logo

Kenevir için müracaatlar başladı: 1 Ocak- 1 Nisan Üretim Vezirköprü’de, Sanayi Havza da mı olacak?

Kenevir için müracaatlar başladı: 1 Ocak- 1 Nisan Üretim Vezirköprü’de,  Sanayi Havza da mı olacak?

İlçemizde kenevir üretimi ve sanayisinin kurulmasını bekleyenlere geçtiğimiz hafta kötü haberler geldi.
Havza’da kurulması beklenen İşletme Tesisi için üretimin de Havza’da yapılması istendiği söylendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Kenevir’in Merkezi olacağı söylenen Vezirköprü’ye bir kötü haber daha geldi.
Havza’da düzenlenen toplantıda Havza Kaymakamı, Belediye Başkanı ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları Organizede tesis kurulacağını ve burada işlenecek kenevirin üretiminin de Havza’da yapılmasını istediklerini söylediler.
Geçtiğimiz yıl kenevir ekimi ile ilgili yapılan çalışmalar ve beraberinde getirdiği kâr nedeniyle bu yıl daha fazla alanda yapılması beklenen kenevir, yapısındaki uyuşturucu madde oranından dolayı kontrollü ekilmesi gereken kenevir (kendir) lif, sap ve tohum amaçlı ekilebiliyor.
Kenevir yetiştirilecek yerlerde, ekiminin izne bağlanması, gerekli kontrollerin yapılması ve izinsiz ekimlere uygulanacak işlemlere ilişkin esaslar belirlenirken, 2016’da Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğle İzmir, Uşak, Kütahya, Burdur, Antalya, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Sinop, Samsun, Çorum, Amasya, Ordu, Tokat, Yozgat, Kayseri, Malatya ve Rize’de kenevirin ekimi izinle serbest hale getirildi.
Edinilen bilgiye göre geçen yıl 200 dekarda lif ve tohum amaçlı kenevir ekimi yapıldı. Lif ve tohum amaçlı kenevir ekimi 2014-2017’de Vezirköprü’de izinle yapıldı.
Vezirköprü’de 2018’de izinli kenevir yetiştiriciliğinde, 29 üretici 113 dekarda ekim yaptı, 54 dekarda lif ve 59 dekarda tohum için hasat gerçekleştirildi. Hasat sonucunda elde edilen lif miktarı 8-9 ton, tohum miktarı 1 ton civarında oldu.
Vezirköprü’de üretilen tohum ülke genelinde izinli yerlere götürülerek ekimin artması sağlandı. Ancak bu durumdan Vezirköprü üreticisi veya sanayisi(!) kazanmadığı gibi, yapılan çalışmalardan anlaşılıyor ki, Vezirköprü kenevir üretimini ve sanayisini kaybedebilir?
Kârlı üretim
Tarımla geçinen ilçe olan Vezirköprü’de alternatif tarım ürünü arayanlar için önemli bir yer tutmaya başlayan kenevir getirisiyle de üreticinin yüzünü güldürdü.
Dönüm başına ortalama 100 kilogram lif elde edildiği belirtilen kenevirin lifi ortalama 15 liradan alıcı buldu. Tohum amaçlı endüstriyel yetiştiricilik yapalar ise, dönümde 50-60 kilogram tohum elde ederken, ürünlerini kilogramı 25-30 liradan sattılar.
Bu hesapla dönümde yaklaşık 500-750 lira arasında gelir elde edilebileceği belirtiliyor.
Sanayi Havza’ya mı?
İlçemizde kenevir üretimi artarken Organize Sanayi Bölgesi bulunan Havza’da kenevir sanayisi geliştirmek için çalışmalar yapıldığı öğrenildi.
Havza Ticaret ve Sanayi Odası geçtiğimiz haftalarda yapılan toplantılarda bir girişimci kenevir işletme tesisi kuracağını anlatı.
Havza Organize Sanayi Bölgesi’nde bir kenevir işleme tesisi kuracaklarını aktaran girişimciler tesis üretime geçtiğinde üreticiye alım garantisi vereceklerini söylediler.
Toplantıda Havza Kaymakamı Metin Yılmaz ise, kenevir işleme tesisinin bölge çiftçisi ve istihdam açısından önemli olduğunu vurguladı. Yılmaz, “istiyoruz ki, kenevir de Havzalı üreticiden alınsın, Havzalı üretici kazansın.” Dedi.
Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir ve Havza Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkan Acar da Havza’nın toprak yapısının kenevir ekimi için uygun olduğuna işaret ederek kenevir ekiminin bölgelerine ekonomik katkısının büyük olacağını vurguladılar.
İlçemizdeki üreticiler ve vatandaşlar ise soruyor: “Yıllardır tek izinli üretimle kenevir ekimini sürdüren ve Narlı ve Saray isimleri ile patent başvurusu yapılan Vezirköprü keneviri ise önümüzdeki yıllarda ne olacak?”

Share
394 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+10 = ?