logo

10 Şubat 2024

Evlilikte Çatışmalar


admin
vatandas1959@hotmail.com

Her insanın kendine özgü olduğu gibi her evlilik ve çift ilişkisi de kendine özgüdür. Çiftlerin kültürleri ve yetişme tarzları birbirine benzer olsa bile sahip oldukları anne baba tutumları, çocukluk yaşantıları, hayata bakış açıları farklılık gösterebilir. Kadın ve erkek birlikte yuva kurarken az çok benzerlikler ve farklılıkların farkındadır. Birlikte yaşamı göze alır ve iki taraf için de yeni bir düzen başlar.
Bu düzenle birlikte çiftler içsel ve dışsal sınırlara sahip olurlar. İçsel sınırlar çitlerin birbirlerine karşı yaklaşımını ifade ederken dışsal sınırlar çiftin çevreyle olan yaklaşımıdır. Artık çevreye yaklaşımda çiftler birbirlerinden sorumlu olduklarından ortak kararlar alarak hareket ederler. Kendi aile sırlarıyla ilgili gizlilik oluşturma, eve gelen misafirler, ziyaretler gibi.
Her evlilikte; herkesçe bilinen ya da diğer ifadeyle kanunla düzenlenmiş kurallar, çiftlerin önceden belirlediği ya da farkında olmadan içten içe belirlediği kurallar vardır. Bununla birlikte rol dağılımı vardır. Evin sorumlulukları, parayla ilgili konular gibi.
Tabi en önemli unsurlardan biri ise çiftlerin birbirleriyle kurdukları iletişimdir. Çiftler birbirlerini anlamadıklarında ya da birbirleriyle sıkça çatışma içinde olduklarında aynı ev içinde olmak gerçekten zor hale gelir. Tüm bu unsurlar evliliklerde önemlidir.
Yaşanılan çatışmalar çözülerek ilerlemezse kişiler susma, görmezden gelme ya da sık sık öfke patlamaları yaşayabilirler. Her sistemde olduğu gibi aile sisteminde de sorunlar, çatışmalar vardır. Çatışma aile üyelerinin birbirine zarar vermeden çözülebiliyorsa ya da sorunla birlikte bir müddet kalınabiliyorsa sorun ortadan kalktıktan sonra çiftler birbirlerine daha çok bağlanır. Çünkü zorlu durumun birlikte üstesinden gelmişlerdir.
Sorunlar çözülmüyorsa ve evde mutsuzluk, gerginlik hakimse ya da ortada sorun olduğu halde her şey yolunda gibi davranılıyorsa kişiler yaşamda zorlanmaya başlarlar. Nasıl ki çocukların evdeki yaşadıkları sorunlar dışarı yansıyorsa evdeki sorunlar da dışa yansımaya başlar. Bu sorun çiftlerin ailelerine yansımışsa herkes kendine yakın olanın tarafında olacağından çift arasındaki sorun aile meselesine dönüşebilir.
Sorunlar karmaşıklaştığında boşanma gündeme gelir. Çiftler birbirlerini suçlamaya devam ederler.. Halbuki bazen konu kişilerin kendi özelliklerinden çok aileden aldıkları,yaşamda öğrendikleriyle ilgilidir.Çiftler gönüllü olurlarsa birbirleriyle kurdukları ailede uyum sağlamak birbirlerine yakınlaşma mümkündür. Önce sorunun ne olduğunu anlamak önemlidir..
Ülkemizde aileye olan yatırım, düğün dernek, ev kurma gibi tıpkı bir işyeri açmak gibidir. Bir şeyi sürdürmek ona başlamaktan her zaman daha zordur. Ama güzel sürdürülebilirse her geçen gün büyür, güzelleşir. Baktınız ki yeterli ve doğru çabaya rağmen işler yoluna girmiyor o zaman boşanmak gereklidir ve evlenmek gibi boşanmak da normaldir. Hayat zor olmak zorunda değildir.

Share
204 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Doğum sonrası depresyonu

    18 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Gebelik sürecinde ve çocuk doğduktan sonra kadınlar; fiziksel ve duygusal olarak birçok değişim yaşamaktadır. Bu değişimler kadınlarda duygu durum dengesizlikleri yaşamalarına neden olmaktadır. Özellikle doğumdan ilk altı haftalık süreçte (bu süreç ortalamadır kişiden kişiye daha kısa veya uzun süre olabilir) kadın bedeninin hamilelik öncesi haline dönmesi dediğimiz lohusalık dönemi yaşanır. Bu dönemde yaşanan ruhsal sorunlar anne sağlığı başta olmak üzere; anne bebek bağlanmasını, eşlerin birbirleriyle ilişkisini, aile içi rolleri ve bebek sah...
  • AKIL YOLUNA ÇAĞRI

    15 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Biz halk olarak, Vezirköprü'de kendi sorunlarımıza çözüm üretmeliyiz.. Ama nasıl?.. -Atanmış idareciler kendine bağlı kurumları çalıştırmalı.!.. -Atanmış, seçilmiş tüm kurumların koordinesini sağlamalı.!.. -Görevini yerine getirmeyen olursa (onlara gücü yetmezse) onları kamuoyunda aforoz etmeli.!.. -İşler yukarıdan ilçeye büyük adamlar gelince koşarak protokolde yer almakla bunlar olmaz.!.. -Zaman harcayıp ilçenin yapılması gereken işlerini rapor ederek sürekli gündemde tutmalıdır.!.. Bunlar yurdunu ve o yurtta yaşayan insanları seven ins...
  • Sayın Vali Tavlı, bu işi siz çözersiniz!

    15 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    İlçenin başarılı etkinlikleri Kunduz Güreşleri olsun, offroad olsun ya da Turizm Bölgesi Şahinkaya Kanyon'u olsun İlçe ekonomisine ne kadar gelir katıyor? Samsun Valisi Orhan Tavlı'nın turizm konusundaki tecrübelerini Vezirköprü'nün turizmden gelir elde etmesi için kullanmasını bekliyoruz. Vezirköprü geçtiğimiz hafta önemli etkinliklere sahne oldu. Bu etkinlikler ilçe tanıtımı için önemli yer tutuyor. Gerek bölgede, gerekse Türkiye ve dünyada tanınmak, Vezirköprü için de önemli tabi. Bu etkinlikler içinde Türkiye Offroad Şampiyonası'nın 1...
  • Dürtüsel Davranışın Psikolojisi

    11 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    Dürtü, fizyolojik veya ruhsal dengenin değişmesi sonucu ortaya çıkan ve canlıyı türlü tepkilere sürükleyebilen içsel gerilim olarak tanımlanır. Kaynağını duygulanımlardan alır. Normal bir davranış olarak görülebileceği gibi ruhsal hastalıkların bir parçası da olabilir. Dürtüsellik günlük hayatta sıkça karşılaştığımız ve çoğunlukla yönettiğimiz bir durumdur. Örneğin hava güzeldir dışarı çıkmak isteriz ve çıkarız. Hava güzeldir ama içerde yapacak işlerimiz vardır, işleri erteleyebilirsek erteleriz erteleyemezsek gün sonu veya hafta sonu dışarıda...