logo

Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Kaya, üreticinin merak ettiklerini açıkladı: Arpa ve buğday için Destekler nasıl olacak?

Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Kaya, üreticinin merak ettiklerini açıkladı: Arpa ve buğday için Destekler nasıl olacak?

Vezirköprü Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arslan KAYA’nın yaptığı açıklamaya göre; TMO Buğday alım Ofisi bu yıl da buğday alımını Karadenizbirlik alım ofisinde gerçekleştirecek.

Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya, TMO Bölge Başmüdürü Derya Şahiner ile yaptığı birebir görüşmeler sonucunda çiftçilerin merak ettikleri bazı konulara da açıklık kazandırdıklarını söyledi.
Kaya’nın açıklamasına göre; TMO Buğday alım ofisinin bu senede buğday alım sezonunda her zamanki yerinde (Karadenizbirlik alım ofisi) faaliyete girecek.
Prim ve destekler nasıl olacak?
Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya’nın, TMO Bölge Başmüdürü Derya Şahinler’den aldığı bilgilere göre;

Ofise ÇKS kaydı bulunan tüm çiftçiler, ÇKS kayıtların da buğday yazılı olması şartıyla tonaj sınırı olmaksızın istedikleri kadar buğday teslim edebilecekler,
Tarım bakanlığının TMO’ya teslim edilmesi koşuluyla ton başına verdiği buğdayda 1000 TL, arpada 500 TL olan prim desteğinin 1 Eylül 2022 tarihine kadar teslim edilmesi koşuluyla verilecek,
Prim desteği alabilmek için en fazla ÇKS kayıtlarında yazılı buğday / arpa üretimlerinin 2 katına kadar buğday / arpa teslim edebilecekler,
Prim ödemelerinin buğday ekim sezonunda, Tarım Bakanlığının kendi belirleyeceği bir zamanda ödeyecek.
Kaya; “açıklanan fiyat kesinlikle zarar eder.”
Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya açıklamalarında ayrıca açıklanan buğday fiyatlarına da değinerek;
“İlçemizin ana geçim kaynağı 130 bin dönüm arazide ekimi yapılmış olan buğday olup, odamız mühendislerince çıkarttığımız maliyet hesabına göre çiftçimizin 1 kg buğday üretmek için 6,54 TL masraf yaptığını da daha önceki günlerde 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü münasebetiyle yapmış olduğumuz basın açıklamasıyla da duyurmuştuk.
Tüm kamuoyunun bildiği üzere TMO buğday alım tavan fiyatını 6050 TL/ton olarak açıklamıştır. Açıklanan bu fiyat buğday üretim maliyetinin de altında kalmaktadır.
Unutulmamalıdır ki girdi maliyetleri en az üçe katlanmış çiftçimiz bu girdi maliyetleri ile Ekim yapmak zorunda kalmıştır
Şimdi bu zamanda çiftçimize 6 -7 TL kg fiyatı biçmek buğday çiftçisine yapılacak en büyük haksızlıktır.
Yapılması gereken 6,54 TL/KG olan maliyetin üzerine enflasyon oranında refah payı koyulup fiyatın bu şekilde hesaplanması gerekmektedir
8 – 8,5 TL/Kg altında her fiyat sektörü ve çiftçimizi zor durumda bırakacak ve üretimi günbegün azalacaktır.
Ayrıca buğdayda 1000 tl/ton arpada 500 tl/ton olarak verilecek olan prim desteğinin çeşitli sebeplerle mahsulünü özel sektöre satmak zorunda kalan tüm çiftçilerimize de verilmesi gerekliliği aşikardır.” Dedi.

Share
161 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+5 = ?