logo

Teşvik Müjdesi…


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Vezirköprü yıllardır Samsun’a bağlı olmanın dezavantajını yaşıyordu.
Bu hafta Cumhurbaşkanı’nın imzasından çıkan kararla yeni bir dönem başlayacak.
Öncelikli olarak Vezirköprü Samsun’a bağlı olduğu için KALKINMIŞ görülüyor ve teşviklerden neredeyse hiç yararlanamıyordu.
Açıkçası, milletvekilliği seçimlerinden hemen önce Samsun Milletvekili Fuat Köktaş’ın bahsettiği “bölgesel teşvik uygulaması için çalışıyoruz” sözleri inandırıcı gelmemişti. Vezirköprü gibi ilçeler adına böyle bir çalışma başlattıklarını o zaman duymuş ve sizlere de duyurmuştuk.
Aradan bu kadar zaman geçmesine rağmen bir daha duymadığımız bu sistemin bu hafta imzalanarak hayata geçmesi eminim Vezirköprülüleri umutlandıracaktır.
Erken ya da yanlış bir bilgiyle okuyucularımızı yönlendirmek istemiyorum, ancak görünen o ki, Vezirköprü de artık sigortadan vergiye hemen yanındaki Merzifon ya da Amasya gibi haklardan yararlanmaya başlayacak.
Teşvik’ten asıl yararlanacak olan ise sayılan ilçeler arasında şimdilik OSB’lerini tamamlamış olan Kavak ve Havza olacaktır.
Vezirköprü için artık Organize Sanayi Bölgesi oluşturulması bir açıdan daha olmazsa olmaz olmuştur.
Çünkü Teşvik’te 3. Bölge olan Samsun’dan ayrılan Vezirköprü kendi başına 4. Bölge teşviklerinden yararlandırılacak olsa da, Organize Sanayi Bölgesi oluşturulursa burada yatırım yapanlar için 5. Bölge teşvikleri uygulanacak.
Basit şekilde söyleyecek olursak; 4. Bölgede yer alacak olan Vezirköprü, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi, faiz desteği gibi desteklerden bundan sonra yararlanabilecek.
Ancak bu tüm Vezirköprülüler için mi, yoksa bundan sonra yatırım yapacakları mı kapsayacak; ya da teşvik belgesi almak gerekecek mi gibi bazı sorularımıza önümüzdeki günlerde cevap arayacak ve okuyucularımızla paylaşacağız.
Her ne şekilde olursa olsun Vezirköprü’nün de içinde bulunduğu ve Samsun’un unutulmuş ilçeleri olarak sayabileceğimiz Kavak, Havza, Alaçam, Yakakent, Salıpazarı, Asarcık ve Ayvacık için önemli bir adım atılmış oldu.
Uzun zamandır dile getirdiğimiz, Vezirköprü’nün üzerindeki kara bulutları biraz olsun dağıtacak, çevresindeki ilçelerle olan makas açıklığını en azından durdurmaya yarayacak olan bir sistem getirildi diyebiliriz. Vezirköprü başta olmak üzere diğer 8 ilçenin de yaklaşık olarak aynı durumda olduklarını kabul etmek gerek. Bu düzenlemeyle ilçeler arasında biraz olsun adalet sağlanmış olacak.
Uygulamada neler olacak, ne gibi değişikliklerle karşılaşacağız? Hep birlikte göreceğiz.
Bu kadar zaman sonrasında bana göre Vezirköprü’nün gördüğü en ciddi müjde olan Teşvik’in bölgesel bazda olması ilçelerimize hayırlı olsun.
Emeği geçenlere de teşekkür etmeyi unutmayalım.
Yine de ekleyelim; Vezirköprü’nün bundan sonrasında YOL başta olmak üzere OSB’sini de tamamlayarak gelişmesini sağlamak en büyük görev olmuştur.

Share
309 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Toplumsal Cinsiyet Rolleri

    04 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Kadın ve erkek cinsiyetinin sahip olduğu özellikler doğuştan bellidir. Cinsiyet özelliklerimizi 3-5 yaş arasında fark ederiz ve bir yaşam boyunca bu özellikleri taşıyacağımızı biliriz. Çocuk da kendi cinsiyet özelliklerinin ondan beklentilerini öğrenmeye başlar çünkü kadın ve erkek cinsiyet özelliklerinin yanında toplumun kadına ve erkeğe atadığı cinsiyet rolleri vardır. Öyle ki kız ve erkek çocuklarının oynadığı oyuncaklar farklılık göstermeye başlar. Cinsiyet özelliklerimiz doğaldır ama toplumsal cinsiyet rolleri insan icadıdır. Kadına ve erk...
  • BEKLENTİLER KARŞILANIR MI?

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bilindiği gibi her yenilik ve her değişiklikte insanların beklentilerinin hemen hemen tersi olur. Hayalindeki beklentileri gerçekleşemez. Böylece hayaller kırılır, umutlar söner. Vezirköprü belediyecilik hizmetleri 1930'lardan bu tarafa tahlil edersek ilginç sonuçlar çıkar ortaya. Derici Abdullah Efendi o zaman ki çok kısıtlı olanaklar ile ilçeye bir şeyler yapmaya çalışmış, en azından şehrin merkezine bir büyük park yaptırmıştır. 1940'lı yıllarda Mahmut TEKER belediye başkanlığı görevine gelmiş, o günden bugüne kadar en ileri hizmetlerini h...
  • Vezirköprü’nün bekleyen çok işi var.

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bu kadar ilerledikten sonra, altyapısı tamamlanıp, yolları açılıp tahsis sürecine geçtikten sonra Karma OSB'nin yerinin değişmesi kolay olmayacaktır. Üstelik işin adında Vezirköprü varsa, olacak işlerin bile olmadığını görmeye alıştığımız sistemde hiç olmayacaktır. Vezirköprü'nün seçimden sonra normalleşme sürecine girdiğini söyleyebiliriz. Bu normalleşme umudumuz odur ki, sakinleşme ve alışmayla beraber olmasın. Çünkü Vezirköprü'nün bekleyen çok işi var. İlçenin çiçeği burnunda Belediye Başkanı Murat Gül'den beklentileri de bu yüzden daha...
  • Ayıp olmasın!

    27 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Psikolojide birey kavramını çokça kullanıyoruz. Birey olmak hayatımızın kontrolüne sahip olmak ve dünyaya hani potansiyelle geldiysek onu gerçekleştirme uğraşlarımızı içeriyor. Bu kitabi tanım her zaman gerçekleri yansıtmıyor. Çünkü biz dünyaya bazen ailemiz yalnız kalmasın diye bazen ebeveynlerimizin çocuk sahibi olma yaşı geldiği için de gelebiliyoruz. Her zaman değil ama çoğu zaman kendi isteklerimizden çok topluma uyum sağlamış olmayı tercih ediyoruz. Çünkü uyum sağlamak yaşamı kolaylaştırıyor bizi diğer insanlara yakınlaştırıyor. Diğer ...