logo

Dua


Hüseyin Şengün
huseyinsengun55@hotmail.com

Saygıdeğer Vatandaş Okuyucuları;
Dua konusunu yazmamızın gayesi, mümin kardeşlerimize dua etmenin önemini daha iyi bilsinler diyedir.
Yüce Mevla’ya el açmanın, ona yalvarıp yakarmanın önemini daha iyi anlasınlar ve herhangi bir sıkıntıya uğradıkları vakit ümitsizliğe düşmesinler.
Allah (c.c.) kullarının kendisine yalvarış ve yakarışlarını çok sevmektedir. Devamlı bizlere rahmeti ile tecelli etmektedir. Duasız mümin düşünülemez.
Dua ve niyazda bulunmayan kul, Allah (c.c.) nun feyiz ve bereketinden mahrum kalır.
Dua: Davet etmek, rağbet göstermek, yardım talep etmek, çağırmak demektir. Bu inanç ve idrak ile bir mümin, ellerini duanın kıblesi olan semaya doğru kaldırdığı zaman, Allah-u Teâlâ’ya kulluğunu izhar etmiş olur.
Aynı zamanda el açıp dua etmek kulluğumuzun gereğidir. Kur’an-ı Kerim’de dua: İbadet, istiğase ve nida gibi muhtelif manalarda kullanılmıştır.
Bununla beraber cumhur-u ulema duayı ibadetin bir şubesi olarak görmüşlerdir.
Yüce Rabbimiz biz kullarının kendisine ibadet ve dua etmesini istemiş ve bizleri duaya teşvik etmiştir. Ümitsiz olmamayı da belirtmiştir.
Kur’an-ı Kerim’de Cenabı Mevla şöyle buyuruyor: Ey Muhammed eğer kullarım sana beni sorarlarsa onlara söyle şüphesiz bilsinler ki ben yakınım.
Dua edenin duasını kabul ederim. O halde onlar da benim davetime uysunlar ve bana hakkıyla inansınlar ki doğru yolu bulmuş olsunlar. Madem dua zorluklardan, sıkıntılardan, ferah ve mutluluğa çıkmak için büyük bir sebeptir, aynı zamanda ibadet sayılmaktadır.
O halde bu görevi hepimizin yapıp bu güzel ibadetten nasibimizi almaya çalışmalıyız. Dua insanı başarıya ulaştırır. Rızkın genişlemesine ve ömrün bereketlenmesine vesile olur.
Dua edeni Allah’ın rahmeti kuşatır. Kim sıkıntı, şiddetli zamanlarında Allah tarafından duasının kabul olunmasını sevip istiyorsa, genişlik ve rahat günlerinde dua etmeyi çoğaltsın.
Dua hayrı çeker, zararı kovar, dua eden duasının yararını hayatında ya da öldükten sonra muhakkak görür.
Her dua Allah-u Teâlâ’nın indinde muhafaza edilir. Karşılığı ya dünyada veya ahirette verilir. Dua insanı beladan korur. İnmiş ve inecek musibetlere karşı bir kalkandır. Belaları def eder veya belaların etkisini azaltır.
Kaza ile dua arasında bir çarpışma olur. Dua kazanın acı etkilerini önler. Dua Kadir-i Mutlak’a karşı son derece küçülme ve huşudur. Bu küçülme ve huşu, Kerem ve rahmeti sonsuz olan Allah-u Teâlâ’nın rahmetini celbeder.
Dua, düşmanların düzenlerini bozar. Üzüntü ve sıkıntıları defeder. İnsan ruhunu tasalardan arındırıp temizler. Ona güven ve cesaret verip ruhundaki yalnızlığı giderir.
Bu yüzden dua ibadetlerimizin ruhu ve özüdür. Cenabı Hak duası kabul olan kullarından eylesin.
Cenabı Hak cümlemizi hulusi kalp ile günahlardan ve kirlerden arınmış olarak nasibi müesser buyursun.

Share
927 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sayın Vali Tavlı, bu işi siz çözersiniz!

    15 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    İlçenin başarılı etkinlikleri Kunduz Güreşleri olsun, offroad olsun ya da Turizm Bölgesi Şahinkaya Kanyon'u olsun İlçe ekonomisine ne kadar gelir katıyor? Samsun Valisi Orhan Tavlı'nın turizm konusundaki tecrübelerini Vezirköprü'nün turizmden gelir elde etmesi için kullanmasını bekliyoruz. Vezirköprü geçtiğimiz hafta önemli etkinliklere sahne oldu. Bu etkinlikler ilçe tanıtımı için önemli yer tutuyor. Gerek bölgede, gerekse Türkiye ve dünyada tanınmak, Vezirköprü için de önemli tabi. Bu etkinlikler içinde Türkiye Offroad Şampiyonası'nın 1...
  • Dürtüsel Davranışın Psikolojisi

    11 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Dürtü, fizyolojik veya ruhsal dengenin değişmesi sonucu ortaya çıkan ve canlıyı türlü tepkilere sürükleyebilen içsel gerilim olarak tanımlanır. Kaynağını duygulanımlardan alır. Normal bir davranış olarak görülebileceği gibi ruhsal hastalıkların bir parçası da olabilir. Dürtüsellik günlük hayatta sıkça karşılaştığımız ve çoğunlukla yönettiğimiz bir durumdur. Örneğin hava güzeldir dışarı çıkmak isteriz ve çıkarız. Hava güzeldir ama içerde yapacak işlerimiz vardır, işleri erteleyebilirsek erteleriz erteleyemezsek gün sonu veya hafta sonu dışarıda...
  • GÜZEL HAVALAR – AYDINLIK GÜNLER

    08 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bu yıl kış olmadı ve ilkbahar oldukça yumuşak geçti. Şu anda ilkbaharın ortalarında olmamıza rağmen güneş yüzünü gösteriyor. Bahar güneşinin yüzünü göstermesiyle olacak ki güller yeni goncalaşıyor. Yeşillikler ovaları, dağları, bağları, bahçeleri süslemeye başladı. Cahit Sıtkı Tarancı “Bahar hikayesi” adlı şiirinde şöyle diyor. Alıştım her yıl baharı dört gözle beklerim Kulağım o sabahın kuş cıvıltılarında Bahar geldi mi her tasaya benden elveda Ben bütün dallarda açan çiçeklerim. Öyle hesapsız coştuğum olur ki sanırım Mektepten henü...
  • Belediye Meclisi ilk katılımlı toplantısını yaptı

    08 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü Belediye Meclisi tartışmaların ve farklı fikirlerin de olabildiğini gösteren bir toplantıyı geride bıraktı. Vezirköprü Belediye Meclisi salı günü ikinci toplantısını yaptı. İlkinden farklı olarak bu kez Belediye Meclis üyeleri haricinde Basın'da toplantıda yer aldı. Vezirköprü Belediye Meclisi'nin farklı görüşlerden ve partilerden oluşmasının Vezirköprü adına olumlu sonuçlar vereceğini daha önce de defalarca dile getirmiştim. Bundan kasıt farklı görüşlerdekilerin her fikre karşı çıkarak iktidarı çalıştırmamaları değil, Vezirköp...