logo

81 İlde İhracata İlk Adım programı kapsamında Samsun Pilot İl Olarak Seçildi

81 İlde İhracata İlk Adım programı kapsamında Samsun Pilot İl Olarak Seçildi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Tüm çalışma ve projelerimizi tamamlayan bir biçimde doğrudan sahaya inerek firma bazında işleyecek bir program olan 81 İlde İhracata İlk Adım Programımızı başlatıyoruz.” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsat Pekcan, Samsun’un da içinde olduğu 81 İlde ihracat programı başlattıklarını açıkladı.
Pekcan, 2019 yılında sanayi sektöründe faaliyet gösteren 403 bin firmanın sadece yüzde 8,7’sinin ihracat yaptığını aktararak, sanayi sektörü gibi ekonominin kalbi olan bir sektörde ihracat yapan firma oranının düşük olmasının kendilerini detaylı çalışma yapmaya ittiğini dile getirdi.
Sanayi sektörü ihracatının yüzde 70’inin 250’den çok çalışana sahip büyük ölçekli firmalar tarafından yapıldığı ve 10 ve daha az çalışanı olan mikro işletmelerin sanayi ürünleri ihracatından yüzde 4 pay aldığını anlatan Bakan Pekcan; “Elbette ihracatı tabana yayma hedeflerimiz doğrultusunda 2018 yılından itibaren ihracatçı sayımızda ciddi artış kaydedilmekte. 2018 yılında ilk kez ihracatçı sayımız ithalatçı sayımızı geçmiştir. Ekim ayında ihracatçı sayımız geçen seneye göre yüzde 5,8 artışla 43 bini aşmıştır.” Dedi.
Bakan Pekcan, bakanlığın firmalara sunduğu ihracat desteklerini kullanıcı dostu ve özet bir şekilde sunan “kolaydestek.gov.tr”yi, hizmet sektöründe verdikleri destekleri de dahil ederek, devreye aldıklarını ve 350 binin üzerinde kullanıcıya ulaştıklarını kaydetti.
Bakan Pekcan, firmalara sağladıkları 40’ın üzerinde dijital hizmetle bilgiyi sunma şeklinde ciddi bir atılım gerçekleştirdiklerini söyledi.

“5 ilimizde 2 bin 773 firmamızın ihracat potansiyeli olduğunu tespit ettik”
Bu kadar kapsamlı bir programı uygulamak için 5 pilot il belirlediklerini ifade eden Pekcan, “Adana, Kahramanmaraş, Konya, Manisa ve Samsun’dan başlıyoruz ama hedefimiz 81 ile bu programı taşımak. Bu 5 ilimizde kapasite raporuna haiz 6 bin 882 firmamız mevcut.
Bunların içinden 2 bin 773 firmamızın ihracat potansiyeli olduğunu tespit ettik. Programı daha geniş bir kitleye yaymadan önce mümkün olan en iyi yapıya kavuşturmak amacıyla 5 ilde uygulamalarımızı sürdüreceğiz ve 5’inci ayın sonundaki değerlendirmelerimizle bu 40 ilde, daha sonra şu anda biz 70 ilin çalışmasını da esasen hazırladık. Sonra 70, sonra da 81 ilde en başarılı program tasarımını ortaya koymuş olacağız.” diye konuştu.
Ruhsar Pekcan, firmaların üretim ve ihracat kapasitelerini gözlemlediklerini, 40 ilde üretim yapan firmaların üretimlerini teknolojik olarak 4 sınıfta gruplandırdıklarını bildirdi.
Yüksek teknolojili ürün üreten firmaların pilot uygulamada yer almasını sağlayacaklarını aktaran Pekcan, 81 İlde İhracata İlk Adım programının aşamalarına değinirken, şunları kaydetti:
“Programımızın veri kriterlerine uyan firma seçiminden başlayacağız. Sonrasında her firmayla birebir ihtiyaç analizleri yapacağız. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda da firma ihtiyaçlarına uygun mentorları tespit edeceğiz. 6 ay sonunda programı değerlendirerek 81 ildeki firmalarımız için onların ihtiyaçlarına uygun yol haritalarını tespit etmiş olacağız.
Pilot uygulamaya dahil olacak firmalarımızı belirlerken, tüm firmalarımızı temsil eden bir dağılıma sahip olması için ciddi bir çalışma yürüttük. Firmalarımızın çalışan sayısı, ürettikleri ürünlerin teknoloji sınıflaması, sektörleri, bulundukları il gibi kriterleri ortaya koyduk ve bu sayede 81 ile yayıldığında bu projemizi belirli bir sistematik halinde ilerletmiş olacağız.”
“Sigorta alıcı analiz ücretlerinden muafiyet tanıyacağız”
Ruhsar Pekcan, aynı işletmenin birden fazla mentordan yararlanabileceğini, programın izlenebilirliğini sağlamak amacıyla mentor ve firmaların aylık olarak gelişmeleri raporlayacağını söyledi.
Programa katılan firmaların Ticaret Bakanlığı’nın sunduğu bütün fırsatlardan yararlanabileceğini ifade eden Pekcan, dünya genelindeki ticaret müşavirlerine de ulaşma imkanı bulacaklarını kaydetti.
“Program, ihracatta usta-çırak ilişkisini canlandıracak”
Ticaret Bakanı Pekcan, programın 5’inci ayında tüm deneyimlerini paylaşmak üzere tüm mentor ve firmaları bir araya getireceklerini, bu sayede programın güçlü ve zayıf yönlerini tespit edeceklerini bildirdi.

