logo

Erdoğan Yeni Normalleşme Sürecini Anlattı

Erdoğan Yeni  Normalleşme  Sürecini Anlattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Çarşamba günü gerçekleştirilen kabine toplantısı sonra alınan kararları açıkladı.

Aşılama sürecinin başlamasının ardından yeni normalleşmenin de sinyallerini veren Erdoğan, Lokanta, Restoran ve Kafeler için belirli şartları sağlamak koşuluyla bu sektörlerin Mart ayı itibariyle hizmete başlayabileceğini ifade etti.
Erdoğan tarafından süreç hakkında yapılan bilgilendirmede Sağlık Bakanlığı’nca belirlenecek kriterler doğrultusunda iller Mart ayı itibariyle 4 gruba ayrılacak ve yeni normalleşme haritasında sokağa çıkma kısıtlaması, restoran ve lokantaların durumu buna göre şekil alacak.
Düşük, Orta, Yüksek ve Çok Yüksek olmak üzere dört gruba ayrılacak olan illerde, vaka ve aşı oranlarına göre kademe belirlenecek. Hafta başında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın illere göre 100 bin kişide haftalık vaka sayısını açıklamasından sonra kentlerdeki durum değerlendirilecek. Yapılacak sıralamaya göre il il kısıtlamalar kaldırılabilecek.

Yüz yüze eğitim konusunda da değerlendirmede bulunan Erdoğan; “Yoğun kar yağışı sebebiyle bazı illerimizde geçiş ertelenmiş olsa da bu süreç devam edecektir. Salgının dünya, ülkemiz ve şehirlerimiz bazındaki seyrini ayrıntılı olarak tekrar değerlendirdik. Kimi şehirlerimizde hala sıkıntının ciddi düzeylerde olduğunu gördük.” Dedi.
Restoran, Kafe, Kıraathane ve benzeri işletmeler için de açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İllerimizi vaka ve aşı oranları gibi kriterlere göre düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak sınıflandıracağız. Salgın tedbirleriyle sebebiyle işine ara vermek zorunda kalan restoran, kafe, kıraathane vb. esnaflarımızı rahatlatacak yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır.” Şeklinde konuştu.
Sokağa çıkma kısıtlamalarına da değinen Erdoğan; “Hafta sonu uygulamasından başlayarak, sokağa çıkma kısıtlamasını illerdeki duruma göre aşamalı şekilde kaldırıyoruz.” dedi.
Lokanta, Kafe ve Restoranlara 8 Kural Şartı
Yeni Normalleşme sürecinde Mart ayında faaliyetlerine başlaması planlanan Restoran, Lokanta ve Kafeler için 8 kural belirlediklerini ifade eden Erdoğan, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen kurallara uyanların işyerlerini yeniden açabileceğinin ve müşterilerini ağırlayabileceğinin müjdesini verdi.
8 maddenin neler olacağından da bahseden Erdoğan;Müşterilere Hayat Eve Sığar (HES) kodu sorulacak. Müşterilerin ateşleri ölçülecek. Kişi sayısına göre müşteri kabul edilecek. Kapasiteyi aşaması durumunda müşteri içeri alınmayacak. Yemekler, çatal, kaşık ve bıçaklar paketli şekilde masaya koyulacak. Restoranlarda masalar sosyal mesafeye uygun şekilde hazırlanacak. Maske, mesafe, temizlik kurallarına dikkat edilecek. Her masada hijyen ürünleri olacak. Masalar her müşteriden sonra temizlenecek şeklinde maddeleri sıraladı.
Şartları sağlayan kuruluşlar, TSE COVID-19 Güvenli İşletme Belgesi almaya hak kazanacak. Belgenin geçerlilik süresi bir yıl olacak.
Kısıtlamalara vaka sayısı ayarı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mart ayı itibarıyla kademeli normalleşmeye geçileceğini ve illerin düşük, orta, yüksek, çok yüksek riskli olarak sınıflandırılacağını belirtti.
Bu kapsamda vaka sayıları zirve yapan Karadeniz bölgesinde 1 Milyon 356 Bin nüfusa sahip olduğu belirtilen Samsun beşinci sırada yer aldı. Samsun’da günlük vaka sayısının ise 332 civarlarında olduğu ifade edildi.

Share
30 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+4 = ?