Son Dakika
“Kenevir’in Başkenti olacak” denilen Vezirköprü’de sürekli gerileyerek durma noktasına gelen kenevir için Çorum Mecitözü’nde 2. Kenevir Şenliği düzenlendi.
Amasya Üniversitesi ile ARS Biyoteknoloji Sanayi Ticaret Limited Şirketi arasında, Çorum’un Mecitözü ilçesine bağlı Pınarbaşı köyünde Freeze Dryer Makinesi üretimine yönelik iş birliği protokolü imzalandı. Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen Kenevir Ekim Şenliği’nin ikincisi de gerçekleştirildi.
Vezirköprü’nün kenevir başkenti olmasını beklerken üstüste gelen haberlerle kenevir ekimini tamamen kaybetti.
Önce kenevir fabrikasının Havza’ya kurulacağını öğrenerek yıkılan Vezirköprü, daha sonra Kenevir MYO Ladik’e açılınca aslında keneviri elinden kaçırdığını anlamıştı.
Tüm bu gelişmelere rağmen Vezirköprü’ye güvenin açıklamaları ile kenevirin en azından güçlü ekiminin Vezirköprü’de yapılacağını düşünürken bu konuda da ilerleme kaydedemeyeceğimizi gördük.
İlçede ekilen kenevirin en büyük alıcısı olan Balkuv Triko (Keneviro)’nun geçtiğimiz hafta konkordato ilan etmesini öğrenmiştik.
Edinilen bilgiye göre; Mayıs ayı sonunda Mecitözü’nde “Kenevir Ekim Şenliği”nin ikincisi düzenlendi.
Şenlikte; Türkiye’de üniversite-sanayi iş birliğinin örnek çalışmalarından biri olarak gösterilen Amasya Üniversitesi ile ARS Biyoteknoloji Sanayi Ticaret Limited Şirketi arasında, Çorum’un Mecitözü ilçesine bağlı Pınarbaşı köyünde Freeze Dryer (Dondurarak Kurutma) Makinesi üretimine yönelik iş birliği protokolü imzalandı.
Amasya Üniversitesi’nin paylaştığı bilgiye göre; açılış konuşmalarında, kenevirin ekonomik ve stratejik önemine vurgu yapıldı.
Kenevir, Çok Yönlü ve Değerli Bir Bitkidir
ARS Biyoteknoloji adına konuşan Prof. Dr. Aliye Aras, geçtiğimiz yıl Amasya Üniversitesi ile başlayan kenevir ekimi iş birliğinin bu yıl da devam ettiğini belirterek, “Kenevir çok yönlü ve kullanışlı bir bitki. Türkiye’de 21 ilde endüstriyel kenevir ekimine izin veriliyor. Bu alandaki çalışmaların artarak devam etmesi, ülkemize büyük katkı sağlaya-caktır. Üniversite-sanayi iş birliği kap-samında hem akademik hem de sanayi tarafında çalışmalar yürütüyoruz.” dedi.
Prof.Dr. Turabi: Geçen yıl 30 dönüm ekilmişti.
Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi ise, “Bugün, bilim, emek ve inancın birleştiği anlamlı bir projenin yeni aşamasına tanıklık ediyoruz. Geçen yıl Nisan ayında 30 dönümlük arazide dualarla başlatılan kenevir ekimi ikinci yılına girdi. Üniversite-sanayi iş birliğinin örneklerinden olan bu projede önemli bir yol kat ettik. Amasya Milletvekili Haluk İpek’in desteği de büyük oldu. Bu yıl sadece yeni ekim sezonunu değil, aynı zamanda yerli freeze dryer cihazlarının üretimiyle teknoloji alanında da önemli bir adım atıyoruz. Dondurarak kurutma yöntemi, kenevirin biyolojik bileşenlerinin tıbbi alanda etkili ve uzun ömürlü kullanımını sağlıyor. İmzalanan protokolle üniversitenin mühendislik altyapısı ve laboratuvar imkanları, ARS Biyoteknoloji’nin saha deneyimiyle birleşiyor. Yerli üretim sayesinde ithalata bağımlılığımız azalacak ve yüksek katma değerli ürünlerin ihracatının önü açılacak. Bu girişim, sadece bir tarım projesi değil, biyoteknolojik geleceğe yönelik stratejik bir adımdır. ” ifadelerini kullandı.
Kenevir Üretimi, Türkiye İçin Stratejik Bir Alan
Amasya Milletvekili Haluk İpek yaptığı konuşmada, devletlerin temel görevlerinden birinin vatandaşlarını donanımlı bireyler olarak yetiştirmenin yanı sıra uluslararası rekabette güçlü bir konuma gelmek olduğunu söyledi. Kenevirin tarımdan sağlığa, tekstilden inşaata pek çok alanda kullanıldığını belirten İpek, “Geçmişte otomobil, uçak ve helikopteri hep dışarıdan temin ederdik. Ancak bugün artık bunların tamamını üretebiliyor ve bu alanlarda rekabet edebiliyoruz. Kenevir de işte bu noktada büyük önem taşıyor. Türkiye’nin geçmişte kenevir üretiminde çok güçlü merkezleri vardı. Bu merkezlerden biri Gümüşhacıköy’dü. Vezirköprü çevresinde de yoğun şekilde kenevir ekimi yapılırdı. Zamanla, küresel aktörle-rin baskısıyla kenevir üretimi neredeyse tamamen durma noktasına geldi. Oysa günümüzde dünya keneviri; tarımda, tekstilde, inşaatta ve sağlık alanlarında, özellikle tıbbi amaçlarla yoğun şekilde kullanmakta ve bu alandaki çalışmalarını her geçen gün geliştirmektedir. Bugün, kenevir üretimi açısından çok kritik bir dönemden geçiyoruz. Keneviri yeniden canlandıracağız, eskisinden daha iyi hale getireceğiz ve bu alanda dünyayla rekabet edeceğiz.” dedi.
73 Dekarda Üretim İzni Verildi
Mecitözü Kaymakamı Fatma Gül Nayman da ilçede kenevir üretimi için 73 dekarlık alana üretim izni verildiğini, bu sayede kenevir yetiştiriciliğini yeniden canlandırmayı hedeflediklerini ifade etti. Nayman, “Bu çalışmalarla hem istihdamı artırmayı hem de ilçemizin refah seviyesini yükseltmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca, kenevire dayalı yan sanayi sektörlerinin de ilçemize kazandırılmasını planlıyoruz.” dedi.
İş Birliği Protokolü İmzalandı
Açılış konuşmalarının ardından Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi ve ARS Biyoteknoloji adına Prof. Dr. Aliye Aras arasında Freeze Dryer (Dondurarak Kurutma) Makinesi üretimine yönelik iş birliği protokolü imzalandı.
Programda, endüstriyel kenevirden üretilen ürünlerin sergilendiği bir sergi açıldı.
Murat AKBAŞ- VATANDAŞ
BENZER HABERLER