logo

Nerik Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Hatice Kandemir; “Biz Burada Anne Teknikleriyle Çalışıyor, Üretiyoruz”

Nerik Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Hatice Kandemir; “Biz Burada Anne Teknikleriyle  Çalışıyor, Üretiyoruz”

Vezirköprü’de yaklaşık iki buçuk yıl önce Vezirköprü Belediyesi’nin de desteğiyle kurularak faaliyetine başlayan Nerik Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi’nde herşey eski usullerle doğal olarak üretilip pazarlanıyor.

Yeni itfaiye binası arkasında bulunan binada faaliyetini sürdüren Nerik Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni ziyaret ettik.
Burada kendisiyle konuştuğumuz Nerik Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Hatice Kandemir; “11 bayan arkadaşla bu yola çıktık.” Dedi.

Bu işe nasıl başladıklarını da anlatab Nerik Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Hatice Kandemir; “Samsun Ticaret İl Müdürlüğü’nden görevli biri gelmişti. Gelen görevli bizi kooperatifçilik konusunda bilgilendirdi. Bunun sonucunda biz de kooperatif olabiliriz diye düşündük. Madem böyle bir şey var, bundan biz de yararlanalım, faydalanalım dedik. ” şeklinde konuştu.

Kandemir; “Bu girişimi oluşturalı neredeyse iki buçuk yıl oldu”
Nerik Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Hatice Kandemir; “Bu girişimi oluşturalı neredeyse iki buçuk yıl oldu. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında ise resmi olarak faaliyete başladık. Vezirköprü Belediyesi’nden biz burayı ihaleye girerek kiraladık.
Biz çoğunlukla doğal ürünler üzerine çalışıyoruz. Biz iyi tarımla yetiştirilmiş ürünlere öncelik veriyoruz. Bunları da geleneksel usullerle yapmaya çalışıyoruz, annelerimizin yaptığı tekniklerle yapmaya çalışıyoruz. “ dedi.
Kandemir; “Eskiden onlar yazın yapıp kış boyu yerlerdi ve hiçbir şey olmazdı ürünlere, bozulmadan diğer yaza kadar idare edilirdi. Biz de o teknikleri bulup, o tekniklerle ürünlerimizi yapmaya çalışıyoruz. Bir katkı maddesinin belli oranda bir kavanozun içine koyun, iki yıl rafta kalsa hiçbir şey olmaz. Ancak bugüne kadar biz hiçbir ürünümüzde katkı maddesi, koruyucu, renklendirici hiçbir şey kullanmadık. Hatta bizim renkli eriştelerimiz var. Bunları da ıspanak, pancar, havuç ve domatesten elde ediyoruz.” Açıklamasında bulundu.

Başkan Hatice Kandemir; “Bizler son nesiliz”
Nerik Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Hatice Kandemir; “Bizler bu çalışmaları gerçekleştirebilen son nesiliz. Bizim annelerimizin yaptığı tarhanayı öğrenecek olanlar biziz. Biz bu çalışmaları öğrenemez ve bizden sonrakilere öğretemezsek bu iş tamamen kaybolup gidecek. Birçok şeyi git gide kaybediyoruz zaten.” İfadelerini kullandı.
Kandemir; “Birçok kişi gücü yetmediği için artık bu çalışmaları bırakmış. Sorsak nişasta yapmayı kim biliyor diyerek birçoğumuz maalesef unutmuş veya bilmiyor. Çünkü çoğu insanın anneleri yapmayı bırakmışlar ve hazır alıyorlar.” Dedi.
Bizden sonraki nesiller maalesef bunu hiç bilemeyecekler diyen Kandemir; “Hiç kimse düşünmüyor evde makarna yapılır mı diye çocuklarım ben yaptığım için biliyorlar.” İfadelerini kullandı.
Kurum binası
Nerik Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Hatice Kandemir; “Geçen yıla kadar bir yerimiz yoktu, bu yıl artık bir yerimiz var.” Dedi.
Yerimizde bunları artık daha çok üreteceğiz diyerek sözlerini sürdüren Nerik Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Hatice Kandemir; Samsun’da bizimle beraber toplamda yedi kooperatif var.
Aslında 14 adet kooperatif var Samsun genelinde bu tip işlerle uğraşan. Ama yedi kooperatif birlik içinde olabilmek adına bir adım attık. MAYECE Samsun Kadın Kooperatifleri Birliği’ni kurduk. 7 Kooperatif olarak Havza, Kavak, Lâdik, İlkadım, Gökçeboğaz, Atakum ve Nerik olarak MAYECE Kooperatifini kurduk ve bunun bünyesinde de bazı etkinliklere katılıyoruz. ” Şeklinde konuştu.
Başkan Kandemir; “Samsun’daki etkinliği 7 kooperatif bir araya gelerek beraberce yaptık. Ayrıca Orta Karadeniz Kalkınma Planı kapsamında “Samsun yöresel ürünler markalaşıyor” projesine de dahil olduk.” Açıklamasında bulundu.

