logo

Amasya Pancar Kooperatifi Başkan Adayı Mustafa Saatcı: Vezirköprü’ye 70 milyon hedefimiz var!

Amasya Pancar Kooperatifi Başkan Adayı Mustafa Saatcı: Vezirköprü’ye 70 milyon  hedefimiz var!

Amasya Pancar Kooperatifi seçimlerine yaklaşılırken adaylar Vezirköprü’deki seçmenleri ikna etmek için çalışmalarını sürdürüyorlar. Başkan Adayı Mustafa Saatcı “Geçen yıl Vezirköprü’ye verdiğimiz para miktarı 45 Milyon liraydı. Bu yıl en az 70 Milyon lira hedefimiz var.” Dedi.

Amasya Pancar Kooperatifi Başkan adaylarından biri olan Mustafa Saatci, Atatürk İş Merkezi’ndeki yemekte seçim için düşüncelerini aktararak destek istedi. Mustafa Saatçı;

Biz 2017 yılının dördüncü ayından itibaren fabrikada göreve başlamam teklif edildi, görevi kabul ettik.

Bu teklifi kabul etmeden önce şunu da biliyorduk. 2016 yılının onuncu aylarında Tarım Bakanlığı müfettişleri tarafından Amasya Şeker yönetim kurulu üyelerinin alınması teklif edilmişti. Her nedense dördüncü aya kadar bu işler uzadı. Kesin müfettiş raporu vardı ve biz oraya seçilerek geldik.
Bazıları bizi kayyum olarak biliyor ama biz oraya seçilmiş yönetim kurulu olarak geldik. 05.04.2017 yılında oraya gittiğimizde 300 tane polis 2 tane toma vardı. Amasya İl Emniyet Müdürü olmasaydı o günkü Genel Kurul yapılmayacaktı ve göreve başladık.

Fabrikanın o gün itibariyle bizim geldiğimizde 77 Milyon lira borcu vardı. 19 bin ton C şekeri vardı, A şekeri tamamen bitmişti. O yıl 700 bin tona yakın pancar alınmış, C şekerini üretecek kadar hiç pancar alınmamış.
Fabrikanın kotası daha önceki yıllarda 78 bin 500 tondu, 53 bin tona kadar düşmüş. Amasya Şeker Fabrikası’nda 2002 yılında ipler tamamen kopmuş. Sebebi Çorum Şeker Fabrikası 99-2000 yıllarında açılmış, orada Türkiye şeker çok ciddi bir şekilde kota uygulamış, bu kota uygulamasından dolayı oraya teslim edilemeyen pancarlar Amasya Şeker Fabrikası’na gelmiş, eken çiftçi değil ekmeyen tüccarlar bulunmuş.
Bazı kişiler 2013 yılında bu fabrikadan hatırı sayılır kotalar almış. Hiç pancar ekmeden bu pancarlar buraya gelmiş. 2013 yılına gelindiğinde ise kara görünmüş. Çorum Şeker Fabrikası’nın şeker kotası artırılmış, sonra bakmışlar pancar gelmiyor 2013 yılında dış sahaya gelinmiş. Bizim çiftçimiz de pancardan soğutulmuş. Vezirköprü pancarda çok güzel aile çiftçiliği yapan bir yer.
Pancarı bıraktığın zaman 3-5 senede toplayamazsın. Pancarın en önemli özelliği çok alet bulursun ama 15-20 bin liralık römorkun olmadığı zaman pancarı çekemezsin. Bunları tespit ettikten sonra kota sorununu çözmemiz lazım. Biz, Vezirköprü Belediyesi’ni ziyaret ettiğimizde Faruk Çelik Samsun’a gelecekti. Fabrikamızın durumunu arz ettik. İlk kotayı da Vezirköprü Belediye Başkanımızın sayesinde 3900 ton olarak aldık. 2018 yılında Amasya Şeker Fabrikası’nın 80 bin ton şeker kotası oldu.
80 bin ton şeker kotası demek yaklaşık 650 bin ton pancar demek. Bizim on bölgemiz bunu ancak ekebilir. Varsayalım ki fazla eksin. C pancarını da çiftçisini mağdur etmeden bu fabrika A kotasından alır. Şeker kotasını çözdük.
2017 yılında 19 bin ton pancar ekilmişti biz göreve geldiğimizde. %95 ekilmişti. O yılda biz 83 bin ton şeker ürettik. Orada da hep A kotasından olmuş. Yani düzgün planlama yapılmadığından elimizdeki 38 bin ton C şeker kalmış. Şimdi bir sistem kurmuşlar, A kotası, B kotası pancar. A kotası o yıllarda 190 lira, B kotası 225 lira. Bunu savunuyorlar 225 liraya ekilen pancar Vezirköprü’ye teslim edilecek.
Bu adam kendi traktörüyle şeker pancarını 225 liraya satacak Vezirköprülü, Erbaalı bunları satamayacak, millet pancardan uzaklaştırılmış. Pancar paralarında verilen sözler tutulmamış. Biz bu kotayı doldurmak için üç yıldır elimizden geleni yapıyoruz. Bu yıl hedefimiz 100 bin ton. Geçen yıl Vezirköprü’ye verdiğimiz para miktarı 45 Milyon liraydı. Bu yıl en az 70 Milyon lira hedefimiz var. Fabrikada bizim bir sıkıntımız yok.

