logo

Besi Organize Sanayi için toplantı yapıldı. Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç: Biz buraya şehir kuracağız!..

Besi Organize Sanayi için toplantı yapıldı. Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri  Daire Başkanı Deniz Oruç: Biz buraya  şehir kuracağız!..

Vezirköprü’de kurulması planlanan Besi Organize Sanayi Bölgesi için Cuma günü Kültür Merkezi’nde bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda Tarım ve hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile besiciler bir araya getirilerek yatırımcı çıkıp çıkmayacağına ilişkin görüş alış verişi yapıldı. Toplantıda Besi Organize Sanayi için görüşler alındı.

Kızılcaören mahallesi arkasındaki mera arazisine Besi Organize Bölgesi kurulması için çalışmalar sürüyor. Daha önce ticaret ve sanayi odası başkanı Abdulkadir fişekci tarafından organize sanayi Bölgesi için yer aranırken bulunan arazinin besi bölgesi yapılmak istenmesine Fişekci önce OSB lazım diyerek karşı çıksa da besiciler biz istekliyiz diyorlar.

İlk konuşmayı yapan Kaymakam Kudret Kurnaz:

Vezirköprü’de Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için daha önce bilgilendirme toplantısı yapmıştık. Birlikte hareket etme kararı almıştık. Yer tespiti için gelmişlerdi ve yerimizi uygun bulmuşlardı. Ardından sektör temsilcileri ile görüşmek istiyoruz. Yarın oraya OSB kurulduğunda yatırım yapılır mı, yapılmaz mı? Yoksa buraya yapılan yatırıma yazık olur. Bunu tespit için bugün gelen ekip ve siz besicilerimizi bir araya getirdik. Gelen ekibin size anlatacakları var. Sorularınızı yanıtlayacaklar, nabzınızı ölçecekler. Dedi.
Daha sonra konuşan Belediye Başkanı sadık Edis:

Bizim için tarım ve hayvancılık önemli. Samsun’un yüzölçümü olarak en büyük ilçesiyiz. Bugün ne yapabilirizin derdindeyiz. Konuşuyoruz, ama icraata gelince uygulamada kalıyoruz. Vezirköprü’de hangi hayvanlar daha iyi olur diye Veterinerlik Fakültesi’nden hocalarımızı davet ettik, yakında gelecekler. Sulama alanlarımızı çoğaltmaya çalışıyoruz. Derelerin ıslahını konuşuyoruz.
Geçen pazartesi günü Suluova’daydım. 9 dönüm üzerine Besi Bölgesi yapmışlar. Yaklaşık 10 bin baş hayvan bulunuyor. 35 parselin 22’si dolmuş durumda. 13 tanesi işler hale gelmeye çalışıyor. Biri 2 biri 6,5 megawattlık 2 biyogaz tesisi var. Bir tane entegre tesisi var. Tanıtım ofisi, hayvan hastanesi, konferans salonu. Bunların hepsini OKA desteği ile yapılmış. Biz oranın hammaddesine katkı için tankerine 750 +KDV yol ücreti ödüyoruz. Bunları biz de yapabiliriz. Belediye olarak yerel yönetim olarak biz her konuda desteğiz. Ne yapmamız gerekiyorsa yapalım. Dedi.

Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri daire Başkanı Deniz Oruç:

Biz buraya deniz kuracağız. 1000 dekar içerisinde en az 100 adet besi parseli olan içerisinde biyogaz tesisi, et entegre tesisi, yem fabrikası, okulu, camisi olan bir tesis yaparken de her işletmeden en az 50 baş olmak üzere tesis isteyeceğiz. Bin kişiye yakın istihdam sağlayacak.
Arkadaşlar gezdiler, alanı görüp beğendiler. Alanı tamamladıktan sonra proje taslağımız var. Bundan sonra gerçekten yatırımcılar bunu istiyor mu, istemiyor mu? Sektörün iştahını görmek için geldik. Bizim amacımız buraya bir mezarlık yapmak değil, yatırımcı sahip çıkacak mı, onun kararını vermeye geldik. Siz bunu istiyorsanız biz yapacağız.

