Son Dakika
Vezirköprü Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Ramazan ayındaki beslenmeye dikkat çekilerek doğru beslenme konusunda yazılı bir basın açıklaması yayınlandı.
Yapılan yazılı açıklamada; “Yaz aylarında artan sıcaklıklar hem sağlığımız hem de beslenmemiz üzerinde oldukça etkilidir. Sıcak yaz günlerinde oruç tutan kişilerin Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirebilmeleri için yeterli ve dengeli beslenme önerilerine dikkat etmeleri gerekmektedir.
Ramazan sıhhattir. Ancak yeterli miktarda sıvı tüketilmemesi, az miktarda besin alınması veya tam tersi aşırı kalorili gıda tercihi sıhhati bozabilir. Gıda alımının azalması ile birlikte vücut metabolizması daha yavaş çalışır ve bununla beraber istemsiz kilo artışı yaşanabilir.
Ramazan ayı yaz döneminde olduğu için oruç tutarken sıvı ihtiyacının karşılanması çok önemlidir. Susama hissi olmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir. Yaklaşık iki litre su tüketilmelidir.
Oruç tutanların sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Çünkü sahur yapmamak açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak sağlığın bozulmasına neden olabilir. Ayrıca sahurda tok tutacağı düşünülerek yenilen hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek ve makarna yerine bulgur pilavı, tam buğday ekmeği gibi posalı yiyecekler tercih edilmelidir.
Kafein içeren içecekler yerine süt, ayran, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları ve bol bol meyve tüketilmelidir.
İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği (kırmızı ya da beyaz et olabilir) , sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur.
Yine, enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar) yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.
Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, lokmalar yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yutulmalıdır. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir. İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır.
Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmelidir. Aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu besinlerden uzak durulmalıdır.
Sağlıklı ve hayırlı ramazanlar….” İfadelerine yer verildi.
BENZER HABERLER