logo

Ayçiçeği hastalığının ekonomik zararı çok büyük!

Ayçiçeği hastalığının  ekonomik zararı çok büyük!

Vezirköprü’de ayçiçeği ekimi sonrası yağış ve serin giden hava sonrasında ortaya çıkan mildiyö hastalığı neticesinde üreticiyi zor günler bekliyor.
Mildiyö nedeniyle resmi kayıtlı 5 bin dönüm (tahminen 8 bin dönüm) arazinin bozularak tekrar ekildiği ve ciddHüseyin ALPERi bir hasar oluştuğu kaydediliyor.
Konuyla ilgili olarak İlçe Tarım Müdürlüğü’ne 500’ün üzerinde zarar tespit dilekçesi geldiği öğrenilirken, bu dilekçelerin Bakanlığa gönderileceği bilgisine ulaşıldı.
Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Alper ise, bahsedilen ayçiçeği zararının doğru olduğunu belirterek;
İlçe Tarım Müdürlüğü gerekli işlemleri bu yıl da yapmıyor. Vezirköprü çiftçisi ile siyasetçilerimiz dahil ilgilenen kimse yok. Geçen yıl çekilen zararımız ve zarar yüzünden ödemek zorunda kalınan faiz ortada. Ancak, bu yıl hasatta neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Hasar tespiti için Ziraat Odası olarak Kaymakamlığa dilekçe verdik.
Şuan gündemde borç erteleme diye bir şey yok. Şimdi gündemde çiftçinin ne kadar zarar ettiği var. Ne kadarını önleyebiliriz. Önce zararı belirleyip yetkili kimse ona bildirmek.
Zaman geldiğinde hükümet neyi uygun görürse, borç ertelemeyi uygun görürse borç erteler, çiftçiye tohum vermek gerekiyorsa tohum verir. Ya da çiftçinin daha fazla zararı varsa ona göre hareket eder. Tamamen o hükümetin tasarrufudur. Çiftçi gelip de şuan borç ertele diyemez.
Sigorta ise hastalığı kapsamıyor. Şu an tarlasını bozan çiftçilerimiz var birçok köyde çiftçiler tarlasını bozdu. Tabi bu saatten sonra yağmur ne kadar yağar ayçiçeği tarlaları nasıl olur bilinmez çünkü ayçiçeği tarlaları yağmura ihtiyaç duyar. Dedi.
Karadeniz Birlik Müdürü Fenni Çiftçi:
Vezirköprü’de ortalama 100 bin dönüm ayçiçeği ekiliyor. Mildiyö hastalığının ise başlıca sebepleri aşırı yağışlar, yağışlardan dolayı çiftçiler otla mücadele yapamadılar. Yağışlardan dolayı ürünler ot içinde kaldı. Ve yeterince güneş ışığı alamayınca Mildiyö ve çeşitli hastalıkları tetikledi.
Vezirköprü’de yaklaşık olarak 5 bin dekar ekili ayçiçeği hastalıktan dolayı bozuldu ve yeniden ekim yapıldı. Mildiyö hastalığını silebilmesi için bitkinin güneşe ihtiyacı var. İlaçla mücadelesi yok.
Bu duruma göre bir sigorta var mı diye soran arkadaşlar var. Hastalığa karşı bir sigorta yok şuan kuraklığa karşı bir sigorta var. Doğal afetlere karşı bir sigorta var. Dedi.

Share
1209 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+9 = ?