logo

İYİ Parti Samsun Milletvekili Aday Adayı Kurtman Ersanlı: MOZAİK Mİ EBRU MU?

İYİ Parti Samsun Milletvekili Aday Adayı Kurtman Ersanlı: MOZAİK Mİ EBRU MU?

Çoğulcu kültüre sahip toplumlarda gruptan farklı kültürel temelleri olan azınlık grupların topluma değer kattığı kabul edilmektedir. Bu anlayış, sosyal sorumluluk ve saygınlık adına farklılıklara değer veren toplum imajını ön plana çıkmaktadır.
Böyle toplumlarda, ötekileştirmeye dönük önyargılar oluşmaz. İnsanlara eşit fırsatlar sunmaya ve onlara eşit davranmaya odaklanılmaktadır. Bunu salt yasalarla sağlamak mümkün değildir. Bu bir kültürlenme ve bilinçlenme işidir.
Böylesi bir toplumda hakim olan bağlayıcı unsur, hoşgörü, sevgi ve saygıdır. İnsan ilişkilerinin hoşgörü, sevgi ve saygıyla şekillenen toplumlarda kin, nefret, kıskançlık, öfke ve düşmanlık duyguları yaşanmaz, en üst düzeyde bütünleşme gerçekleşir, toplumsal ilişkiler arzulanan düzeye gelir.
Önyargılarla, ayırımcılıkla karşılaşmazlar, kültürler arası farklılıklardan kaynaklanan çatışmacı durumlar yaşamazlar. Farklılıkları hoş görmekten toplumsal bir değer olarak görmeye geçişi ifade eden çok kültürlü toplumlar belirli özelliklere sahiptir.
Aynı zamanda hoşgörü, sevgi ve saygı kültürünün yaşandığı toplumlar, farklılıklarına bakmaksızın tüm insanların yeteneklerinden en üst düzeyde yararlanmayı sağlayacak, onların katkısını en üst düzeye çıkaracak politikaları ve uygulamaları benimseyen toplumdur. Böylece gelişen üst kültür, anlamlı bir kimlik oluşturur.
Mustafa Kemal Ataürk’ün “Cumhuriyeti kuran Anadolu halkına TÜRK denir” sözü oluşan bir üst kültürün oluşturduğu milletin tanımıdır.
Kültür, ortak yaşantının imbiğinden süzülen ve yapılaşan anlamlı ve önemli unsurlar olup, geçmişle geleceği kucaklayan, içinde bulunulan anın da doğru yaşamasını sağlayan toplumsal bir yaşam kaynağıdır.
Çok kültürlülük demek, kalabalıklar ya da yığınlar değil, özü kaybetmeden ortak kültür oluşturarak farlılıklarda birliği yaratmak demektir. Mozaik değil ebru olmaktır. Ebruda mozaik de olduğu gibi sınırlar yoktur, renkler kaybolmadan oluşan bir sanat eseridir.
Unutmamak gerekir ki; toplum, aynı hedefe yönelen; benzerlikleri kadar farklılıkları da olan; farklılıklarına rağmen ayrışmayı değil, birlikte olmayı seçenler arasında kurulan anlamlı ve dinamik iletişim ve etkileşimlerin ürünüdür.
Böyle bir toplum yaratılmasına öncülük yapmak için milletvekili olmak istiyorum.
“Gün geldi geçecek, şafak söktü sökecek, dayan milletim az kaldı bu çile bitecek.”
K.Ersanlı

Prof. Dr. Kurtman ERSANLI
Samsun 28. Dönem İyi Parti Milletvekili Aday Adayı

Share
198 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+5 = ?