logo

31 Mayıs 2025

EDS kurulması için daha kaç can gidecek?

EDS kurulması için daha kaç can gidecek?

Vezirköprü’de ana cadde üzerinde sıklıkla meydana gelen kazalar “Neden önlem alınmıyor?” sorusunu gündeme getiriyor..

Vatandaşlar İlçe merkezinden geçen Havza-Vezirköprü-Durağan Caddesi üzerinde yaşanan her kazadan sonra Vezirköprü’de, Hastane kavşağından Adatepe Kavşağı’na kadar olan bölgeye bir Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) kurulmasını talep ediyorlar.
Yetkililerin de konuyla ilgili talepte bulunduklarının kaydedilmesine rağmen ısrarla yapılmayan EDS olsaydı belki de geçtiğimiz çarşamba günü toprağa verdiğimiz 10 yaşındaki minik Hasan Tuğra Yıldırım halen aramızda olacaktı.
İlçe Kaymakamı Özgür Kaya, EDS ile ilgili olarak Karayolları Bölge Müdürlüğü ile görüştüklerini belirterek, biran önce Karayollarından ödenek istenerek EDS projesinin başlatılması için talepte bulunduklarını kaydetti.

İlçemizde geçtiğimiz salı günü yaya geçidinde bir kamyonetin çarpmasıyla hayatını kaybeden 10 yaşındaki Hasan Tuğra Yıldırım’ın kazası büyük üzüntü yarattı.
Vezirköprü’de hafta içindeki birçok etkinlik bu kaza nedeniyle iptal edildi.
İlçeye Havza tarafından girişteki Hastane Kavşağı ile Durağan tarafındaki Adatepe Kavşağı, hatta Canlı Hayvan Pazarı önündeki yolda sürekli meydana gelen kazalar nedeniyle vatandaşlar tepkili.
Vezirköprülüler yeni kazaların önüne geçilmesi için tedbir alınması gerektiğini kaydediyorlar.
             EDS isteniyor
Sıklıkla kazalara neden olan bu Havza – Vezirköprü – Durağan yolunda biran önce önlem alınmasını talep eden Vezirköprü halkı da 70 kilometre hızın uygulanacağı bir EDS’nin hayata geçirilmesini istiyorlar.
Konuyla iligli olarak Vezirköprü Kaymakamı Özgür Kaya’nın Karayolları Bölge Müdürlüğü ile görüşmelerini sürdürdüğü ve EDS kurulumu için çalıştığı kaydedildi.
 10 yaşındaki çocuğun hayatını kaybettiği elim kazadan sonra Vezirköprü’de hemen herkes bir daha acı yaşanmaması için Elektronik Denetleme Sistemi kurulması için talepte bulunuyor.
Vatandaşların bir çırpıda saydıkları birçok kazanın sonrasında gündeme gelen ancak daha sonraki kazaya kadar unutulan Elektronik Denetleme Sistemi için bu kez Kaymakam Özgür Kaya’nın da devreye girdiği öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre; pazartesi günü Karayolları Bölge Müdürlüğü ile yapılan görüşmede Vezirköprü’ye EDS kurulması için çalışma yapılması gündeme gelmiş.
Yaşanan acı olaydan sonra da Kaymakam Özgür Kaya yeniden Karayolları ile görüşerek Vezirköprü’ye bir an önce EDS kurulması için gerekli çalışmaların başlatılması talebinde bulunmuş.
Hafta içinde konuyla ilgili olarak görüştüğümüz İlçe Kaymakamı Özgür Kaya:
– Yaşanan olay hepimizi üzdü. EDS Projesinin hızlandırılması için gerekli çalışmalar yapılacak. Ayrıca olayın vuku bulduğu yaya geçidi de gözden geçirilecek. Yaya geçidinin daha görünür olmasını sağlayacağız. Ana yolda çevre düzenlemesi yapacağız. Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde ana yollarda kasis yapmadıklarını söylüyor. Bu yolda da kasis olmayacak. ifadelerine yer verdi.
EDS’yi kim kuracak?
Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) Karayolları tarafından kurulan bir sistem. Ancak bazı Belediyeler de bu sistemi kurabiliyor.
EDS kurulumu nedeniyle kesilecek trafik para cezalarının yatırım maliyetini karşılayacak düzeye kadar yüzde 30’u, sonrasında yüzde 15’i hizmet bedeli adı altında belediye ve dolayısıyla da şirketlere aktarılıyor. Ancak bu durum Belediyelerin bunu bir kazanç kapısı olarak görme ihtimalini taşıdığı için sistemin amacına uygun olmadığı belirtiliyor.
İlçemizde de Hastane Kavşağı’ndan Hayvan Pazarına kadar olan ana yolu kapsayacak bir EDS kurulmasının bu alanda meydana gelen kazaların azalmasına yol açacağı düşünülüyor.
Ali SEZGİN – VATANDAŞ

Share
58 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+7 = ?