logo

Yeni Kaymakam, yeni başlangıç olacak mı?


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Vezirköprü’de Kaymakamlığın resmi sitesinde 1954 yılında bu yana yayınlanan Kaymakamların listesine göre 35. Kaymakam olarak Halid Yıldız görev yapacak.
Kaymakamların arasında bir değerlendirme yapmak, yaptıkları işlerin arasında sıralama yapmak doğal olarak Vezirköprülülerin hakkı. Tabi fikir ayrılıklarının olması da normal.
Görev yapılan yerde kurulan ilişkilerin ve anıların insanların hayatında önemli yer tutacağı kanısındayım. Öyle ya, insan ne kadar sıkı ilişki kurmayı başarırsa, ilişkileri için bir o kadar emek sarfeder.
Kaymakamların da kurdukları bağlar ile görev yaptıkları yerlerdeki başarıları arasında sıkı bir ilişki olacağı kanaatindeyim.
Şahsen 1980 yılında bu yana Kaymakamlık yapmış olanların arasında bir değerlendirme yapabileceğimi düşünüyorum. Daha öncekilerde 1959 yılından sonra Vatandaş Gazetesinin yazdıkları bize ışık tutuyor.
80’li yılların sıkıyönetimi zamanında kaymakamlık yapan Haydar Keskin’den sonra Turan Eren (1983-1988) yıllarında özellikle okullaşma için yaptığı katkılarla önemli bir yer tutar. (Daha sonra kaleme aldığı Üç Dilek isimli kitabında da Vezirköprü’ye ayrı bir yer ayırmıştı.)
Yine 2005-2008 yılları arasında Vezirköprü Kaymakamlığı yapmış olan Adem Arslan eminim ki bugün telefon açsanız görev yaptığı zamanın muhtarlarını neredeyse isim isim sayar. İlçenin neresine hangi projeyi yaptığını, hangilerini yapmak için girişimlerde bulunduğunu saydığı gibi, zamanında tamamlanmayıp daha sonra yapılan projelerinin de sonucunu bilir. Çünkü söylediği gibi Vezirköprü’yü gerçekten sevmiş ve Vezirköprü adına gece gündüz çalışmış kaymakamlardan biri olmuştu.
Daha sonra gelen Erol Karaömeroğlu ve Ozan Balcı’nın bugün Vali olmaları ise onlar için söyleneceklerin zaten önünü kesiyor.
Ancak Erol Karaömeroğlu’nun insancıllığı ve Ozan Balcı’nın başarılı şekilde ilçeye kazandırdığı Fen Lisesi ve yurdu başta olmak üzere eserleri Vezirköprülülerin uzun zaman hafızasında kalacak.
Sonraki dönemde gelen Kaymakamların biraz da Büyükşehir Yasasından dolayı etkililiklerinin azalması biraz da Vezirköprü içinde geçerli olan siyasetin gölgesinde kalmaları nedeniyle ilçe hayatına etkileri olduğunu söylemek zor. İl Özel İdaresi’nin parası olmayınca sanki Kaymakamlık makamı silindi gitti.
Bunda ilçede görev yapan kaymakamların da yeni duruma alışık olmamalarının etkisi var sanırım. Yoksa yıllardır büyükşehir statüsünde olan yerlerde kaymakamlık yapanların başarılarını görmemek elde değil.
Bir de oldukça uzun süre kaymakamlık yapıp Vezirköprü’nün dağını taşını kendi memleketine bağlayan, ilçede ısrarla yürüttüğü dedikodu mekanizması ile insanları birbirine düşüren ve bugün devam eden dargınlıkların ve bundan sonra da kolay kolay düzelmeyecek kırgınlıkların mimarı olan da oldu.
Birkaç kişi dışında kimseyle ilişki kurmayıp, ismini sadece Kaymakamlık sitesinde yazılı tutarak kaybolup gidecekler de.
Bakalım Vali Yardımcılığından Vezirköprü Kaymakamlığı’na atanan Halid Yıldız bu saydıklarımdan hangi kategoride kendine yer bulacak.
Temennimiz Vezirköprü Kaymakamları arasında unutulmaz kaymakamlar arasında yer bulmasıdır.

Share
297 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • BEKLENTİLER KARŞILANIR MI?

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bilindiği gibi her yenilik ve her değişiklikte insanların beklentilerinin hemen hemen tersi olur. Hayalindeki beklentileri gerçekleşemez. Böylece hayaller kırılır, umutlar söner. Vezirköprü belediyecilik hizmetleri 1930'lardan bu tarafa tahlil edersek ilginç sonuçlar çıkar ortaya. Derici Abdullah Efendi o zaman ki çok kısıtlı olanaklar ile ilçeye bir şeyler yapmaya çalışmış, en azından şehrin merkezine bir büyük park yaptırmıştır. 1940'lı yıllarda Mahmut TEKER belediye başkanlığı görevine gelmiş, o günden bugüne kadar en ileri hizmetlerini h...
  • Vezirköprü’nün bekleyen çok işi var.

    01 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Bu kadar ilerledikten sonra, altyapısı tamamlanıp, yolları açılıp tahsis sürecine geçtikten sonra Karma OSB'nin yerinin değişmesi kolay olmayacaktır. Üstelik işin adında Vezirköprü varsa, olacak işlerin bile olmadığını görmeye alıştığımız sistemde hiç olmayacaktır. Vezirköprü'nün seçimden sonra normalleşme sürecine girdiğini söyleyebiliriz. Bu normalleşme umudumuz odur ki, sakinleşme ve alışmayla beraber olmasın. Çünkü Vezirköprü'nün bekleyen çok işi var. İlçenin çiçeği burnunda Belediye Başkanı Murat Gül'den beklentileri de bu yüzden daha...
  • Ayıp olmasın!

    27 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Psikolojide birey kavramını çokça kullanıyoruz. Birey olmak hayatımızın kontrolüne sahip olmak ve dünyaya hani potansiyelle geldiysek onu gerçekleştirme uğraşlarımızı içeriyor. Bu kitabi tanım her zaman gerçekleri yansıtmıyor. Çünkü biz dünyaya bazen ailemiz yalnız kalmasın diye bazen ebeveynlerimizin çocuk sahibi olma yaşı geldiği için de gelebiliyoruz. Her zaman değil ama çoğu zaman kendi isteklerimizden çok topluma uyum sağlamış olmayı tercih ediyoruz. Çünkü uyum sağlamak yaşamı kolaylaştırıyor bizi diğer insanlara yakınlaştırıyor. Diğer ...
  • Çok vaktimiz olmasa da, fırsat vermeliyiz!

    24 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    “23 Nisan, Türkiye için milli tarihin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır.”                                                                                                                         M. Kemal Atatürk.. İlçede siyaset hemen her gün yeni bir gündemle çalkalanırken günlük olayların etkisi uzun sürmüyor. Geçtiğimiz günlerde yaşana fırtına olsun, Tokat merkezli depremin ilçede hissedilmesi olsun, ya da Vezirköprü'de rastlanmayan molotoflu saldırı olsun etkisini kısa sürede kaybetti. İnsanların asıl konuştukları ya da konuşmayı...