logo

Vezirköprü Belediye Meclis Üyesi ve Tarım Komisyonu üyesi Uğur Yazıcı; 809 Sayılı Karadeniz Birlik Çiftçinin Sesini Duy!

Vezirköprü Belediye Meclis Üyesi ve Tarım Komisyonu üyesi Uğur Yazıcı; 809 Sayılı Karadeniz Birlik  Çiftçinin Sesini Duy!

Vezirköprü Belediye Meclis Üyesi ve Tarım Komisyonu üyesi Uğur Yazıcı Karadenizbirlik ofislerinin çiftçiyi mağdur ettiğini belirterek “809 Sayılı Karadeniz Birlik Çiftçinin Sesini Duy!” ifadelerine yer verdi.
Yazıcı yaptığı basın açıklamasında; “Malumunuz yağlık ayçiçek hasadı nasip olursa bayram sonu başlayacak. Yağlık ayçiçek fiyatı 40 yağ oranına göre 2500 TL/TON olarak Tarım Orman Bakanı tarafından açıklandı. Dikkat edelim bu fiyat tavan değil taban fiyatı. Ancak yağ oranı 41-42-43-44-…50 yağ oranı için bölgemizde fiyatın ne olacağı hiç bir zaman belli olmadı. Bu sorunun cevabını acizane masaya yatırmaya çalışacağım.
Samsun, Çorum, Tokat, Amasya, Kırıkkale, Kırşehir 6 ilde 13 kooperatifi ile yağlık ayçiçek üretimi ve yemeklik ayçiçek yağı üretiminde faaliyet gösteren bir çiftçi kooperatifi. Ancak önceki yıllarda bu konu üzerinde paylaşım ve taleplerim olmasına rağmen yağ oranına göre alım yapma konusunda hiç yol alamadık. Yani Türkiye Cumhuriyeti üzerinde yağ oranına göre özel veya özerk, kooperatif olarak yağ oranına bakmadan alım yapan tek kooperatif.
Günümüzde her üründe dünyanın kabul ettiği ölçü birimleri olmasına rağmen, unluk buğday glüten, protein, enerji değerlerine, şeker pancarında şeker oranına (Polar) göre, fındık randımanına göre fiyatlandırılırken Karadeniz Birlik Kooperatifi siz neden halen yağ oranına bakmadan alım yapmak gereksinimi duyuyorsunuz?
Unutmayın belki üreticilerin ürettikleri yağlık ayçiçeğinin yağ oranı 44-48 gelecek ve daha fazla gelir elde edebilecek durumdayken siz iyisini de kötüsüne de aynı fiyata düz mantıkla almaya devam ediyorsunuz. Bu durum enin olun vicdanlarda yaralar açmaktadır.
Ayrıca yağ oranı yüksek ayçiçeği ile düşük yağ oranlı ayçiçeğinden yağ elde etmek için yaptığınız işletme maliyeti aynıdır. Yani yağ oranı yüksek mahsulü alıp bu yönde üreticiyi desteklemek hem sizin maliyetinizi düşürüp karlılığınızı artıracak hem de üreticinin cebine daha fazla katkı sağlayacaktır.
Ülkemizde Trakya bölgesinde faaliyet gösteren Trakya Birlik Yağlı Tohumlar Kooperatifi 1 her yağ oranı artışına kademeli olarak 25-30 TL/TON fazla ödeme yapmakta; yani yağ oranındaki 8 artış üreticini cebine 240 TL/ TON olarak pozitif yansımaktadır.
Yağlık ayçiçek fiyatı 2740 TL olmakta 400 TL/TON prim desteği ve 92 TL gübre – mazot desteklemesi ile yağlık ayçiçeğin fiyatı 3232 TL rakamına ulaşmaktadır.
Bu konularda finansman sıkıntısı çekiyorlarsa Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), DOKAP, TKDK, Ticaret Borsası vb. kuruluşlardan 50-75 oranında hibe desteklerinden faydalanabilirsiniz. Eğer proje hazırlama konusunda sıkıntınız olursa sizlere tamamen ücretsiz olarak proje desteği vermeye de hazırım.
Bir çiftçi iştiraki olan ve her yıl belirli miktarda üyelik aidatı tahsil eden 809 sayılı Karadeniz Birlik kooperatifi neden halen yağ oranına göre alım yapmaktan uzak duruyor? Kara düzen birlikten KARADENİZ BİRLİK seviyesine yükselmek bu kadar zor olmasa gerek.” Şeklinde konuştu.

Share
544 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+9 = ?