logo

HAVZA 25 MAYIS ANADOLU LİSESİ TARİHİ ESERLERİMİZİN KORUNMASI İÇİN PROJE HAZIRLIYOR

HAVZA 25 MAYIS ANADOLU LİSESİ TARİHİ ESERLERİMİZİN  KORUNMASI İÇİN  PROJE HAZIRLIYOR

Havza 25 Mayıs Anadolu Lisesi Tübitak 4006 bilim fuarı için çeşitli projeler yapmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Tarihi Eserlerin korunması için hazırlanmakta olan Bulması Bizden Ödemesi Devletten olan projedir. Binlerce yıllık uygarlık tarihi içinde insanın doğrudan veya doğa ile birlikte yarattığı ve bugün “Kültürel ve Doğal Miras” diye adlandırılan değerlerin korunması, çağımızda insanlığın ortak sorunu olarak kabul edilen ve üzerinde önemle durulması gereken bir konudur.Anadolu toprakları dünyanın hiçbir yerinde rastlanmayacak bir zenginliğe sahiptir.
Bu zengin kültür mirasından pay almak isteyen yabancıların yasalarında ülkelerine eski eser girişine uygun ortam oluşu, bu ülkelere eski eser kaçırılmasını mümkün kılmakta ve kültür varlıklarımız yağmalanmaktadır. Yurt dışına kaçırılan bu eserleri devletimiz uzun uğraşlar sonucu ve maddi kayıplar vererek tekrardan almaya çalışmaktadır.
Örneğin: Lidya döneminin en görkemli eserleri arasında yer alan Karun Hazineleri-1965-66-68-yıllarında Türkiye’den kaçırılmıştır. Ülkemiz 1987’de bu eserlerin iadesi için dava açmıştır. Yaklaşık 40 milyon dolarlık masrafa yol açan hukuki süreçler sonunda bu eserler 1993’de Türkiye’ye geri getirilmiştir. Karun Hazineleri içerisinde yer alan eserler, Uşak Müzesi.
Biz vatandaşlar olarak bunun önüne geçmek için üstümüze düşeni yapmamız gerekmektedir. Bunun için bir tarihi eser bulduğumuz zaman bunu en geç üç gün içinde bize en yakın müze müdürlü3ğüne veya köyde muhtara, diğer yerlerde ise mülki idare amirine bildirmemiz gerekmektedir. Bu, durum yasal zorunluluktan ziyade bir vatandaşlık görevidir.
Peki ne yapmalıyız: Yasalara uyarak ve bulduğumuz eser üzerinden payımıza düşeni almamız mümkündür. Define aramak isteyen vatandaşlarımız kaçak kazılara gerek kalmadan bunu gerçekleştirebilirler. Bunun için yapmaları gereken define arayacakları yerdeki Mülki Amirliğe bir dilekçe ile başvurmalarıdır.
Samsun-Havza’da define aramak isteyen kişiler Kaymakamlığa dilekçeleri ile gidip izin almalıdırlar. Bu durumda buldukları definenin Maliye Bakanlığınca değeri tespit edilir. Define hazineye ait bir arazide bulunmuşsa %50’si define arayıcısına, özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa %40’ı arayıcıya, %10’u ise mülk sahibine verilir.
İzinsiz define arayanlar 2 yıldan 5 yıla kadar ağır hapis ve para cezası ile cezalandırılırlar.(md.74) Yurt dışına çıkarma yasağına, aykırı hareket edenler 5 yıldan 10 yıla kadar ağır hapis ve para cezası ile cezalandırılırlar. (md.68)
Bir tarihi eser kaçakçılığı duyumu aldığınız takdirde; “Kaçakçılık ihbar hattı “ALO 136”, define ihbar hattı 176, 155 POLİS ya da 156 JANDARMAYI aramak hepimizin yurttaşlık görevidir. Eski eserleri yok etmekle, kırmakla, onu yurt dışına kaçırmakla, ülkemizin tarihinin bir sayfası yok olmaktadır. Tarihine sahip çık ki geçmişin geleceğini-aydınlatsın. 28 Nisan 2017 Cuma günü okul bahçesinde yapılacak olan sergimize tüm Havza halkı davetlidir.

Share
994 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+5 = ?