logo

Vezirköprü’de seçmen değişmedi, Yine AKP dedi..


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Özellikle İç Anadolu’da ve Karadeniz’in iç kesimlerinde kırsalda yaşayan vatandaşların henüz bu ekonomik sıkıntıyı derin yaşamamaları ve parti tutma davranışı nedeniyle AKP’den uzaklaşmadıklarını söyleyebiliriz.

31 Mart yerel seçimleri sürprizlerle sona erdi.
Beklenmeyen CHP’nin Türkiye genelinde birinci parti çıkması ve yıllardır güçlü şekilde iktidar olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ilk kez ikinci parti konumuna düşmesi özellikle EGE’de hemen her yerin CHP adayları tarafından alınmasıydı.
Komşu il Amasya ve Kastamonu da bu beklenmeyen iller arasında yerlerini aldılar.
Türkiye genelinde özellikle yaşanan ekonomik sıkıntının ve emekliler başta olmak üzere vatandaşların geçim sıkıntısının seçim sonuçlarını etkilemesiyle birlikte, özellikle Ankara ve İstanbul’da belediyelerin tüm Tükriye tarafından takdir edilen çalışmalarının da etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Ancak özellikle İç Anadolu’da ve Karadeniz’in iç kesimlerinde kırsalda yaşayan vatandaşların henüz bu ekonomik sıkıntıyı derin yaşamamaları ve parti tutma davranışı nedeniyle AKP’den uzaklaşmadıklarını söyleyebiliriz.

Vezirköprü’de seçmen değişmedi..
Vezirköprü’de ise beklenen sonuç çıktı dersek yanlış olmaz. Seçime günler kala YRP adayı Havva Şen Saygın ile AKP adayı arasında çekişmeli bir seçim geçeceği, adaylardan birinin az farkla ipi göğüsleyeceği tahminleri yapılıyordu. (Ben Murat Gül’e şans tanıyordum. )

31 Mart günü Vezirköprü’de demokrasi adına yine güzel bir sınav verildi.
Sonuçlarda ise sanki seçimlerin nasıl kazanıldığını ya da kaybedildiğini açıklayan, diğer partilerin de bekledikleri oyları neden alamadıklarını açıklayan veriler var.
AKP adayı Murat Gül’e oy verenlerden daha fazlası Belediye Meclisi’nde partilerine oy vermişler. Ancak Havva Şen Saygın’ın aldığı oydan yaklaşık 3 bin daha az oyu almış YRP.
Seçmen Murat Gül’ün Belediye Başkanlığına karşı tepki verirken, YRP’nin Belediye Meclis adaylarına tepki vermiş diyebiliriz.
Yine Büyükşehir Belediyesi’nde AKP seçmeninin partilerinin adaylarına oy vermişler. Halit Doğan Vezirköprü’den yaklaşık 27 bin oy alarak Samsun’da işini rahatlatmış.
Bu rakamlardan AKP seçmeninin gösterilen adaya ya da gösteriliş biçimine tepki vererek sandıkta YRP’ye gittiğini ancak, yine de partisinden kopmadığını söylemek mümkün.

Bunu AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın ve kurmaylarının seçim sonuçlarını masaya yatırdıklarında göreceklerini ve seçmenlerinin verdiği ihtarı doğru anlayıp, parti tabanına karşı hareket ederken daha dikkatli olacaklarını tahmin ediyorum.
Diğer türlü kendi seçmenlerindeki oy verme alışkanlığının bir süre sonra kaybolacağını, bunu da AKP’nin yeniden yükseliş yaşamasına engel olacağını söyleyebiliriz.
Seçim sonuçlarını ve parti ve adayların eleştirilerine devam edeceğiz.

Share
258 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • AKIL YOLUNA ÇAĞRI

    15 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Biz halk olarak, Vezirköprü'de kendi sorunlarımıza çözüm üretmeliyiz.. Ama nasıl?.. -Atanmış idareciler kendine bağlı kurumları çalıştırmalı.!.. -Atanmış, seçilmiş tüm kurumların koordinesini sağlamalı.!.. -Görevini yerine getirmeyen olursa (onlara gücü yetmezse) onları kamuoyunda aforoz etmeli.!.. -İşler yukarıdan ilçeye büyük adamlar gelince koşarak protokolde yer almakla bunlar olmaz.!.. -Zaman harcayıp ilçenin yapılması gereken işlerini rapor ederek sürekli gündemde tutmalıdır.!.. Bunlar yurdunu ve o yurtta yaşayan insanları seven ins...
  • Sayın Vali Tavlı, bu işi siz çözersiniz!

    15 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    İlçenin başarılı etkinlikleri Kunduz Güreşleri olsun, offroad olsun ya da Turizm Bölgesi Şahinkaya Kanyon'u olsun İlçe ekonomisine ne kadar gelir katıyor? Samsun Valisi Orhan Tavlı'nın turizm konusundaki tecrübelerini Vezirköprü'nün turizmden gelir elde etmesi için kullanmasını bekliyoruz. Vezirköprü geçtiğimiz hafta önemli etkinliklere sahne oldu. Bu etkinlikler ilçe tanıtımı için önemli yer tutuyor. Gerek bölgede, gerekse Türkiye ve dünyada tanınmak, Vezirköprü için de önemli tabi. Bu etkinlikler içinde Türkiye Offroad Şampiyonası'nın 1...
  • Dürtüsel Davranışın Psikolojisi

    11 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Dürtü, fizyolojik veya ruhsal dengenin değişmesi sonucu ortaya çıkan ve canlıyı türlü tepkilere sürükleyebilen içsel gerilim olarak tanımlanır. Kaynağını duygulanımlardan alır. Normal bir davranış olarak görülebileceği gibi ruhsal hastalıkların bir parçası da olabilir. Dürtüsellik günlük hayatta sıkça karşılaştığımız ve çoğunlukla yönettiğimiz bir durumdur. Örneğin hava güzeldir dışarı çıkmak isteriz ve çıkarız. Hava güzeldir ama içerde yapacak işlerimiz vardır, işleri erteleyebilirsek erteleriz erteleyemezsek gün sonu veya hafta sonu dışarıda...
  • GÜZEL HAVALAR – AYDINLIK GÜNLER

    08 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bu yıl kış olmadı ve ilkbahar oldukça yumuşak geçti. Şu anda ilkbaharın ortalarında olmamıza rağmen güneş yüzünü gösteriyor. Bahar güneşinin yüzünü göstermesiyle olacak ki güller yeni goncalaşıyor. Yeşillikler ovaları, dağları, bağları, bahçeleri süslemeye başladı. Cahit Sıtkı Tarancı “Bahar hikayesi” adlı şiirinde şöyle diyor. Alıştım her yıl baharı dört gözle beklerim Kulağım o sabahın kuş cıvıltılarında Bahar geldi mi her tasaya benden elveda Ben bütün dallarda açan çiçeklerim. Öyle hesapsız coştuğum olur ki sanırım Mektepten henü...