logo

“Köylerde yerleşik alanlarda sıkıntı var… “

“Köylerde yerleşik alanlarda sıkıntı var… “

Vezirköprü Belediye Meclisi’nde YRP’nin gündeme getirdiği madde çözüm bekliyor..

“Köylerde yerleşik alanlarda sıkıntı var… “

Vezirköprü Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı toplantısında gündeme gelen konulardan biri de Köy Yerleşik Alanlarında yaşanan sıkıntıydı.
İlçemizde bazı köylerde köy yerleşik alanlarının tespit edilmemesinden kaynaklı olarak vatandaşların ev yapmakta zorlandıkları, kaçak yapılaşma nedeniyle de Belediye’nin zor durumda kaldığı dile getirildi.
Vezirköprü’deki bazı mahallelerde yaşayan mahalle sakinlerinin köylerdeki yerlerine ev ve bina yapamadıkları bildirildi.
Konuyla ilgili şikayetleri Vezirköprü Belediyesi Meclis toplantısında Yeniden Refah Partisi Grubu dile getirdi.
Köy Yerleşik Alanları ile ilgili çalışmaların Sadık Edis döneminde başlatıldığını ifade eden yetkililer ise, İlçemizde 14 köyde köy yerleşik alanı ile ilgili sıkıntı yaşadığını dile getirdiler.
Vezirköprü Belediye Meclisi Temmuz ayı toplantısında söz alan Yeniden Refah Partisi Grup sözcüsü Mehmet Kurt bazı mahallelerde ev ve bina yapımında sorunlar çıktığını belirterek meclis toplantısında şunları dile getirdi.
“Köy yerleşik alanlarında sıkıntı var. Bazı köylerimizde köy yerleşik alanları halen tespit edilmemiş. Vatandaş ev
yapmak istediğinde sıkıntıya düşüyor. Vatandaş, çocuğuna evinin yanında ev yapmak istese yapamıyor. Köy yerleşik alanı olmadığı için bu sıkıntı yaşanıyor. ifadelerini kullandı.
Vezirköprü’deki bazı köylerde köy yerleşik alanı nedeniyle inşaat yapılamaması ve benzeri sıkıntıları yaşandığını dile getiren YRP Belediye Meclis Üyesi Mehmet Kurt:
– Mahallelerdeki vatandaşlarımız bu konudan muzdaripler. Köy yerleşik alanı olmayan mahallelerimizde vatandaşın ev yapmak istediği yerler arazi gibi görüldüğü için 5 bin – 2 bin metrekarelerde bir tane ev yapılabilir deniyor. Köy yerleşik alanı dışındaki kalan yerlerde ev yapmak isteyenler yapamıyor, bu nedenle de kaçak yapılar oluşuyor ve Belediyemiz de sıkıntı yaşanıyor. 7-8 köyümüzde köy yerleşik alanı tespit edilmemiş. Yasaya göre Büyükşehir olan yerlerde büyükşehir belediyesi olmayan yerlerde il özel idaresi tespit eder deniyor. Bizim de bu sıkıntının giderilmesi açısından bir önergemiz var. İlçemizdeki özel harita mühendisi arkadaşlarımızın da bu konuda ölçümlerde yardımcı olacaklarına ilişkin söylemleri var.” dedi.
YRP Grubunun gündem dışı olarak verdiği önergede; “Köy yerleşik alanları dışında kalan alanlara yapı ruhsat izni verilmemektedir.” denerek;
“Köy yerleşik alanları dışında kalan parseller tarım arazisi olarak değerlendirilip, yapı izni verilmemektedir.
İnsanlar resmi olarak ev yapamamakta ve kaçak yapılar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle köy yerleşik alanlarının genişletilmesi ve hiç köy yerleşim alanı olmayan Sırbaşmak, Mezraa, Susuz, Darıçay, Darıçayalanı, Çeltek, Halilbaba, İnkaya, Kabalı, Kıranalan, Kıratbükü, Küçükkale, Sarıalan, Soğucak için çalışma yapılmasını bekliyoruz. Bu konudaki mağduriyetin giderilmesi için gereğinin yapılmasını arz ederiz.”
Soru önergesini yanıtlayan Vezirköprü Belediyesi görevlileri sorunun geçmiş yıllara dayandığını belirterek “daha önce Sadık Edis zamanında da bu konu için çalışma başlatıldığını ancak Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin uygundur yazısı alınamadığı için süreç uzadı. Buradaki en büyük sorun Tarım İl Müdürlüğü’nün yerleşik alan sınırlarıyla ilgili olarak uygun bulmaması” açıklamasını yaptılar.
Vezirköprü Belediye Başkanı Murat Gül konuyla ilgili olarak; “biz bu konuda çalışmamızı yapalım ve Meclis’e bilgi verelim. Gerekli görüşmeleri Bakanımızla ve vekillerimizle görüşüp çözmeye çalışalım” dedi.
Planlama gerekiyor
Konuyla ilgi bilgisine başvurduğumuz uzmanlar da Vezirköprü’de çoğu köyün imar planının geçtiğini, bazı köylerde yerleşim yerlerinin tam olarak belli olmamasından dolayı imar planının olmadığını belirterek “yerleşik alan planlaması” yapılması gerektiğini belirttiler. Bu “yerleşik alan planlamasının Vezirköprü Belediyesi tarafından yapılmasından sonra” bu yerleşim merkezlerinde ev ve bina yapımının ancak mümkün olabileceğini dile getirdiler. Uzmanlar yerleşim alan çalışması yapılmadan herhangi bir inşaat izni alamayacağını, yetkinin tamamen Belediye’ye ait olduğunu belirterek bazı köylerde mera, tarla, yol gibi yerlerin tam olarak belirlenemediği için bu durumun ortaya çıktığını söylediler.
Murat AKBAŞ – VATANDAŞ

Share
71 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+8 = ?