logo

Şap aşılaması 1 Şubat itibariyle başladı, son gün 31 Mart… Aşıları Yaptırmayan İşletmelere 20 Bin TL Ceza

Şap aşılaması 1 Şubat itibariyle  başladı, son gün 31 Mart… Aşıları Yaptırmayan  İşletmelere 20 Bin TL Ceza

Samsun il genelinde Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Programı kapsamında Şap Aşılama Programı 1 Şubat itibariyle başlayarak, 31 Mart’ta sona erecek. Peki Vezirköprü İlçe Tarım Müdürlüğü aşılamayı tamamlayabilir mi?

Vezirköprü’de 34 bin küçükbaş, 50 bin büyükbaş ve 2100 manda nüfusu ile büyük yer tutan hayvancılık için önemli bir dönem olan ŞAP Aşısı dönemi başladı.
İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, 2 ay içerisinde tamamlanması planlanan aşılama sürecinde bir değişiklik olmazsa, bu sayıdaki hayvan nüfusunu 5 veteriner ve (biri askerde) 3 teknisyen ile tamamlamaya çalışacak.
Yıllardır kendisine at bir binası bile bulunmayan İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerini yine insanüstü bir çalışma süreci bekliyor.
Bu süreç iyi yönetilmediği takdirde bölgenin en büyük hayvan pazarı olan Vezirköprü’nün hayvan alışverişi de duruyor ve ilçe ekonomisine büyük sekte veriyor.
Buna rağmen Vezirköprü İlçe Tarım Müdürlüğü’ne ne bir bina ne de yeterli personel reva görülüyor.
Şap; bulaşıcı hastalık..
Şap hastalığı hakkında yazılı bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; “Şap Hastalığı, eskiden beri bilinen, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalığıdır.” Dedi.
Bu hastalığa sığır, manda, koyun, keçi, domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlarda duyarlıdır diyerek sözlerini sürdüren Sağlam; “Hastalıktan korunmada aşılama çok önemli olduğundan, yetiştiricilerimizin büyükbaş hayvanlarına Şap aşısını mutlaka yaptırması gerekmektedir.” İfadelerini kullandı.
Sağlam; “Ayrıca sevk edilecek büyükbaş hayvanların da Şap hastalığına karşı son 12 ay içerisinde en az iki kez olması ve ikinci aşılamanın son altı ay içinde yapılmış olması gerekmektedir.” Dedi.
Yaptırmayanlara idari para cezası
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “5996 sayılı ‘Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 4. maddesi gereğince; yetiştiricilerimizin hayvanlarını aşılatmaları zorunlu olup aksi yönde hareket edenler hakkında ilgili kanuna muhalefetten 2022 yılı için işletme başına 20.706 TL idari para cezası uygulanması hükmü de yasada yer almaktadır.” Şeklinde konuştu.
Sağlam; “Yine Şap ve LSD aşılarından herhangi birinin eksik olması durumunda hayvanların sevklerine müsaade edilmeyecek olup, veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir. Aşılama Programları, İl/ İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz tarafından yürütülecektir.
Üreticilerimizin mutlaka hayvanlarına Şap aşısı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir. Yetiştiricilerimizin Şap Aşılama Programına göstereceği ilgi İlimizde Şap Hastalığı ile mücadelemizi kolaylaştıracaktır. Hayvan sahiplerine ve ilgililere önemle duyulur.” dedi.
Ancak Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Vezirköprü’de bu işin nasıl tamamlanacağı konusunda bir açıklama yapmadı. Beklentinin aşılama süresinin uzatılması yönünde olduğu iddia ediliyor.

Share
272 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+4 = ?