logo

Trafik ve otopark sorunu büyüyor

Trafik ve otopark sorunu büyüyor

Trafik ve otopark sorunu büyüyor

‘Meydan ve Otopark Projesi’ nedeniyle trafik kilitlendi vatandaş ve esnaf isyan etmeye başladı.

Vezirköprü’de Meydan ve Otopark Projesi inşaatının yapımının başlaması, Cumhuriyet Meydanı’nın araç parkına tamamen kapatılması ve geçici düzenlemeler nedeniyle trafik ve park sıkışıklığı en üst seviyeye ulaşmış durumda. Proje, tamamlandığında kalıcı bir çözüm üretilmesi hedeflense de yapım aşaması günlük şehir yaşamını ciddi şekilde zorlaştırmaya başladı. Yolun bariyerlerle kapatılarak tek şeride düşürülmesi hem trafik hem de park sorununu adeta içinden çıkılmaz bir hale getirirken başta yetkili kurumların alternatif çözümler üretmesi bekleniyor.

​ Vezirköprü’de başlatılan Meydan ve Otopark Projesi, gelecekte kalıcı bir çözüm vaat etse de inşaat sürecindeki plansızlık ve yetersiz önlemler günlük şehir yaşamını adeta durma noktasına getirdi. Cumhuriyet Meydanı’nın araç parkına kapatılması ve ana güzergâhın bariyerlerle tek şeride düşürülmesi ilçe merkezinde tam anlamıyla bir trafik kilitlenmesine yol açtı. İlçe merkezinin kalbi sayılan Cumhuriyet Meydanı’nda altyapı, doğalgaz borularının iptali/taşınması ve kazı çalışmalarının başlamasıyla birlikte alan tamamen araç parkına kapatıldı. Bu durum, çevre güzergâhlardaki yükü katlarken, özellikle Bankalar Caddesi ve buraya bağlanan kılcal yollarda araç yoğunluğunun katlanarak artmasına sebep oldu.
​​Vatandaş ve esnaf tepkili: “Önlem alınmadan böyle çalışma mı olur?”
​ Projenin başlama şekli ve geçici tedbirlerin alınmaması ilçe halkının, sürücülerin ve bölge esnafının tepkisine yol açtı. Günde binlerce aracın geçtiği ana arterde uzun araç kuyrukları oluşurken, vatandaşlar ve esnaf isyan noktasına geldi. ​Sürücüler ve yolcular: “İki adımlık yolu geçmek saatlerimizi alıyor. Şehir içi ulaşım kilitlenmiş durumda. Zaten park edecek yer yoktu, şimdi meydan da kapatılınca araçlarımızı koyacak hiçbir alan kalmadı.
​Yüklenici firma: “Güvenlik ve kayma/çökme riski nedeniyle zorunlu”
​ Alanda yürütülen kazı çalışmalarının teknik detaylarına dikkat çekiliyor. Edinilen bilgilere göre; toprak yapısı ve derin kazılar nedeniyle yaşanabilecek kayma ve çökme riskine karşı kazı çalışmalarına kenar kısımlardan başlanarak ortaya doğru ilerleneceği öğrenildi. Bu nedenle hem çalışanların hem de çevredeki vatandaşların güvenliği açısından yolun bariyerlerle kapatılarak tek şeride düşürülmesinin zorunlu bir teknik gereklilik olduğu ifade edildi. Ancak bu teknik zorunluluğun trafik yönetimiyle desteklenmemesi krizin büyümesine neden oldu.
​Belediye ve trafik komisyonuna “Sessizlik” tepkisi
​ Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Vezirköprü Belediyesi, projenin tamamlanmasıyla birlikte kent merkezindeki kronikleşmiş park ihtiyacının kalıcı olarak çözüleceğini ve meydanın modern bir çehreye kavuşacağını savunuyor. Projenin teslim edilmesine kadar geçecek uzun süre boyunca esnafın ve sürücülerin mağduriyetini hafifletecek, geçici otopark alanlarının derhal oluşturulması, akıllı trafik yönlendirmeleri ve zabıta/polis destekli akış kontrolü yapılması, alternatif çevre yollarındaki bozuk asfalt ve eksik kaldırımların acilen onarılması beklendiği öğrenildi. Vezirköprü Kaymakamlığı, Vezirköprü Belediyesi ve İlçe Trafik Komisyonunun konu hakkında şimdilik herhengi bir karara varmadığı gelen bilgiler arasında. Belediye Başkanı Murat Gül, bu konuda vatandaşların biraz sıkıntı çekeceklerini ancak halkımızın biraz sabır göstermelerini rica ettiklerini geçtiğimiz günlerde gazetemizde ifade etmişti.

Ali SEZGİN-VATANDAŞ

Share
11 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+7 = ?