logo

Duruçay Barajı’nın kalan kısmının kabulünü DSİ ne zaman yapacak? Vezirköprü’de tarım Sulama ile büyüyor..

Duruçay Barajı’nın kalan kısmının kabulünü DSİ ne zaman yapacak? Vezirköprü’de tarım Sulama  ile büyüyor..

Vezirköprü Barajı ve Duruçay Barajı’ndan bir kısım olmak üzere daha önceki göletlerden de sulaması neredeyse tamamlanan Vezirköprü’de tarım üretimi gittikçe yüz güldürüyor. Vezirköprü’de yaklaşık 400 km.lik boru hattı sulama için kullanılıyor.

Vezirköprü Barajı’ndan başlanan sulama daha önceki yıl 45 bin dönüm tarla suluyordu. Sulama Birliği’nin çalışmaları sonuç vermeye başladı, sulanan arazi yaklaşık 3 kat arttı.
Kızılcaören’in altındaki geçişi de tamamlandıktan sonra büyük hızla İncesu bölgesine kadar tamamlanan Vezirköprü Barajı sulaması 120 bin dönüm civarında tarla sulamaya başladı.
Bu yılsonuna kadar sulama projesinin tamamının bitirilmesine çalışıldığı öğrenilen Vezirköprü Barajı Sulaması sayesinde yaklaşık 150 bin dönüm tarlanın önümüzdeki yıla sulanması planlanıyor.
Vezirköprü Sulama Birliği altında toplanan Duruçay Vezirköprü Sulama Birlikleri yanında Narlı ve Kapaklıeşme göletleri de bekleniyor.
Az sayıdaki ekiple yaratılan iş
Vezirköprü Sulama Birliği’nde 4 kişilik ana ekip ve 5 geçici personelle çalışan Birlik Başkanı Salih Çiçek, hemen her gün arazide yaptıkları çalışmalarla projenin neredeyse tamamlanmasının en büyük mimarlarından biri.
Birliğin çalışmaları sayesinde Vezirköprü’de artık ikinci ürünün yaygınlaşarak alınmaya başladığı hatta bazı bölgelerde az da olsa üçüncü ürün ekiminin yapılmaya başlandığı belirtiliyor.
Duruçay Barajı DSİ’yi bekliyor..
Vezirköprü’nün uzun zamandır beklediği sulama projelerinin ikincisi olan Duruçay Barajı sulama projesi ise yarı yarıya bitti.
Yaklaşık 10 bin dönüm arazinin sulanmaya başladığı Duruçay Barajı Sulama Projesi’nde diğer yarının sulamaya başlaması için DSİ’nin müteahhitten yer teslimi yapmasının beklendiği kaydediliyor.
Başka deyişle DSİ müteahit firmanın yaptığı yerin (eğer iş bittiyse) kabulünü yapacak, varsa eksiklerini tamamlayacak ve Sulama Birliği’ne devredecek. Bundan sonra Sulama Birliği Teperöen, Elaldı, Kuşçular, Başfakı, Çamlıca, Kadıçayırı gibi su bekleyen mahallelerin sulamasına başlayacak. Böylece Vezirköprü’de sulanan alan en az 10 bin dönüm daha artmış olacak.
Kapalı ve basınçlı sulama yöntemiyle sulama yapan barajlar sayesinde hem su israfı olmuyor, hem de vatandaşlar sürekli suya kavuşmuş oluyor. Yapılan bu projelerle Vezirköprü aynı zamanda Samsun’da basınçlı suyla sulanan tek ilçe olma özelliğini de kazandı.
Sulama sayesinde arttığı belirtilen mısır örneğini verirsek, Vezirköprü’de 200 yılında 10 bin dönüm danelik mısır ekimi yapılmış. 150 bin ton civarında ürün beklenen mısırın Vezirköprü’ye girdisinin 18 milyon lira civarında olacağı belirtiliyor.

Share
373 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+3 = ?