logo

Kurban Bayramında Dikkat Edilecek Hususlar

Kurban Bayramında Dikkat Edilecek Hususlar

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle kurbanlık hayvan seçilirken dikkat edilecek hususlar paylaşıldı.
Samsun Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam; “Kurban Bayramı nedeniyle hayvan hareket-lerinde önemli bir artış olacağından, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarına karşı yürütülmekte olan mücadelede istenen sonucun alınabilmesi, kaçak hayvan hareketlerinin engellenmesi, özellikle şap hastalığının yurtiçi hayvan hareketlerine bağlı olarak yayılmasının önlenmesi konusunda alınan tedbirlere uyulması çok önemlidir.” dedi.
Kurban bayramında vatandaşların şunlara dikkat etmeleri istendi:
– Kurbanlık hayvanlarda, bir hayvanın kurban edilebilmesi için koyun ve keçinin 1, sığır ve mandanın 2, devenin ise 5 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Ancak 6 ayını tamamlayan koyun 1 yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir
– Sığır ve manda ile koyun ve keçinin küpesinin olup olmadığına bakılmalı. Çok zayıf, gebe veya yeni doğum yapmış hayvanlar olmamalı.
– Hayvanın kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalı.
– Yüksek ateş, salyası ve gözde akıntısı ile pis kokulu ishali ve burun akıntısı olmamalı.
– Öksürük ve nefes darlığı yaşamamalı. Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı.
– Yara, şişlik ve ödemi olmamalı. Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı bulunmamalı.
– Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir.
Sağlam, sığır veya manda kurban-lığı alırken “halk arasında kapak açma” denilen hayvanın alt çenesinin önünde gelişimini tamamlamış iki kalıcı kesici dişin bulunması o hayvanın iki yaşını doldurduğunu gösterdiğini ifade etti.
Koyunlarda dış görünüşüne bakılarak, altı aydan büyük ve anası veya erişkin bir koyun kadar olması kurban edilebilmesi için yeterli sayıldığını; keçilerde de ön kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerinin alması esasına dayandığını belirtti.
Sevk koşullarına dikkat!
Vezirköprü’de özellikle hayvan pazarı ve diğer ahırlarda satılacak kurbanlık hayvanların sevklerinde de dikkat edilmesi gereken koşullarda İl Müdürü İbrahim Sağlam tarafından şu şekilde açıklandı.
– Menşelerinde salgın veya bulaşıcı hayvan hastalığı bulunan, kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanlarında sığır cinsi hayvanlar için pasaport, koyun ve keçi türü hayvanlar için nakil belgesi bulunmayan hayvanların sevklerine, alınıp satılmalarına ve kesilmelerine izin verilmemektedir.
– Büyükbaş hayvanların il içi sevklerinde kulak küpelerinin ve pasaportlarının, iller arası sevklerinde ise bunlara ilaveten veteriner sağlık raporunun bulunması zorunludur.
– Kesilen hayvanların kayıtlardan düşülebilmesi maksadı ile kurbanlık hayvan satışını yapan satıcılar, büyükbaş hayvanlarda hayvan pasaportu, küçükbaş hayvanlarda nakil belgeleri ile en yakın İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurmalıdır.
Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan atıklar, kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerler kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmemeli, hayvanların çıkaramayacağı derinlikte çukurlara gömülerek bertaraf edilmelidir. Anormal görünüşe sahip iç organ (normalden büyük, kokulu iltihaplı, su keseleri ve şişkinlikleri bulunan iç organlar, çamur kıvamında dalak gibi) ve etler (iltihaplı, kokulu, kanı pıhtılaşmayan gibi) veteriner hekime muayene ettirilmelidir.
Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için yukarıda belirtilen şartları eksiksiz yerine getirmeleri gerekmektedir.
Vezirköprü’de canlı kurban pazarı ne zaman açılacak?
Vezirköprü’de Kurban Pazarı’nın 3-4-5 Mayıs tarihlerinde Canlı Hayvan Pazarı’nda açılacağı kaydedildi.

Tarım İl Müdürlüğü Haber Merkezi

Share
41 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+8 = ?