Dört yılın sonuna geldiğimizde 80 bin ton şeker kotamız var. Fabrikamızın 30 Nisan tarihi itibariyle 141 Milyon nakde dönüşebilen varlığı varmış, buranın borcu da varmış yaklaşık 158 Milyon lira. Bu fabrikanın alacağı da var vereceği de. Amasya Şeker Fabrikası 7,5 Milyon lira tek kâr eden fabrika. Bu fabrika 2018 yılında 38 Milyon lira zarar etmiş. Eğer şunun aksini iddia ediyorsa ben kendimi Gavlağan Ağacında asarım. Biz görevde olduğumuz dört yıllık süre zarfında ödeyemediğimiz hiçbir borcumuz olmadı.
Biz bir yıl alabildiğine sıkıntılar çektik. Bu fabrikaya sahip olan vekillerimizle biz bu şuurda devam ettik. 14.taksiti de biz ödedik. Emekli olan kardeşlerimizle, müdürlük yapmış bir abimizi biz Amasya’ya getirdik. Pandemi döneminde ilk yıl 700 bin litre alkolü piyasaya biz verdik. Bu yıl 23500 ton melası alkole çevirdik ve tamamı satılmış. Bu fabrikanın üzerinde durulduğu zaman her yıl 6-7 bin litre alkol üretebilir. 2019-2020 yılında alkolden karımız 26.5 Milyon TL. Veremeyeceğimiz bir hesabımız yok.
2019 yılında küspe fabrikasını Yozgatlı bir firmaya kiraya verdik. 6,5 Milyon lira para harcamışlar revizyon yapmışlar, eskisinden daha kötü etmişler. 2015 yılında burayı birilerine peşkeş çektiler. Dışarıda küspenin maliyeti 55-60 kira bize maliyeti 75-80 lira. 15 günde küspe kirleniyor ve içindeki kuruluğu sağlayamıyorsun. Bizde bu küspe fabrikası için bir proje yaptırıyoruz. 2022 yılında inşallah bu kuru küspe fabrikasını da biz açacağız.
2021 yılında pancar eken çiftçinin küspesini dökme küspe fiyatına paketli vereceğim. Kantarlarında paketini yaptıracağız. İlk pilot bölge olarak Vezirköprü’den başlayacağız. Ama pancar eken dökme küspeyi 150 bin paketli küspeyi 250 bin liradan veriyorduk. Dökme küspe neyse paketli küspeyi de kantarlarda çiftçilerimize teslim edeceğiz.
Bu sene pancar paralarının %85’ini veriyoruz. Parası olmayan kooperatife çapa avansını verdik, gübresini verdik.
Pancarda Türkiye Şeker 330’a anlaşma imzaladı, biz 400’den aşağıya düşmeyeceğiz dedik. Pancar 450-500 etmeli. Eğer bu paralar yetmiyorsa bir dahaki sene biz ektiremeyiz. Bunu da ilgili yerlere iletiyoruz. Buna rağmen sizlere verdiğimiz Amonyum Sülfat gübrelerini 96 liradan verdik, parasını da Aralık, Ocak, Şubatta alacağız. En erken Ekim yada Kasım’ın sonunda alacağız. Piyasada 132-133 lira. Geçen sene aynı gübrenin tozunu 46 liraya vermiştik. Samsun gübresini geçen yıl 104-105 liraya vermiştik. Bu sene 155 liraya verdik.
Fabrikadan da bahsedecek olursak, fabrikamızda Tarım Bakanlığı’ndan kayyumlar vardı, üç yıl onlarla da uğraştık. Fabrikanın %71.6 Amasya Pancar Ekiciler Kooperatifinin malı. Biz Vezirköprü’de kantar yapıyoruz. Bakımlarını yapıyoruz. Pan-Et’i geri getiriyoruz. Eğer seçimde yeniden göreve gelirsek ilk işlerimizden birisi de Pan-Et.
Biz Vezirköprü Belediyesine çarşıdaki yerimizi ve bugün tır parkı olarak kullanılan yeri belediyemize verdik. Biz burada kalıcı değiliz. Hakkını verelim. Kimse burayı sırtına alıp gidecek değil. Bu sene Vezirköprü’ye 4 Trilyon Lira yatırım yaptık. Ben buraya senede bir iki sefer gelirim ama Vezirköprülü sahip çıkması lazım. Veremeyeceğimiz hiçbir hesabımız yok. Biz güç birliği yapalım. Ben Vezirköprü’ye gereğini yaptım ve yapıyorum.
Biz bu işi dört yıldır layıkıyla yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Biz görevimizi iyi yapmasaydık daha birinci ayda bizi sepetlerlerdi.

Share
217 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+8 = ?