logo

TÖVBE VE İSTİĞFAR GECESİ


Hüseyin Şengün
huseyinsengun55@hotmail.com

Saygıdeğer Vatandaş Okuyucuları;

Dün denecek kadar yakın bir geçmişte Ramazan-ı Şerife kavuşmanın heyecanı ile sevinirken bayrama yaklaşmışız. Bu mübarek aydan ayrılmanın acısı bayramın sevinci kadar büyüktür.
İşte bu mübarek ayın 8 Mayıs Cumartesiyi Pazara bağlayan gece günahlarımızın affolmasına vesile olacak mübarek gecelerimizden Kadir gecesidir.
İslamın şartlarından bulunan orucun farz kılındığı Kur’an gibi muhteşem bir kitabın indirildiği Ramazan ayından ayrılmak biz inananlar için çok zordur. Lakin bin aydan hayırlı bir geceye kavuşmak için bu ayrılığa katlanmak gerekiyor.
AyrıIıkta vuslat, vuslatta firkat, acı ve tat birlikte ve iç içe sunulmuş bulunmaktadır. Bu ayı şereflendiren Kur’ an’ dır. Onun için Ramazan ayına Kur’an ayı da denir. Kur’an Ramazan ayının Kadir gecesinde nazil oldu.
”Gerçekten biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde inzal ettik (indirdik).” İşte Kur’an kendisinde nazil olan bu gecenin feyiz ve bereketinden istifade etmek için melekler yeryüzüne iner. Oruç bu ayda farz kılındı. Allah bu ayda ve bu gecede çok çok kullarını affeder. Günahlarının azlığına çokluğuna bakmaz. Yeter ki kul, bu ayda oruç tutsun, bu geceyi ihya etsin.
İnsanların yaratılmasına rıza göstermemelerinden dolayı bir nevi özür dilemek maksadıyla inerler. Ve mü’minlere mağfiret dilerler .Mü’minlerin iyi hallerini temaşa etmeyi çok arzu ederler.
Cenab-ı Hak, vaktiyle meleklere şöyle hitap etmiştir: “Hani, Rabbin meleklere, Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demişti.
Onlar (melekler), “Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamd ederek seni teşbih ve takdis ediyoruz.” demişler. Allah da, “Ben sizin bilmediğinizi bilirim” demişti.
Bizim yaratılışımıza rıza göstermeyen, bizi kan döken, fitne-fesatlık çıkaran varlıklar olarak değerlendiren meleklere bu gece emir verilir: “Yeryüzüne inin de, kullarımın neler yaptıklarını görün, bakın bakalım; kan mı dökülüyorlar, fitne-fesatlık mı çıkarıyorlar, yoksa ilim meclislerinde, camilerde, evlerinde ibadet ve taat mı yapıyorlar?
Cebrail’in emir ve komutasında yeryüzüne iner, mü’minleri ibadet ve taat halinde görürler. Kimi namaz kılıyor, kimi Kur’an okuyor,kimi zikir ve dua ile meşgul, kimi tevbe-i istiğfar ediyor. Kimi Hz.Peygamber’e Salat-ü Selam getiriyor. Tek kelime ile Allah’a kulluk halinde bulurlar ve müsbet bir rapor hazırlarlar.
Melekler Kadir gecesi, “Kendilerinin teşbih seslerinden,Allah’a sevimli gelen günahkar mü’minlerin inilti seslerini duyma arzularından dolayı yeryüzüne inerler. Bütün inişleri Allah’ın emri ve izni olur.
Bu hususu Kur’an şöyle beyan ediyor: (Cebrail şöyle dedi): “Biz ancak Rabbinin emirleriyle ineriz.” Melekler önce Allah’tan izin isterler. Allah da onlara izin verir. Bu izni alınca yeryüzüne inerler. Bu izin istemeleri de, bizleri sevmeleri, bizi ibadet halinde görmeyi arzulamalarından ileri geliyor.
Hz. Peygamber (sav)’in bu fani alemden ebedi aleme göç edeceği vakit yaklaşınca hüzünlendi ve ağladı. Ben dünyadan ayrılırsam vahiy meleği Cebrail yeryüzüne gelmeyecek ve Allah’ın selamını getirmeyecek. Ümmeti için hüzünlenen ve kederlenen Hz.Peygamberiin kalbini yüce Allah ferahlandırdı: “Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler.
Hz.Ali (ra) der ki: “Melekler, Kadir Gecesi bize selam vermek ve şefaat etmek için inerler. Onların selamları kime isabet ederse, geçmiş günahları mağfiret olunur. Surenin son ayetinde ise şöyle buyuruluyor: “Bu gece tan yeri ağarıncaya kadar selamdır (ve selametliktir).”
Cenab-ı Hakk Kadir gecesine inanarak ve Kadir gecesini hakkıyla ifa ederek bizleri bayrama kavuşturmayı nasip eylesin…

