Türkiye’de çırak sıkıntısı
Son yıllarda ara eleman ve yetişmiş eleman sıkıntısı çeken Türkiye sanayisi, bu duruma çare arıyor.
Ara eleman için çıraklık eğitiminin Türkiye satında yeniden düzenlenerek canlandırılması öngörülüyor. Sektör yetkilileri, sektörün kanayan yarasına parmak basarak, çıraklık sisteminin geri dönüşünün fabrikalara can suyu olabileceğini vurguladı.
Türkiye’de Ara Eleman Açığı %30’u Buldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023’te sanayi sektöründe istihdam edilenlerin yalnızca %15’i nitelikli ara eleman statüsünde olduğu, firmaların %30’unun da ara eleman eksikliği nedeniyle kapasite kaybı yaşadığını ortaya koyuyor. Yetkililer, ara eleman açığının, sanayinin büyüme hızını baltaladığını, 2024 yılında bu oranın %37-%41 rakamlarına ulaştığında Türkiye’deki üretimin ciddi bir daralma yaşayacağını belirttiler.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2024-2025 yılı içerisinde, 20 ilde çıraklık eğitimi başlattığı bildirildi. Bakanlığın verilerine göre 2024’ün son çeyreğinde, çıraklık programına katılan fabrikalarda iş gücü verimliliğinin %20 arttığı gözlemlendi.
TÜİK’in 2023 verilerine göre, Türkiye’de 15-24 yaş arası gençlerde işsizlik oranı %22 seviyesinde.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının önümüzdeki yıllarda 2025 sonuna kadar 100 bin gencin çıraklık programına katılmasını hedeflediği, bu rakamın gerçekleşmesi durumunda sanayi ve hizmet sektöründe yıllık 10 milyar TL’lik ek katma değer yaratabileceği hesaplanıyor.
Son yıllarda MESEM gibi kuruluşlar, okula devam edemeyen öğrencilerin hem çırak olarak sanayi ve hizmet sektöründe çalışmasını sağlıyor, hem de bir ya da iki gün okulda öğrencilerin öğrenim görmelerini sağlayarak okullarını bitirmelerine yardımcı oluyorlar. Böylelikle Türkiye’de öğrenciler en azından lise diploması almış oluyorlar.
Huriye BARAN- VATANDAŞ