Kandemir; “Üretim iznimiz var”
Nerik Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Hatice Kandemir; “Her ürünün belirli bir korunma süresi var ve bununla birlikte de ürünlerimizin tamamının üretim izni var.” Dedi.
Doğal ve doğala en yakın ürünlerle çalışıyoruz diyen Başkan Kandemir; “Köylerdeki insanları da bizler yönlendireceğiz. Artık doğal gübreyi ya da mutfaktaki artık maddeleri fosilleştirip geri dönüştürüp bunları gübreleştirip kullanmayı, daha doğal gübreleme yöntemlerini daha çok hayata geçirmeliyiz. Biz de onlardan ürün alırız. Tercihimiz de bu yönde olacak bizim de.” Şeklinde konuştu.
Nerik ismi
Nerik isminin neden tercih edildiği konusunda da açıklama yapan Başkan Kandemir; “Biz arkadaşlarımızla birlikte Nerik ismine karar verirken Vezirköprü adını biliyorlar ama Nerik’te bir höyük olduğunu, burada bir kazı çalışması olduğunu, burada bir tarihi kentin olduğunu araştırıp soruşturmayan kimse bilmiyor.” Dedi.
Kanyonu herkes artık duydu, geliyor ama yol üstünde bir antik kentin olduğunu kimse bilmiyor diyen Başkan Kandemir; “Biz de bu yüzden bu ismi kullandık. Hatta ismi her söylediğimizde insanlar bize ne anlama geliyor diyorlar. Biz de her seferinde eskiden tarihi ibadethane olarak kullanılan yerin ismi diye anlatıyoruz. Bu da bizim kültürel anlamda Vezirköprü’yü tanıtabilmemiz adına güzel bir durum.” İfadelerine yer verdi.

Kandemir; “Vezirköprü’yü tanıtan ürünlerle gitmeyi düşünüyoruz”
Nerik Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Hatice Kandemir; “Biz Antalya’daki YÖREX fuarına da gitmeyi düşünüyoruz. Gittiğimiz zaman da daha çok burayı tanıtan ürünlerle gitmeyi düşünüyoruz. İnsanlara farklı geliyor ve ilgisini çekiyor.” Dedi.
Kooperatif Başkanı Kandemir; “Ortaklık vaat ediyoruz”
Kooperatifçiliğin; bencilce, kendini düşünerek yapılan bir iş olmadığına da vurgu yapan Kandemir; “Buraya gelecek olan insanın kendisiyle birlikte etrafındaki insanları da düşünerek hareket edecek birileri olması lazım. Bünyemize bu anlayışa sahip çıkabilecek yeni insanları da katmayı istiyoruz. Ancak gelen insanlar biz sadece gelmek istiyoruz diyorlar. Biz de buraya girerken o kişilerden belli bir ön bedel istiyoruz bu bedel sayesinde bu kişilere bir ortaklık vaat ediyoruz. Bu işin sıkıntısı da keyfi de beraber.” İfadelerine yer verdi.

Share
274 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+6 = ?