logo

Dursun Akça; “Türk Milletinin Efendisi Köylüdür”

Dursun Akça; “Türk Milletinin  Efendisi Köylüdür”

Çok değerli Vezirköprülüler
Vezirköprü sınırları içinde ikamet eden tüzel kişiliğe haiz olan 132 köyümüz 6360 sayılı kanunla köy tüzel kişilikleri lav edilerek 132 mahalleye çevrildi, Vezirköprü Belediyesi’ne bağlandı.
Bu yapılan değişiklikle Türkiye Cumhuriyeti Samsun ili ve Vezirköprü ilçesi belediyeleri ne kazandı, ellerinden tüzel varlıkları alınan köylerimiz ne kaybetti?
Bu iki sorunun faydalarını bizlere anlatacak yetkili kim?
Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal’in methettiği söze mazhar olan Türk milletinin efendisi köylüdür, sözü neden söylendi?
Kurtuluş Savaşında baba, oğul, kardeş, asker, vatan, millet, bağımsızlık, din adına savaşırken köyde kalan anne, gelin ve kızlarımız, çocuklarımız yokluklar içinde öküzle, atla, kazma ile toprağı işledi, ekti ve devletine öşürünü verdi. Elleriyle yetkililerin istediği yere teslim etti. Köylü oldu, köylü bu.
Köylerin tüzel varlıkları ellerinden alınmadan köylüden vergi talep edildi, isyanını etti. Yoksa köy, mahalle olunca üretim mi arttı da biz mi göremiyoruz?
Vatandaş Gazetesi’nin baş sayfasına büyük yazı ile “132 köy kırsal mahalle olacak” çok garibime gitti. Hani mahalle olunca çağ atlayacaktık?
Bu güne çok uygun,
Nasrettin Hoca göle yoğurt çalarken birileri görüyor.
-Hoca efendi ne yapıyorsun?
-Göle yoğurt çalıyorum.
-Hocam gölde olan su, süt değil. Yoğurt tutmaz.
Hoca der
-Ya tutarsa.
Çok değerli yetkililer 5216 sayılı ek yasayla mahalleler kırsal mahalle yapılacakmış. Doğru söyleyenler dokuz kapıdan kovulur sözü dururken söylenmemiştir.
Yapılacak en doğru iş ve karar köylerin tüzel varlıklarının iadesi olmalıdır.
Köyler mahalle yapılalı Vezirköprü Belediyesi’nin ne kadar geliri veya zararı olmuştur? Belediye bizim öz kuruluşumuzdur. Onun zararı hepimizi ilgilendirir. Bu açıklarsanız sizleri kutlarım.
Yapılacak isim değişikliği, köylüden vergi alınacaktı. Durup dururken ikinci değişikliğe gerek oluyor mu? Köylerde bir deyim vardır. Deriler samanlıkta ama yerini söylemem. Biz değişikliğin nedenini biliyoruz, ama söylemeyiz.
Çok değerli, kıymetli görev başında bulunan muhtar kardeşlerim, adalet yerini bulacaksa köylerin tüzel varlıklarının verilmesi köy tüzel kişiliği adına kayıtlı taşınmaz ve taşınır gayrimenkullerin verilmesi köyün amiri olan muhtarların yetkilerinin verilmesi olacaktır. Dile getirmek bizden uygulamak yetkili makamlarındır.
Kırsal, kelime anlamıyla verimsiz topraktır. Köylü bu kelimeye lâyık değildir. Türk milletinin efendisi köylüdür. Köylüden ne istenirse istensin adıyla geleneğine saygı duyulmalıdır diyorum. Dursun Akça

Share
222 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+10 = ?

BENZER HABERLER

Anı İnceleme Araştırma
Sorunlarımızla kim ilgilenecek?

Sorunlarımızla kim ilgilenecek?

Anı İnceleme Araştırma
YENİ BAŞKAN BELEDİYE’de

YENİ BAŞKAN BELEDİYE’de

Anı İnceleme Araştırma
BAŞKAN OSMAN ÖZER

BAŞKAN OSMAN ÖZER

Anı İnceleme Araştırma
YARARLI OLABİLİYORSAK, MUTLUYUZ

YARARLI OLABİLİYORSAK, MUTLUYUZ

Anı İnceleme Araştırma
Üç Çocuklu bir Baba kudurarak öldü

Üç Çocuklu bir Baba kudurarak öldü