logo

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Yılsonu Değerlendirme Toplantısını Vezirköprü’de Yaptı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Yılsonu Değerlendirme Toplantısını  Vezirköprü’de Yaptı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Vezirköprü Belediyesi Kültür Merkezi konferans salonunda yılsonu değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Vezirköprü’nün ev sahipliğini yaptığı toplantıda Samsun ve ilçelerinin tarımsal durumu görüşüldü.
Toplantının açılış konuşmasını Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam yaptı.
Pandemiden dolayı tarımın değeri vatandaşımızca ve tüm sektörlerimizce anlaşıldı diyerek sözlerine başlayan Sağlam; “Dolayısıyla tarımın neden önemli olduğunu ve neden Vezirköprü’de yapmak istediğimizi ifade etmek istiyorum.” Dedi.
Sağlam; “Vezirköprü, çiftçimizin veya yaşayan nüfusumuzun %65-70 oranında kırsalda yaşadığı ve önem verdiğimiz bir ilçemiz. Biz insanlarımızı doğduğu yerde doyurmak istiyoruz. Kentlerimize göçü önlemek için, buna dikkat çekmek için Vezirköprü’deyiz.” İfadelerini kullandı.

Ardından konuşma yapan Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis ise; “Tarım ve hayvancılık bizim olmazsa olmazlarımızdan. Biz yerel yönetim olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biz tarım ve hayvancılığı nasıl değerlendirebiliriz düşüncesiyle yola çıkıyoruz.” Dedi.
Başkan Edis; “Yerel yönetim olarak Karadeniz Tarımsal Enstitü’ye arazi tahsisi gerçekleştirdik. Deneme üretimi gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 52 dönümlük bir arazi. Soğuk Hava Deposu kurduk, seralarımız var. Kırsal kalkınma projeleri uyguluyoruz. Sebze-meyve depoları oluşturuyoruz. Bizim en önemli projelerimizden biri de hayvancık üzerine ve tarım üzerine istihdam.” Şeklinde konuştu.
Besi OSB ile ilgili yapılan çalışmaları da değerlendiren Başkan Edis; “Bir sürü engellemelere ve olmaz mücadelelere karşı Besi OSB’yi biz Vezirköprü’de nasıl kurabiliriz konusunun mücadelesini veriyoruz. Yaklaşık 1390 dönümlük alanda biz bunun çalışmasını sürdürüyoruz.” Dedi.
Fakat istemediğimiz olaylarla karşılaşıyoruz diyerek devam eden Başkan Edis, “Komşumuz Amasya’nın Suluova ilçesine ikinci OSB kuruluyor. Bize burada birinci OSB’yi kurdurmamak için mücadele eden arkadaşlarımız var. Burayı istemeyen kişilerin tek savundukları nokta koku. ÇED raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan almak için mücadelemizi sürdürdük. Bu raporu da alacağız. Bütün istenilenleri tamamlamak üzereyiz. Önümüzdeki günlerde Besi OSB’yi kazanırsak ardından Karma OSB’yi de kuruyoruz.” İfadelerini kullandı.
Göç konusuna da değinen Başkan Edis, “Kısacası bugüne kadar göç vermiş Vezirköprü’nün 270 Bin nüfusu var dışarıda. Çok göç verdik ama inşallah bunları geri kazanacağız. Vezirköprü’deki tarım ve hayvancılığı geliştirmek için mücadelemizi sürdüreceğiz.” Şeklinde konuştu.
Vezirköprü’nün tarım ve ormancılıktaki konumuna dikkat çeken Kaymakam Halid Yıldız ise; “Vezirköprü hem tarım hem de ormancılık alanında her iki alanda Samsun’un potansiyeli en yüksek ilçelerinden bir tanesi. Bu anlamda bu potansiyeli gerçekleştirme noktasında belli bir noktaya gelebilmiş değiliz. Bunu geliştirme üzerine çalışmalar devam ediyor. Başkanımızın az önce göstermiş olduğu Besi OSB bu örneklerden yalnızca bir tanesi.” Dedi.
Tarımdaki istihdam oranına da değinen Kaymakam Halid Yıldız; “Türkiye geneline baktığınız zaman toplam istihdam oranı içerisindeki tarımın istihdam oranı %15’i buluyor. Gelişmiş ülkelerde ise bu rakam %3-4 civarında. Tarımı çok geliştirmiş ama tarımda istihdam edilen insan sayısını düşürmüş. Bu kaçınılmaz bir şey çok mücadele etmemizi gerektiren bir durum değil. Çünkü tarımda makineleşme ve sanayileşme çok hızlı bir şekilde ilerliyor.” İfadelerini kullandı.
Tarım sanayisi çok hızlı bir sektör diyerek sözlerini sürdüren Kaymakam Yıldız; “Doğal olarak da orada istihdam edilen insan sayısı da düşüyor. Bizim yapmamız gereken, bu elimizde tarımdaki bu işten ekmek yiyen insanların niteliğini yükseltmek.” Şeklinde konuştu.
Arazi Toplulaştırma konusuna da dikkat çeken Yıldız; “Tek amacımız parselleri dağınık halden toplu hale getirelim ve büyütelim. Parsellerin şekillerini düzeltelim istiyoruz. Bu anlamda insanları bilinçlendirmemiz gerekiyor. Çiftçinin de niteliğini yükseltmemiz gerekiyor. Bunu başaramadığımız sürece geride kalıyoruz. “ dedi.
Vezirköprü’de tarım çok yüksek seviyelerde olduğu için küçük çiftçinin büyük piyasada rekabet etmesi çok mümkün değil diyerek sözlerini sürdüren Kaymakam Yıldız; “Bu konuda ziraat odamıza çok büyük iş düşüyor. Süt birliğine çok büyük iş düşüyor. Pancar kooperatifine çok büyük iş düşüyor. Bunların çiftçideki kooperatifleşmeye ve birlikte hareket etme güdüsünü geliştirmesi gerekiyor.” İfadelerine yer verdi.
Kooperatifleşmenin de altını çizen Kaymakam Halid Yıldız; “10 dönüm, 20 dönüm buğdayı olan birinin kalkıp da dronla ilaçlama makinesi alması mümkün değil. Çünkü bu adamın parası kurtarmıyor. Adamın zaten 10 dönüm yeri var. Ama bunu kooperatif şeklinde yapsak 10 tane dronla ilaçlama makinemiz olsa bizim ilaçtan tasarruf ediyoruz.
Traktör tarlayı ilaçlamak için girdiği zaman buğdayı eziyor, kayıp oluyor bundan tasarruf ediyoruz. Mazottan tasarruf ediyoruz ve çiftçiyi daha bilinçli hale getiriyoruz. Bu mantıktan bizim çiftçiyi çıkarmamız lazım. Bu yüzden kooperatifleşmenin çok gelişmesi gerekiyor. İnşallah bu eğitimler çiftçiyi çok yükseltecektir diye inanıyorum.” Dedi.

Konuşmaların ardından Vezirköprü ve diğer Tarım İlçe Müdürleri ilçelerdeki tarımın durumu ile ilgili olarak bilgilendirme sunumu yaptılar.

Toplantı sonrası Vezirköprü İlçe Tarım Müdürü Yakup Çağlıyan tarafından İl Müdürü İbrahim Sağlam’a hediye takdim edildi.

Toplantıya Vezirköprü Kaymakamı Halid Yıldız, Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Müdür Yardımcısı Nail Kırmacı, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Erol Baş, Vezirköprü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yakup Çağlıyan ve diğer ilçe müdürleri katıldı.

Share
235 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+2 = ?