Avantajları
Belediye dışına çıksa da Belediye hizmetlerinden faydalanacak bir alan oluşturacaklarını ifade eden Oruç:

Tesis inşaatının tamamlanmasının ardından beş yıl boyunca emlak vergisinden muaf olacaksınız. Düşük su ve elektrik bedellerinden muaf olacaksınız. Bina ve yapı kullanım izinlerinden muaf olacaksınız. Katı atık hizmetinden, çevre temizlik vergisinden muaf olacaksınız. Belediyede bir onay bir ay sürerken Tarım Bakanlığında bir haftaya inecek. Burada laboratuvarlar, sosyal tesisler ve ihracat ofisi de olacak. Arazi için hiçbir ücret ödemeyeceksiniz. Sadece altyapı ve yatırım bedeli ücretleri alınacak. Bu ücret alındıktan sonra iki yıl içerisinde ahırlarını yapacaklar. İki yıl içerisinde ahır yapmayan araziyi başkasına satamaz, kiraya veremez ve devredemez. İki yıl içinde ahır yapıp içine hayvan koymayanın elinden araziyi alırız. Yatırdığı parayı değerlendirme oranıyla iade ederiz. Ancak 3 ay çalıştırdıktan sonra başkasına devredebilirsiniz. Yani arazinin tapusunu yatırım yaptıktan sonra, içine hayvan koyduktan sonra veriyoruz. 100-300-500 ve 1000 başlık ahırlar olacak. Amacımız ahırları şehir dışına taşımak. Dedi.

Fişekci: Biz burası için 6 yıl uğraştık.
Vezirköprü Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkdir Fişekci:

Ben de Vezirköprü’de 2 numara yatırımcıyım. Biz Vezirağaç’ı kurduk 55 kişiyle, şimdi 500 kişi çalışıyor. 50 kişilik de benim fabrikam var ve sizin kuracağınız yere çok yakın. Bu yer için 6 yıl uğraştık. Cumhurbaşkanı imzaladı, Tarım Bakanı imzaladı. 10 lira kazanmak mı, lira kazanmak mı? Ben sanayiden 10 lir kazanırım. Bir cep telefonu üretiyorsun, bir tır hayvan alıyorsun. Sanayi benim için daha önemli. Hayvan sanayi tabi ki olsun. Ama Havza, Kavak, Merzifon, Suluova, Bafra, Çarşamba hepsi organize sanayisini halletti. Teşviklerden faydalanıyor. 8 ilçemiz teşviğe girdi, Vezirköprü teşvikten yaralanamıyor. Niye? Organize Sanayisi olmadığı için. Vezirköprü niye kalkınmasın? Vezirköprü’nün altyapısı çok güzel, bunu Merzifon Organize Sanayi müdürü söylüyor. Çünkü burada büyük bir fabrika var. Vezirköprü’nün önce Organize Sanayi Bölgesine ihtiyacı var. 6 sene uğraştık, Tarım Bakanlığı ret verdi. Bu böyle kesip atılmaz ki? Havza nasıl aldıysa, bizim de almamız lazım. Nasıl Merzifon, tarım alanlarına Organize Sanayi kuruyorsa bizim de kurmamız lazım. Neden Vezirköprü’nün hakları yeniyor? Neden uygun görülmedi? Sanayide Vezirköprü çok geç kaldı. Havza aldı başını gidiyor. 40 bin nüfuslu Havza 100 bin nüfuslu Vezirköprü’ye hükmedecek. Yarın Merzifon’a göç vereceğiz. O zaman Vezirköprü’yü boşaltalım. Vezirköprü’de sanayi olmasın. Dedi.

Recep Şekerler: Hayvancılık birçok sanayi ile tanıştıran meslek..
Vezirköprü’deki besicilerden Recep Şekerler:

Tarım dediğimiz hayvancılık dediğimiz birçok sanayi ile tanıştıran bir meslek. Bugün Vezirköprü’ye hangi fabrikayı hangi yatırımcı yapacak? Keşke yapılsa ama her şeyin bir gider yolu var. Vezirköprü’nün tarım ve hayvancılıktan başka kurtuluşu yok. Bu işe bir el atılmış. Bu türlü şeylere engel olmak isteyen bir başkan var. Ben de sanayi odasının bir üyesiyim. Hayvancıyım, tarımcıyım ama Sanayi odası üyesiyim. Sayın başkana bu konuşmaları hiç yakıştıramadım. Burada et sanayi, yem sanayi, deri sanayi tarımın tüm üretimini değerlendiren şey hayvancılık. Bugün çiftçinin en mağdur olduğu nokta gübre ve mazot. Burada bedava gübre var. Şimdi besici ne yapıyor, gübreyi çaya veriyor. Çaydan baraja gidiyor. Burada hayvanları öldürüyor. Tarım Bakanlığımız, çevre Bakanlığımız önemli çalışmalar yaparken, sayın başkana bu söylediklerini kesinlikle yakıştıramadım. Bu hiçbirimizin şevkini kırmasın. Biz bunu yapacağız ve inşallah başaracağız. Bu çalışma aynı zamanda tarımımızın verimini de artıracak, kaliteyi de artıracak. Emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ederim.
Toplantıya; Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç, Veteriner Hekim Ozan Yolcu, Ziraat Yüksek Mühendisi Guntülü Kurşun, Kaymakam Kudret Kurnaz, Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis ve besiciler katıldı.

Share
264 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+2 = ?