TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta içinde verilen kanun teklifiyle kenevirden elde edilen ürünler sadece eczanelerde satılacak.
Bu kanun teklifiyle sağlık alanında tıbbi kenevirin eczanelerde satışının önü açıldı. Tıbben kenevir etkenli ürünler, toplumda uyuşturucu amaçlı satılan esrar ve türevlerinden farklı olarak insan sağlığına katkı yaptığı belirtiliyor.
Meclisten geçen kanun teklifine göre kenevirin yetiştirilmesi ve hasadından Tarım ve Orman Bakanlığı sorumlu olacağı ve tıbbi kenevirin işlenmesi, ihracı, ruhsatlandırılması, kayıt işlemleri, izin ve satışı Sağlık Bakanlığı’na bırakılacağı belirtildi. Ayrıca tıbbi kenevirden elde edilen ürünlerin satışına sadece eczanelerde müsaade edileceği, bu ürünlerin kontrolü ve güvenliğinin Sağlık Bakanlığınca kurulacak elektronik takip sistemi ile sağlanacağı bildirildi.
Tıbbi kenevirin kullanım alanları..
Bilimsel olarak kenevirin “psikoaktif bileşenine” THC adı veriliyor.
Bu THC adı verilen kenevirin içindeki oranı %0,3’ün altında ise o tür kenevirler genellikle “düşük THC’li” olarak sınıflandırılıyor. Bu anlamda da düşük THC seviyesi olan kenevirler uyuşturucu etkisi göstermiyor.
Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Üyesi Uzm. Ecz. Taner Ercanlı; medyaya yaptığı açıklamada düşük THC oranlı tıbbi kenevirin kanser ve MS gibi hastalıklar sebebiyle şiddetli ağrı çeken hastalara önerildiğini belirterek tıbbi kenevirlerin ağrı kesici ve antidepresan etkisi sebebiyle çok geniş bir yelpazede kullanıldığını söyledi.
Uzm. Ecz. Taner Ercanlı’ya göre, tıbbi kenevir ve halk arasında uyuşturucu olarak kullanılan esrarın tamamen birbirinden farklı olduğunu vurgulayarak;
“Uyuşturucu amaçlı kullanılan esrar halini değil, tıbbi ürün halini kastediyoruz. Bu ürünler Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlandırılacak. Kimyasal olarak çok farklı çeşitleri olacak. Kenevir kelimesi kamuoyunda dikkat çekti ancak hepsi sonuç olarak bir sağlık ürünüdür ve eczaneler üzerinden hastalara kontrollü bir şekilde ulaştırılması gerekir.” dedi.
Öte yandan tıbbi kenevirin Kanada, İtalya, Almanya, İsrail, Uruguay, Avustralya, Hollanda ve bir çok ülkede kullanıldığı Sağlık Bakanlığı tarafından belirtildi.
Ancak tıp dünyasından çeşitli kesimler ve muhalefet, kapsamın genişletilmesinin, kenevirin kötü amaçlarla kullanımına yol açabileceği endişelerini açıklarken, yasa bu eleştiriler dikkate alınarak bu hafta içerisinde TBMM Genel Kurul’unda revize edilerek yasalaştı.
Kanunda yer alan düzenlemeye göre tıbbi kenevirin yetiştirilmesi ve hasadından Tarım ve Orman Bakanlığı, tıbbî kenevirin işlenmesi, ihracı, ruhsatlandırılması, kayıt işlemleri, izin ve satışından ise Sağlık Bakanlığı sorumlu tutulacak. Tıbbi kenevirin satışına sadece eczanelerde izin verilecek olup, ürünün kontrolü ve güvenliği Sağlık Bakanlığının denetimiyle kurulacak olan elektronik takip sistemi ile sağlanacağı bildirildi. Kanun kapsamında tıbbî ürünler, sağlık ürünleri, kişisel bakım ürünleri ve destek ürünlerinde uyuşturucu etkisi olmayacak oranda da kenevir kullanılabilecek.
Vezirköprü’de kenevir üretimi geçtiğimiz yıllarda zirve yapmışken bu yıl hiç üretim yapılmaması ilçede eleştiri konusu olmuştu. Meclisten geçen tıbbi kenevir yasasıyla Türkiye’de kenevir ihtiyacı artacakken Vezirköprü’de yapılan kenevir üretiminin sonlandırılması ilçemiz için şanssızlıklar silsilesinin yine bir parçası oldu.
Huriye BARAN – VATANDAŞ