Son Dakika
Türkiye genelinde düzenlenen forumlarda kenevir ve kenevir üretimi ve ürünleri konuşuluyor.
Edinilen bilgiye göre yaprak ve filizlerinde yüksek oranda narkotik madde bulunan dişi kenevirle, yeteri kadar narkotik madde bulunmayan sanayi veya endüstride kullanılan kenevir var.
Asıl sıkıntı tohum..
Kenevir üretiminin artması için çalışmalar yapılan Vezirköprü’de asıl sıkıntının tohum olduğu belirtiliyor.
Narlısaray Köyünde ekilen kenevirin tohumlarının önemli kısmının geçtiğimiz yıl dışarıdan gelen bir/iki firma tarafından alındığı ve üreticinin elinde az miktarda tohum kaldığı iddia ediliyor. Hedefin ise bu yıl yapılan ekimlerle 30 ton civarında tohum olduğu kaydediliyor.
Kenevir üretimi yapacaklar için bir uyarı geldi.
1 Nisan son gün
Gıda Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Nail Kırmacı; Vezirköprü’de düzenlediği toplantıda kenevir ekimi ile uğraşmak isteyenlerin 1 Nisan 2019 tarihine kadar gerekli iş ve işlemleri başlatmaları gerektiğini belirtti.
Hangi amaca uygun olursa olsun izinsiz kenevir üretiminin suç olduğunun altını çizen Kırmacı, üreticilerimizin ilgili mevzuata göre 1 Nisan 2019 tarihine kadar başvurularını yapmaları gerektiğini söyledi.
Kenevir Üretimi Bazı İllerde Yapılabilir
İlçemizde yapılması planlanan kenevir üretimi konusunda açıklamalarda bulunan Kırmacı yaptığı açıklamada;
“29 Eylül 2016 tarih ve 29842 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan “Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü” Hakkındaki yönetmelik kapsamında İlimiz tüm ilçeleri ile birlikte “Kenevir Üretim “sahası İçinde olup, ayrıca izinli kenevir yetiştiriciliği; Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde yapılabilir.” Dedi.
Kırmacı; daha önce izinsiz kenevir ekme, uyuşturucu imal etme, dağıtma, ticaretini yapma veya kullanma suçu işlememiş olan üreticilerden lif, tohum, sap ve benzeri amaçlara yönelik izinli kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin1 Ocak-1 Nisan tarihleri arasında yetiştiricilik yapacakları yerin en büyük mülki idare amirliğine başvurmaları gerektiğini, ÇKS dosyalarının hazır olması gerektiğini belirtti.
Yem fiyatlarını düşürebilir
Kenevir üretiminin artmasıyla birlikte bu bitkinin alternatif yem hammaddesi olarak kullanılabileceği ve bu üretimin de yem fiyatlarını düşürebileceği kenevir küspesinin küçük ve büyükbaş hayvan yemi olarak kullanılabileceği belirtildi.
BENZER HABERLER