logo

Komşu ilçeler Havza ve Bafra’da VEBA iddiası

Komşu ilçeler Havza ve Bafra’da VEBA iddiası

Geçtiğimiz haftalarda önce Havza’da ardından da Bafra’da görüldüğü iddia edilen Veba mikrobu için karşılıklı açıklamalar gündeme geldi.
Tarım Orman Bakanlığı tarafından yürütülen “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında dağıtılan küçükbaş hayvanlara veba mikrobu bulunduğu iddiası kamuoyunda tedirginlik yarattı.
Konuyla ilgili olarak önce Samsun Bağımsız Milletvekili Erhan Usta, ardından da CHP Milletvekili Kemal Zeybek yaptıkları açıklamalarla konuya dikkat çektiler.
Erhan Usta yaptığı açıklamada; “Kurban Bayramından hemen önce çiftçinin “Bu hayvanlar hastalıklı, kontrol edilmeli” demesine rağmen; yetkililer “Alıyorsanız alın yoksa yedeklerinize veririz!” diyerek çiftçiye vebalı hayvanlar teslim edilmişti. Sözde, çiftinin refahı arttırılacakken verilen vebalı hayvanlar, çiftçinin elindeki sağlıklı hayvanlara da bulaşmış ve birçok bölge karantinaya alınmıştı. Bu sebeple çiftçinin Kurban Bayramı için yetiştirdikleri koyunları dahi satmasına engel olarak çiftçinin mahvına sebep olunmuştu. Aynı zamanda hayvanların yaşları da evrak üzerinde, olduğundan büyük gösterilmişti.” Diyerek konunun muhataplarının incelenmesini gerekiyorsa cezalandırılmasını istemiş ve Bakan’ı istifaya davet etmişti.
Samsun CHP Milletvekili Kemal Zeybek’te toplum sağlığını ilgilendiren böyle bir olayın olmasına sebep olanların ciddi bir araştırmayla ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek; “hayvancılığın gelişmesini mi yoksa baltalanmasını mı istiyorlar belli değil. Bunu yaparken hiç olmazsa toplum sağlığını hiçe saymayın” açıklaması yaptı.
Resmi cevap
Samsun İl Tarım Müdürlüğü’nde konuyla ilgili olarak;
İlimizde mevcut bazı yerel basın kuruluşlarında 20.08.2019 tarihinde yer alan “Samsun’un Havza İlçesi’nde ‘Genç Çiftçi Projesi’ kapsamında küçükbaş hayvanların dağıtıldıktan sonra veba mikrobu bulunduğu belirlenen hayvanlara ilaç verilmesi sırasında üreticilere de mikrobun bulaştığı” yönündeki haberlere istinaden Müdürlüğümüzce konuyla ilgili araştırma başlatılmıştır.
İl Tarım Müdürlüğü ile yapılan görüşmede Havza İlçesi Çayırözü Mahallesi’nde ikamet eden C.K isimli vatandaşın kendi koyunlarının hastalanmasından sonra kolunda yara çıkması üzerine Aile Hekimine başvurduğu öğrenilmiştir.
C.K isimli şahsın koyunlarının ölmesinden sonra 16.08.2019 tarihinde ÇAY ASM’ye başvurduğu, kişinin yapılan muayenesinde kolunda deri altı enfeksiyonu teşhis edildiği tetradox tablet ve furasin pomad reçete edildiği öğrenilmiştir. Bu başvurudan sonra vatandaşın ölen hayvanlarından koyun vebası şüphesiyle numune alınması nedeniyle kolundaki yarayı ölen hayvanlarından bulaşan bir hastalık olarak değerlendirdiği düşünülmektedir. Ancak, Koyun vebası veya daha doğru olarak Koyun-Keçi Vebası (Peste des Petits Ruminants, PPR) zoonoz karakterli bir hastalık değildir yani hastalık insanlara koyunlardan ve keçilerden kesinlikle bulaşmamaktadır.
Açıklaması yapıldı.
Vezirköprü’de var mı?
Komşu ilçelerde VEBA görüldüğü iddiası Vezirköprü’ye de sıçrar mı endişesini beraberinde getirdi.
Vezirköprü İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri ise konuyla ilgili olarak; 250 doz aşılama yapıldığını kaydettiler.
Karantinaya alınan bölgeye yakın yerlerde 3 km. civarındaki alanda aşılama çalışması yaptıklarını kaydeden yetkililer, aşılama çalışmalarına devam ettiklerini belirttiler.
İkinci etapta bu bölgeyi 10 kilometrelik bir alana çıkaracaklarını belirten İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri daha sonra kalan tüm Vezirköprü bölgesinin aşılanacağını söylediler.
İlçemizdeki Canlı Hayvan pazarına girişlerde de tedbir alındığını belirten yetkililer, Belediye Zabıta ekipleri ile birlikte karantina altına alınan yerlerden pazara hayvan girişi yaptırmadıklarını açıkladılar.
Yapılan yol kontrollerinde de karatina bölgesinden hayvan çıkarılmadığı belirtildi.

Share
587 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+5 = ?