logo

Jandarma Bölgesi’ne bağlı alanlarda Beş Yılda Toplam 2486 Kaza Meydana Geldi

Jandarma Bölgesi’ne bağlı alanlarda Beş Yılda Toplam 2486 Kaza Meydana Geldi

Samsun Valiliği İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı Vezirköprü İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından tarım araçlarının karıştığı trafik kazalarını önlemek amacıyla çalışmalar yapılıyor.

Samsun Valiliği İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk alanında son beş yıl içerisinde meydana gelen trafik kazalarında 88 ölümlü ve 2398 yaralanmalı trafik kazasının meydana geldiği, bu kapsamda da 102 kişinin hayatını kaybettiği ve 5021 kişinin yaralandığı ifade edildi.

Tarım araçlarının (Traktör vb.) karıştığı 31 ölümlü ve 253 yaralanmalı trafik kazalarında ise 35 kişi hayatını kaybederken, 515 kişinin ise yaralandığı öğrenildi.

Ayrıca tarım araçlarının karıştığı trafik kazalarının; meydana gelen tüm trafik kazalarının % 11,4’ünü, bunlardan ölümlü kazalarının % 35,2’sini, yaralanmalı kazaların 10,5’ini,  bu kazalar neticesinde ölü sayısının %34,3’nü ve yaralı sayısının ise %10,2’sini oluşturduğu ifade edildi.

Kazalara karışan tarım araçlarının çoğunluğunu traktör ve pat-pat olarak tabir edilen araçların oluşturduğu,  bu kazaların genellikle yoldan çıkma, devrilme ve sabit cisme çarpma şeklinde meydana geldiği belirtildi.

Samsun Valiliği İl Jandarma Komutanlığı Trafik Şube Müdürlüğüne bağlı Jandarma Trafik Timlerince yapılan bilgilendirmede; “özellikle traktör ve pat-pat kazalarını önlenmesi, ölü ve yaralı sayısının en aza indirilebilmesi maksadıyla, “Tarım Araçlarının Güvenli Kullanımı Projesi” kapsamında yol kullanıcılarının bilgilendirilmesine yönelik olarak;

2020 Yılında “Tarım Araçları Güvenli Kullanımı, Yaya ve Okul Geçitlerinde Geçiş Önceliği, Hız Kuralları, Emniyet Kemeri Kullanımı, Araç Kullanırken Cep Telefonu Kullanılmaması ve Alkollü Araç Kullanılmaması” hususlarında hazırlanan beş bin (5.000) adet afiş ile otuz bin (30.000) adet broşür kamu kullanım alanlarına asılmış ve yol kullanıcılarına dağıtılmış olup, (19.159)  Yol Kullanıcısına ise  “Trafik Güvenliği”  hususunda eğitim verilmiştir.

2021 Yılı Ocak ayında İlçe Tarım Müdürlükleri ve Ziraat Odası Başkanlıkları ile gerekli koordinasyon sağlanarak, “Tarım araçlarında teknik eksikliklerinin giderilmesi, işaret levhalarının taktırılması ve devrilmeye karşı koruyucu çerçevelerin kullanımının yaygınlaştırılması”  hususunda hazırlanan “Bilgilendirme Mesajı” (68.617) “Tarım Aracı Kullanıcısının” cep telefonuna (SMS) olarak gönderilmiştir.

Vatandaşlarımızın araçlarındaki eksikliklerini gidermek için harcayacakları paranın; “ne ödeyecekleri trafik cezalarından,  ne de hayatlarından daha önemli olmadığı” bilinciyle hareket ederek, araçlarındaki eksikliklerini en kısa zamanda tamamlamaları gerekmekte olup, bu hususta Jandarma Trafik Timleri tarafından yapılan denetim ve kontrollere artırılarak devam edilecektir.

Sayın İçişleri Bakanımız, Valimiz ve Kaymakamlarımızca “Trafik Kazalarının Önlenmesi” konusu üzerinde hassasiyetle durulmakta olup, “Trafik Kurallarına Uymak Vatandaşlık Görevimizdir.” HAYATINIZ BİZİM İÇİN DEĞERLİDİR! Kamuoyuna saygı ile duyurulur.” İfadelerine yer verildi.