Share
971 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+8 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • BEKLENTİLER KARŞILANIR MI?

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bilindiği gibi her yenilik ve her değişiklikte insanların beklentilerinin hemen hemen tersi olur. Hayalindeki beklentileri gerçekleşemez. Böylece hayaller kırılır, umutlar söner. Vezirköprü belediyecilik hizmetleri 1930'lardan bu tarafa tahlil edersek ilginç sonuçlar çıkar ortaya. Derici Abdullah Efendi o zaman ki çok kısıtlı olanaklar ile ilçeye bir şeyler yapmaya çalışmış, en azından şehrin merkezine bir büyük park yaptırmıştır. 1940'lı yıllarda Mahmut TEKER belediye başkanlığı görevine gelmiş, o günden bugüne kadar en ileri hizmetlerini h...
  • Vezirköprü’nün bekleyen çok işi var.

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bu kadar ilerledikten sonra, altyapısı tamamlanıp, yolları açılıp tahsis sürecine geçtikten sonra Karma OSB'nin yerinin değişmesi kolay olmayacaktır. Üstelik işin adında Vezirköprü varsa, olacak işlerin bile olmadığını görmeye alıştığımız sistemde hiç olmayacaktır. Vezirköprü'nün seçimden sonra normalleşme sürecine girdiğini söyleyebiliriz. Bu normalleşme umudumuz odur ki, sakinleşme ve alışmayla beraber olmasın. Çünkü Vezirköprü'nün bekleyen çok işi var. İlçenin çiçeği burnunda Belediye Başkanı Murat Gül'den beklentileri de bu yüzden daha...
  • Ayıp olmasın!

    27 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Psikolojide birey kavramını çokça kullanıyoruz. Birey olmak hayatımızın kontrolüne sahip olmak ve dünyaya hani potansiyelle geldiysek onu gerçekleştirme uğraşlarımızı içeriyor. Bu kitabi tanım her zaman gerçekleri yansıtmıyor. Çünkü biz dünyaya bazen ailemiz yalnız kalmasın diye bazen ebeveynlerimizin çocuk sahibi olma yaşı geldiği için de gelebiliyoruz. Her zaman değil ama çoğu zaman kendi isteklerimizden çok topluma uyum sağlamış olmayı tercih ediyoruz. Çünkü uyum sağlamak yaşamı kolaylaştırıyor bizi diğer insanlara yakınlaştırıyor. Diğer ...
  • Çok vaktimiz olmasa da, fırsat vermeliyiz!

    24 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    “23 Nisan, Türkiye için milli tarihin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır.”                                                                                                                         M. Kemal Atatürk.. İlçede siyaset hemen her gün yeni bir gündemle çalkalanırken günlük olayların etkisi uzun sürmüyor. Geçtiğimiz günlerde yaşana fırtına olsun, Tokat merkezli depremin ilçede hissedilmesi olsun, ya da Vezirköprü'de rastlanmayan molotoflu saldırı olsun etkisini kısa sürede kaybetti. İnsanların asıl konuştukları ya da konuşmayı...