logo

Boyabat’ta Sırık Kebabı için Coğrafi İşaret Alındı

Boyabat’ta Sırık Kebabı için Coğrafi İşaret Alındı

Komşu ilçemiz Boyabat’ta yılların eşsiz lezzetlerinden biri olan Sırık Kebabı için bir süre önce yapılan coğrafi işaret tescil belgesi başvurusu kabul edilerek geçtiğimiz hafta içerisinde alındı.

boyabat sirik kebabı-boyabat kebap

Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Boyabat İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Boyabat Belediyesi işbirliği ile iki yıldır sürdürülen çalışmalar sonucunda Boyabat Sırık Kebabı için Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde yapılan başvuru olumlu neticelendirildi.
Konuyla ilgili olarak Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası’ndan yapılan açıklamada; ”Boyabat Sırık Kebabı yörede uzun yıllardır çoğunlukla çobanlar tarafından yapılan bir kebaptır. Eşkıya Kebabı olarak da bilinir. Boyabat Sırık Kebabı en az altı aylık Karakaya ırkı kuzu ile yapılır. Kebabın yapımında kullanılan kuzuların en önemli nedeni et kalitesidir.
Karakaya ırkındaki ortalama lif sayısı diğer ırklardaki kuzuların ortalama lif sayısından fazladır.Bu farklılık kesim sonrası ette oluşan biyokimyasal değişikliklerde hızlı-glikolitik özelliği sayesinde moleküler düzeyde protein ve yağların parçalanması sonucu ete lezzet veren amino asitler ve çeşitli yağ asitlerini ortaya çıkarır ve bu da etin lezzet yönünden kalitesini arttırır.” İfadelerine yer verildi.

Share
336 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+3 = ?