Eksiklerinizi bir an önce giderin

Araçlara ait teknik şartlar ve araçların karayoluna Uygunluğu konusunda da bilgi veren Jandarma Trafik ekipleri; ”Traktörlerde ve römorklarında bulunması gereken araç ve gereçleri belirtilmiş olup, bu kapsamda; Traktörlerde;  Ön ve arka ışık donanımlarının yanı sıra flaşörlü, yanıp sönen, sarı ışıklı, dönerli, uyarı lambası bulunması zorunludur. “Avrupa Ekonomik Komisyonu Regülasyonu ECE R 65 Regülâsyonuna göre onaylı olacaktır.” İfadelerine yer verdiler.

Trafik denetimi ve kontrollerinde eksikliği bulunan traktör sürücüler konusunda da bilgi veren Vezirköprü İlçe Jandarma Komutanlığı Trafik ekipleri, “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 31/1A (Özelliklerine ve cinslerine göre, Yönetmelikte nitelik ve nicelikleri belirtilen gereçleri, araçlarda bulundurmamak, kullanmamak veya kullanılır şekilde bulundurmamak) maddesi gereğince; 144 TL idari para cezası uygulanır. Ayrıca sürücü araç sahibi değilse; aynı miktar idari para cezası araç sahibine de uygulanır.

Traktörlerde; Emniyet Çerçeveleri (Rops) traktörün devrilmesi durumunda sürücünün güvenliğini sağlayan bölümü olup,  01.01.2001 tarihinden sonra üretilen traktörlerde Rops, Kabin veya Tenteli Emniyet Çerçevesi bulunması zorunludur. Trafik denetimi ve kontrollerinde eksikliği bulunan traktör sürücülerine;

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunun 30/1-A (Servis freni, lastikleri, dış ışık donanımından yakını ve uzağı gösteren ışıklar ile park, fren ve dönüş ışıkları noksan, bozuk veya teknik şartlara aykırı olan araçları kullanmak) maddesi gereğince; 144 TL idari para cezası uygulanır. Birinci defada; Ek-33 belgesi düzenlenerek (7) iş gününe kadar izin verilir, tekrarı halinde ise; eksikliği giderilinceye kadar trafikten men edilir.

Traktör römorkları ve azami hızı 30 km/saati geçmeyen araçlara; Traktör römorklarına özellikle geceleri görünürlüğü ve fark edilmeyi artıran iki (2) adet arka işaret levhası (Reflektör) takılır. “Avrupa Ekonomik Komisyonu Regülasyonları ECE R 69 göre onaylı olacaktır.”

Trafik denetimi ve kontrollerinde eksikliği bulunan traktör sürücülerine; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 31/1A (Özelliklerine ve cinslerine göre, Yönetmelikte nitelik ve nicelikleri belirtilen gereçleri, araçlarda bulundurmamak, kullanmamak veya kullanılır şekilde bulundurmamak.) maddesi gereğince; 144 TL idari para cezası uygulanır. Ayrıca sürücü araç sahibi değilse; aynı miktar idari para cezası araç sahibine de uygulanır.

Pat-pat olarak tabir edilen tarım araçlarının; Yetkili imalathanelerde üretimi yapılarak “Tip Onay Belgesi” alanların tescili sonrasında, tarım arazilerinde kullanılmasında sakınca olmayıp, karayolunda kullanılması ve yolcu taşınması yasaktır. Bu araçlarla karayoluna çıkarak trafik güvenliğini tehlikeye düşüren sürücüler hakkında;

İçişleri Bakanlığının 10.07.2012 tarih ve (136573) sayılı genelgesine istinaden, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunun 47/1-d (Trafik güvenliği ve düzeni ile ilgili olan ve yönetmelikte gösterilen diğer kural, yasak, zorunluluk veya yükümlülüklere uymamak.) maddesi gereğince;  144 TL idari para cezası uygulanarak, araçlar çekici/kurtarıcı marifetiyle araç sahibine trafikte kullanmayacağına dair taahhütname imzalatılmak suretiyle teslim edilmektedir.” İfadelerine yer verdiler.

Share
235 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+3 = ?