logo

Vezirköprü’de SİT laneti..


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Bekir Özata’nın Belediye Başkanı olduğu yıllardı.
Bir grup genç öğrenci ile birlikte Vezirköprü’ye gelenler eski evleri gezerek SİT alanı (korumaya alınacak alan) olabilecek tarihi mekanları işaretliyor ve kayıt ediyorlardı.
O zaman mahallelerde çokça itiraz duymuştuk.
Evin penceresinde cumba var, SİT alanı. Ahşap kirişler var, SİT alanı. Eski yapıyı andırıyor, SİT alanı.
Velhasıl ciddi hiçbir inceleme olmadan, 1943 depreminden sonra yapılmış, o zaman için 50 yıllık bile olmayan evler SİT alanı olarak işaretlendi.
Peki işaretlendi de ne oldu? Vezirköprü’nün bu birazı az, birazı çok eski evleri resmen lanetlendi.
Çünkü o tarihten sonra, Vezirköprü’de SİT alanı olarak belirtilmiş evlerin ne tamiratına izin verildi, ne yapılmasına.
Çünkü, bu evlerin tamiratı için Trabzon’a Anıtlar Kurulu’na giderek resmi izin alınması gerektiği söyleniyordu. İddialara göre izinsiz ‘çivi çakmak’ yasaktı.
Devlet bu evlerde oturanların evlere bakmasını yasaklamıştı yani. Ancak büyük bir sıkıntı daha vardı, Anıtlar Kurulu buralara kendisi de bakmıyor, bu sözde tarihi evlerin yaşaması için hiçbir adım atmıyordu.
Oysa ki, Ordu’da bazı SİT alanındaki evlerin %80’e kadar hibe verilerek aslına uygun şekilde yapıldığı haberleri o günlerde vardı.
Aradan neredeyse 25 yıldan fazla geçti.
Bugün gelinen noktada aradan geçen bunca yıla rağmen en ufak bir değişiklik yok.
Vezirköprü’nün merkezdeki bazı bölgeleri bu yüzden harabe şekilde duruyor.
Köprülü Mehmet Paşa Camii karşısındaki bina olsun, Çifte Hamamın karşısındaki bina olsun. Daha birçok yer.
Hem etrafa tehlike saçıyorlar, hem de harabe görüntüleriyle ilçeye yakışmayan bir şeklide duruyorlar.

Fatih Sultan Mehmet ilk kez 12 yaşında tahta oturduğunda bunu fırsat bilen Haçlı Ordusu Tuna’yı geçerek Osmanlı topraklarına saldırıya geçmişti.
Fatih, babası 2. Murad’a mektup yazarak şöyle demişti: “Baba eğer padişah siz iseniz geliniz ve ordunun başına geçiniz, yok eğer padişah ben isem size emrediyorum gelip ordunun başına geçiniz”

Anıtlar Kurulu, bu evlerin sahibi siz iseniz gereğini yapınız, yok mülk sahipleriyse rahat bırakın onlar istedikleri gibi yapsınlar.

Geçtiğimiz hafta kaybettiğimiz dayım Uğur Kaptanoğlu’nun cenazesinde bizleri yalnız bırakmayan dostlarımıza teşekkür ederim.

Share
335 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Ayıp olmasın!

    27 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Psikolojide birey kavramını çokça kullanıyoruz. Birey olmak hayatımızın kontrolüne sahip olmak ve dünyaya hani potansiyelle geldiysek onu gerçekleştirme uğraşlarımızı içeriyor. Bu kitabi tanım her zaman gerçekleri yansıtmıyor. Çünkü biz dünyaya bazen ailemiz yalnız kalmasın diye bazen ebeveynlerimizin çocuk sahibi olma yaşı geldiği için de gelebiliyoruz. Her zaman değil ama çoğu zaman kendi isteklerimizden çok topluma uyum sağlamış olmayı tercih ediyoruz. Çünkü uyum sağlamak yaşamı kolaylaştırıyor bizi diğer insanlara yakınlaştırıyor. Diğer ...
  • Çok vaktimiz olmasa da, fırsat vermeliyiz!

    24 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    “23 Nisan, Türkiye için milli tarihin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır.”                                                                                                                         M. Kemal Atatürk.. İlçede siyaset hemen her gün yeni bir gündemle çalkalanırken günlük olayların etkisi uzun sürmüyor. Geçtiğimiz günlerde yaşana fırtına olsun, Tokat merkezli depremin ilçede hissedilmesi olsun, ya da Vezirköprü'de rastlanmayan molotoflu saldırı olsun etkisini kısa sürede kaybetti. İnsanların asıl konuştukları ya da konuşmayı...
  • Ergenlik Dönemini Anlamak

    20 Nisan 2024 Köşe Yazıları

      “Ergen” kelimesi sanki biraz olumsuz çağrışımlar taşıyormuş gibi dursa da büyüme anlamına gelir ve çocukluktan çıkışı, yetişkinliğe atılan adımı temsil eder. Kızlarda 10-11 yaş itibariyle erkelerde ise 11-12 yaş itibariyle ergenliğe adım atılır. Kişiden kişiye daha erken ya da geç olabilir. Çocukta biyolojik değişikliklerle birlikte duygusal değişiklikler de görülmeye başlar. Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olduğundan birey ne tam çocuk olabilir ne de tam bir yetişkin. Bireyin kendini anlamaya, dış dünyaya karşı duruşunu belirlemeye ba...
  • BAZI PARTİLER UZATMALARI MI OYNUYOR?

    17 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Bir Filozof şöyle söylüyor; “Güneş batarken gölgeler uzar” Son yerel seçimlerin bize bazı hatırlatmaları oldu. Geçmişte de önü alınamaz partiler vardı. Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi, Ecevit'in DSP'si gibi. Anavatan Partisi bir yerel seçimde Türkiye'de birçok belediyeyi kaybetti. Hatırladığıma göre Karadeniz'de sadece Vezirköprü  (rahmetli Bekir Hoca) kalmıştı. Yine sağın en güçlü partilerinden rahmetli Demirel partisinin başına ne yediği belirsiz Tansu Çiller gibi biri getirildi. Bu hanım partiyi de, ülkeyi de hatta siyaseti de kirle...