davrananlar olduğu gibi, halen sanki bir televizyon dizisiymiş gibi izleyenler de var.
Böyle olmasının sebebinin ilçedeki olayların hastaların, testlerin ve yaşanan hastane vakalarının saklanması olduğunu düşünüyorum.
Vezirköprü’de insanlar görmedikleri bilmedikleri şeyleri dikkate pek almazlar. Hastalık için de aynı bakış açısı geçerli oldu. Ne zamanki Ovacık’ta vaka görüldü, testi pozitif olan birilerinin Vezirköprü’de olduğu anlaşıldı, ilçede bakış açısı o zaman değişmeye başladı.
Baştan itibaren işin ciddiyeti vatandaşlara aktarılabilseydi, bu günlere gelinir miydi? Sanmıyorum.
Gerçekler insanlarda panik yaratmaz, tam tersi gerçekleri bilip ona göre tavır alınmasını sağlar.
Virüs ne şekilde geçerse geçsin, ilçede vatandaşların bir şekilde konuştukları ikinci konu ise, aklınızdan geçen konu; ekonomi.
Kapalı işyerleri olsun, açık olduğu halde iş yapamayan işyerleri olsun, önümüzdeki günlerden umutlu olmayan bir esnaf yarattı. Zaten çok iyi günler geçirmeyen Vezirköprü esnafı için önümüzde daha karanlık günler geleceğine dair bir bekleyiş var.
Açılan yaralar, ne kadar sürede ve nasıl sarılır kimse bilmiyor?
Önümüzdeki hafta sonu başlayacak Ramazan ayı bile insanlarda önceki yılların heyecanını duyurmuyor. Ramazan ayının özellikle küçük yerlerdeki kendine has yaşanışından bu yıl pek bir güzellik kalmayacak gibi.
Havalar ısındıkça evlere sığmak gittikçe zorlaşacak, biliyorum. Ama tüm bunlara rağmen özellikle karantina altındaki Vezirköprü’nün ısrarla kurallara uyması gerekiyor. Çünkü edindiğimiz izlenim, Vezirköprü’de vaka sayısının hızla arttığı yönünde.
Daha önce Merkez’de görünmeyen virüs artık ilçe merkezine de girmiş, bir iki mahalleyle sınırlı olan virüs her mahalleye yönünü çevirmiş halde.
Hafta sonu bilmeyen iş yerlerini terk edemeyen, gece gündüz demeden çalışan meslek gruplarını komşularınızı düşünün; evden mümkün olduğunca çıkmayın..

Share
214 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Ayıp olmasın!

    27 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Psikolojide birey kavramını çokça kullanıyoruz. Birey olmak hayatımızın kontrolüne sahip olmak ve dünyaya hani potansiyelle geldiysek onu gerçekleştirme uğraşlarımızı içeriyor. Bu kitabi tanım her zaman gerçekleri yansıtmıyor. Çünkü biz dünyaya bazen ailemiz yalnız kalmasın diye bazen ebeveynlerimizin çocuk sahibi olma yaşı geldiği için de gelebiliyoruz. Her zaman değil ama çoğu zaman kendi isteklerimizden çok topluma uyum sağlamış olmayı tercih ediyoruz. Çünkü uyum sağlamak yaşamı kolaylaştırıyor bizi diğer insanlara yakınlaştırıyor. Diğer ...
  • Çok vaktimiz olmasa da, fırsat vermeliyiz!

    24 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    “23 Nisan, Türkiye için milli tarihin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır.”                                                                                                                         M. Kemal Atatürk.. İlçede siyaset hemen her gün yeni bir gündemle çalkalanırken günlük olayların etkisi uzun sürmüyor. Geçtiğimiz günlerde yaşana fırtına olsun, Tokat merkezli depremin ilçede hissedilmesi olsun, ya da Vezirköprü'de rastlanmayan molotoflu saldırı olsun etkisini kısa sürede kaybetti. İnsanların asıl konuştukları ya da konuşmayı...
  • Ergenlik Dönemini Anlamak

    20 Nisan 2024 Köşe Yazıları

      “Ergen” kelimesi sanki biraz olumsuz çağrışımlar taşıyormuş gibi dursa da büyüme anlamına gelir ve çocukluktan çıkışı, yetişkinliğe atılan adımı temsil eder. Kızlarda 10-11 yaş itibariyle erkelerde ise 11-12 yaş itibariyle ergenliğe adım atılır. Kişiden kişiye daha erken ya da geç olabilir. Çocukta biyolojik değişikliklerle birlikte duygusal değişiklikler de görülmeye başlar. Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olduğundan birey ne tam çocuk olabilir ne de tam bir yetişkin. Bireyin kendini anlamaya, dış dünyaya karşı duruşunu belirlemeye ba...
  • BAZI PARTİLER UZATMALARI MI OYNUYOR?

    17 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Bir Filozof şöyle söylüyor; “Güneş batarken gölgeler uzar” Son yerel seçimlerin bize bazı hatırlatmaları oldu. Geçmişte de önü alınamaz partiler vardı. Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi, Ecevit'in DSP'si gibi. Anavatan Partisi bir yerel seçimde Türkiye'de birçok belediyeyi kaybetti. Hatırladığıma göre Karadeniz'de sadece Vezirköprü  (rahmetli Bekir Hoca) kalmıştı. Yine sağın en güçlü partilerinden rahmetli Demirel partisinin başına ne yediği belirsiz Tansu Çiller gibi biri getirildi. Bu hanım partiyi de, ülkeyi de hatta siyaseti de kirle...