Samsun TSO Başkanı Murzioğlu “Üstümüze düşeni yapacağız”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun’un yanısıra Adana, Kahramanmaraş, Konya ve Manisa’nın da pilot il seçildiği program ile ihracat potansiyeli olan firmaların tespit edilip, firmalara ihracat eğitimi konusunda destek verileceğini vurguladı.
Önemli ve anlamlı bir proje
Ticaret Bakanlığı’nın pilot illerde kapasite raporlu 6 bin 882 firmanın içinden 2 bin 773 firmamızın ihracat yapma potansiyeli olduğunu tespit ettiğini belirten Başkan Murzioğlu, “Ülke genelinde ihracatı tabana yayma önemli bir hedef. Sanayi sektöründe ihracat yapan firmaların oranındaki düşüklük önemli bir ihracat potansiyelinin kullanılmadığına işaret ediyor. İhracat yapan sanayi firmalarını incelediğimizde yüzde 70’nin 250’den fazla çalışana sahip büyük ölçekli firmalar olduğunu görüyoruz. Bu yönden Ticaret Bakanlığımızın uygulamasını çok önemli ve anlamlı buluyoruz” dedi.
Program kapsamında ihracat yapabilme potansiyeli olan firmalara özel çalışma planları oluşturulacağını vurgulayan Murzioğlu, “Belirlenen rehberler 6 ay boyunca aralıksız bir şekilde firmamız ile etkileşim halinde kalacak ve firmalarımız ile ihracatın kapılarını birlikte açacaklar. Programa katılan firmalar Ticaret Bakanlığı’nın sunduğu bütün fırsatlardan yararlanabilecek. Biz bunu yeni bir ihracat seferberliği olarak görüyoruz. Oda olarak projede üstümüze düşen görevi yapacağız” diye konuştu.
“Firmalarımıza kılavuz kaptanlık yapıyoruz”
Samsun’daki firmalara ihracatı artırmaya ve kalifiyeli dış ticaret elemanı yetiştirmek adına sürekli projeler geliştirdiklerini ve eğitimler verdiklerini belirten Başkan Murzioğlu, “Samsun alternatifli üretim altyapısı ve lojistik imkanlarıyla ihracat için önemli potansiyele sahip bir şehir. Ama maalesef ihracat rakamlarımız bu potansiyelin karşılığı değil. Yoğun bir rekabetin var olduğu günümüz küresel pazarlarında başarılı olabilmek artık kaçınılmaz bir gerçektir. Şehirlerin büyüklüğü artık nüfuslarıyla değil, yaptıkları ihracatla ölçülüyor. Bu noktada oda olarak ihracatı artırıcı tüm yardımcı etkenleri harekete geçirmek için de çaba harcıyoruz. Ayrıca, Ticaret Bakanlığı ve TOBB işbirliğiyle hayata geçen İhracat Destek Ofislerinden bir tanesi de bizim odamız bünyesinde hizmet veriyor. Ofisimizde, ihracatçılarımıza ve ihracat potansiyeli olan firmalarımıza her konuda kılavuz kaptanlık yapıyoruz. Dünya ile rekabet etmek ve basamakları daha yukarı taşımak istiyorsak ihracatı başarmalıyız. İnşallah el ele vererek ülkemizi dünyada hak ettiği yere taşıyacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

Share
428 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+4 = ?