logo

TKDK’den Hibe Desteği

TKDK’den Hibe Desteği

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) IPARD II Programı 3. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında Cuma günü Vezirköprü Belediye Kültür Merkezi’nde bir toplantı yaptı.

Toplantıda konuşan TKDK Samsun il koordinatörü Bülent Turan:

-TKDK, Bakanlığın resmi kurumu yeni bir çağrı çıktığı zaman sizlere bu çağrıyı anlatmak için bu şekilde toplantılar yapıyoruz.

Bu güne kadar Türkiye genelinde TKDK 11 bin projeyi hayata geçirdi, 10 milyar lira yatırım gerçekleştirildi. Samsun İl Koordinatörlüğü olarak IPARD 1.dönemini 2016 Aralık ayında başarılı bir şekilde 1.sırada tamamladı.

839 projeyi hayata geçirdik, 740 projenin toplam yatırım değerinin 225 milyon lira olan projeyi bitirdik. Sizin gibi yatırımcı olan 102 milyon 332 bin lirayı hibeyi dağıttık. Biz 71 kişilik personelle sizlerin yanındayız. Bakanlığımızın bir sözü var “bakanlık çiftçinin evidir biz sizlerin hizmetkârıyız” diyoruz. “TKDK’ya geldiğimizde görüşemiyoruz” diyorsunuz. Buraya gelip de uzmanla, koordinatörle görüşemeyen kimse olamaz. Özellikle Vezirköprü’den gelen olursa ismini ve telefon numarasını alın ve arayın bilgi verin toplantıya gelsinler diyoruz bunun için bilgilerini alıyoruz.

Bugün buraya devletin vermiş olduğu hibe desteklerini anlatmak için geldik. Hiçbir başka menfaatimiz yok. Bu çağrılarla net 300 projemiz hazır şu anda.

Bir başka yanlış konu “danışmanları zengin ediyorsunuz” diyorlar. Kendi projenizi getirin, biz size yardımcı olalım. Avrupa Birliği kriterlerine uygun yazabiliyorsanız, danışmandan hizmet aldıysanız kestirdiğiniz faturayı bize getirin, paranızı ödeyelim diyoruz.

Bugün de 252 milyon avro için birlikteyiz. Tarımsal işletmelerin fiziki yatırımlarına destek vererek bu hayvancılık işletmelerine çok ciddi destek demek. %40’dan başlayıp %70’e kadar destek sağlayacağız. Süt üreten ve besi işletmeleri kanatlı et üreten işletmeler yumurta üreten işletmeler bizim için destek kapsamında. Yine bu çağrı döneminde çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi kapsamında, bitkisel üretim, su ürünleri, kırsal turizmin makine aparatları, zanaatkarlık, yenilenebilir enerji, arıcılık destek kapsamında 500 bin avroya kadar olan harcamaların %50’sini biz üreticilere hibe olarak buluşturacağız. Destek verilecek harcama kalemleri makine ve makine ekipman alımı, bina yapım işleri, inşaat işleri, hizmet alımı.

Başvuru şartları öncelikle bu işi yapanlardır. Meslek yeterliliği olan tecrübesi olan bu işe emek vermiş, gönül vermiş kişilerin standartlarını yükseltmek için uğraşıyoruz.

Bu kapsamda “3 yıllık tarım sigortası olan ben böyle bir çiftlikte çalıştım” dediği takdirde sigortasıyla ispatlıyorsa teşvik yeterliliği vardır diyoruz veya 3 yıl hayvan kayıt sistemine kaydı var ise ahırda hayvanı olsa bile tek bir hayvanı olsa, kulak küpesi olan bizim için meslek yeterliliğini karşılıyor. 66 yaşından gün almamış olacak. Vergi borcu olmayan borcu olup da yapılandırma yapmış işe biz borcu yok sayıyor, yine de proje yapabiliyor.

Sıfırdan bu işe başlayacak olanlarda %40 destek alacak. Ama 40 yaş altı genç kişi proje yapacaklar ise bayan olsun erkek olsun bu oran %45’e çıkıyor.

Dağlık alanda olan ise bu %5 daha ilave edilip %50’ye çıkıyor. Eğer mevcut işletme ise 60 olan destek 70’e çıkıyor. Ahırlar, süt sağım odaları makine garajları, gübre ve silaj çukurları kümeslerin modernizasyonu makine ekipmanı hayvanları için alınacak tüm ekipmanlara uygundur.

Bu hibeyi nasıl alacağımıza gelirsek; işletmeci önce kendi sermayesi ile yapıyor, bitirdiği taktirde müteahhit firma faturasını kesiyor. Bize getiriyor biz 1 ay veya 1,5 ay içinde hesabına parayı aktarıyoruz. Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, süs bitkisi, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği, mantar üretimi, fide üretimi, ayrıca arı üretimi, zanattakarlık yine kırsal kalkınma kapsamının 25 odalı otelle pansiyonlar mevcut evin pansiyonuna dönüştürülmesi bu da destek kapsamında.

Restoranlar kırsalda yapmak şartı ile kısal köylerde bayanların yufka yapımı pekmez yapımı marmelat yapımı sirke yapımı destekliyoruz. 10 dönüme kadar sera yapabilirler.

Arıcılıkta 30 kovandan 500 kovana kadar arı alabilir. Dedi.

Share
659 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+4 = ?